Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Split TVA. Optiuni si facilitati pentru cei care opteaza pentru plata defalcata. Sfatul specialistului

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 24 Aug. 2017 Exclusiv
Tags: split tva, plata defalcata tva, facilitati fiscale, 1 ianuarie 2018

Va oferim prin cele de mai jos cateva lamuriri esentiale privind aplicarea sistemului de plata defalcata a TVA (split TVA). Vom vedea astfel daca sistemul va fi folosit pentru facturile emise si primite de la data intrarii in vigoare si pentru facturile emise si primite anterior, precum si daca va fi obligatoriu sau optional. De asemenea, daca va fi optional, vom vedea ce facilitati exista pentru persoanele care opteaza pentru aplicarea platii defalcate a TVA.

Iata raspunsul specialistului:
 
Potrivit Proiectului Ordonantei Guvernului  privind plata defalcata a TVA:
 
 "Art. 22 - (1) Prevederile art. 1 - 15 se aplica obligatoriu incepand cu data de 1 ianuarie 2018, pentru facturile emise/avansurile incasate incepand cu 1 ianuarie 2018. 
 
 (2) In perioada 1 octombrie 2017 - 31 decembrie 2017, prevederile art. 1 - 15 se aplica optional. Persoanele impozabile prevazute la art. 2 alin. (1) care opteaza pentru plata defalcata a TVA in perioada 1 octombrie - 31 decembrie 2017 notifica organul fiscal competent si aplica mecanismul incepand cu ziua urmatoare celei in care sunt publicate in Registrul persoanelor care aplica plata defalcata a TVA prevazut la alin. (3), pentru facturile emise si avansurile incasate incepand cu acesta data".
 
Asadar, sistemul se aplica obligatoriu de la 1 ianuarie 2018. Sistemul va fi folosit numai pentru facturile emise/avansurile incasate incepand cu 1 ianuarie 2018, deci nu si pentru facturile emise anterior.
   
In perioada 1 octombrie 2017-31 decembrie 2017 sistemul va fi folosit optional.
   
 Facilitati pentru cei care opteaza pentru plata defalcata a TVA in perioada 1 octombrie - 31 decembrie 2017:
 
"Art. 23 - Persoanele impozabile prevazute la art. 2 alin. (1) care opteaza pentru plata defalcata a TVA in perioada 1 octombrie - 31 decembrie 2017 beneficiaza de urmatoarele facilitati: 
o reducere cu 5% a impozitului pe profit/pe veniturile microintreprinderilor aferent trimestrului IV al anului fiscal 2017. In cazul platitorilor de impozit pe profit care au obligatia de a declara si plati impozit pe profit anual cu plati anticipate, 5% se aplica la plata anticipata aferenta trimestrului IV al anului fiscal 2017, iar in cazul celor care au obligatia de a declara si plati impozit pe profit anual, 5% se aplica la o patrime din impozitul pe profit datorat pentru anul fiscal 2017. Pentru platitorii de impozit pe profit reducerea se inscrie in mod distinct in declaratia anuala de impozit pe profit.
 b) anularea penalitatilor de intarziere aferente obligatiilor fiscale principale reprezentand TVA, restante la 30 septembrie 2017, inclusiv. 
 
Art. 24. - (1) Facilitatea prevazuta la art. 23 lit. b) se acorda daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii: 
 
toate obligatiile fiscale principale reprezentand TVA, restante la data de 30 septembrie 2017, inclusiv, precum si cele stabilite prin decizii de impunere comunicate pana la data de 30 septembrie 2017, cu termen de plata dupa aceasta data, se sting prin orice modalitate prevazuta de lege pana la data de 21 decembrie 2017, inclusiv; 
 
 b) dobanzile aferente obligatiilor fiscale prevazute la lit. a) stabilite prin decizii comunicate pana la data stingerii obligatiilor fiscale principale se sting prin orice modalitate prevazuta de lege pana la data de 21 decembrie 2017, inclusiv;
 
 c) sunt stinse pana la data de 21 decembrie 2017, inclusiv, prin orice modalitate prevazuta de lege toate obligatiile fiscale principale reprezentand TVA cu termene de plata cuprinse intre data de 1 octombrie 2017 si 21 decembrie 2017, inclusiv; 
 
d) contribuabilul sa aiba depuse toate declaratiile fiscale, potrivit vectorului fiscal, pana la data de 31 decembrie 2017. Aceasta conditie se considera indeplinita si in cazul in care, pentru perioadele in care nu s-au depus declaratii fiscale, obligatiile fiscale au fost stabilite, prin decizie, de catre organul fiscal central;
 
 e) contribuabilul depune notificarea la organul fiscal central potrivit art. 23 alin. (2), dar nu mai tarziu de data de 31 decembrie 2017, inclusiv, sub sanctiunea decaderii".
 
 
 
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Ionut Jinga - consultant fiscal
 
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Split TVA. Optiuni si facilitati pentru cei care opteaza pentru plata defalcata. Sfatul specialistului":
Rating:

Nota: 2.75 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016