Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Split TVA. Raspunsuri cu privire la mecanismul platii defalcate a TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ionut Udriste la 01 Feb. 2018
Tags: split tva, tva, mecanismul de plata defalcata, cod fiscal

Reglementata de Ordonanta Guvernului nr. 23/2017, split TVA este obligatoriu, de la 1 ianuarie 2018, pentru companiile in insolventa si cele cu datorii la plata TVA, in timp ce pentru restul firmelor este optional.

Vom discuta doua cazuri referitoare la aplicarea mecanismului platii defalcate a TVA

1.

Intrebare:


"Cum se vor efectua platile de catre o entitate ce aplica split tva pentru bunuri si servicii achizitionate, catre o firma ce nu aplica spit tva, dar care este inregistrata in scopuri de tva, atata timp cat debitarea contului de split tva a clientului se poate face doar catre un cont ce acelasi fel."

Raspuns:

"OG 23/2017 privind plata defalcata a TVA a fost aprobata cu modificari prin Legea 275/2017.

In forma initala art. 9 alin. (1) prevedea:

ART. 9 (1) Conturile de TVA se debiteaza cu:

a) TVA achitata în contul de TVA al furnizorului/prestatorului, aferenta achizitiilor de bunuri/servicii, inclusiv taxa aferenta avansurilor;”

In forma aprobata prin Legea 275/2017, art. 9 alin. (1) din OG 23 prevede:

Art. 9 (1) Conturile de TVA se debiteaza cu:

a) TVA achitata furnizorului/prestatorului, aferenta achizitiilor de bunuri/servicii, inclusiv taxa aferenta avansurilor;”

Astfel, contul de tva poate fi debitat cu TVA achitata furnizorului/prestatorului, aferenta achizitiilor de bunuri/servicii, inclusiv taxa aferenta avansurilor (nu trebuie ca furnizorul/prestatorul sa aiba un cont de tva)."

2.

Intrebare:


"O societate in insolventa sub observatie care intra la split tva cu 01.03.2018, cum va proceda cu incasarea tva-ului aferent facturilor emise anterior datei de 01.03.2018. Mentionez ca sunt facturi in sold din decembrie 2017 , de asemenea avem facturi emise in decembrie pentru cesiune contract leasing cu termen de incasare in 15 rate, cum procedam cu tva-ul incasat al ratelor din ianuarie si februarie? Trebuie virat in contul de tva in termen de 30 de zile lucratoare?"

Raspuns:

"Potrivit prevederilor art. 2 alin (5) din Ordonata 23/2017 privind plata defalcata a TVA , persoanele inregistrate in scopuri de TVA prevazute la alin. (1) si (2) aplica mecanismul platii defalcate a TVA incepand cu ziua urmatoare celei in care sunt publicate in Registrul persoanelor care aplica plata defalcata a TVA, pentru facturi/documente emise conform art. 319 din Codul fiscal si avansurile incasate incepand cu aceasta data.

Potrivit prevederilor art. 15 alin. 3), persoanele impozabile şi instituţiile publice, inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal, prevazute la art. 2 alin. (1) şi (2), au obligaţia sa vireze in contul de TVA propriu, in termen de 30 de zile lucratoare de la incasare, TVA aferenta facturilor emise inainte de data la care aplica plata defalcata a TVA şi achitate dupa aceasta data, care nu au fost incasate in contul de TVA.

In concluzie, TVA aferenta facturilor emise inainte de data de la care se aplica plata defalcata ( inclusiv facturile din luna ianuarie si februarie 2018)  si incasate dupa 01.03.2018 se va vira in contul de TVA propriu in termen de 30 de zile de la incasare.

Tva incasata aferenta ratelor din luna ianuarie si februarie nu trebuie sa-l virati in contul de TVA propriu, intrucat a fost incasata inainte de aplicarea platii defalcata a TVA respectiv 01.03.2018."

Raspunsurile au fost oferite in direct de consultantul fiscal Adrian Benta in cadrul webinar live cu tema "Modificarile din Codul Fiscal in 2018", organizat pe data de 23 ianuarie 2018, ora 12:00.
 
Ionut Udriste de Ionut Udriste
Editor cu experienta de 5 ani in domeniul contabil si fiscal. Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Split TVA. Raspunsuri cu privire la mecanismul platii defalcate a TVA":
Rating:

Nota: 3.33 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016