Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Sponsorizare. Tratament TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 18 Mai. 2011
Tags: tva, sponsorizare, euro

Intrebare: In 2010 firma a participat la o actiune de sponsorizare a zilelor satului, calculand sponsorizarea in 2010 conform normelor in vigoare. Trebuia sa primim o parte din suma de la un sponsor ...

Intrebare:    
In 2010 firma a participat la o actiune de sponsorizare a zilelor satului, calculand sponsorizarea in 2010 conform normelor in vigoare. Trebuia sa primim o parte din suma de la un sponsor din Ungaria. Acesta a virat banii in anul 2011. Cum se trateaza aceasta suma din punct de vedere al TVA? In anul 2011?

Raspuns:
Din intrebarea formulata rezulta faptul ca pentru organizarea evenimentului respectiv firma pe care o reprezentati a efectuat o sponsorizare in numerar catre o institutie publica. Tratamentul fiscal al sumei incasate de la firma din Ungaria este conditionat de clauzele contractuale incheiate cu acest partener. Practic, se poate interpreta ca firma din Romania a prestat un serviciu firmei din Ungaria, caz in care operatiunea nu mai poate fi considerata o sponsorizare in beneficiul unei institutii publice din Romania, ci o prestare de serviciu in beneficiul unei persoane impozabile stabilite pe teritoriul unui stat membru. In acest caz, poate fi vorba despre o prestare intracomunitara de servicii, neimpozabila in Romania, dar impozabila la beneficiarul acestui serviciu. Prestarea astfel efectuata ar fi trebuit raportata prin decontul de TVA cod 300 si prin declaratia recapitulativa cod 390 la data efectuarii acesteia ca fapt generator in anul 2010.

In acest caz, firma din Romania ar fi trebuit sa emita factura la data prestarii serviciului in anul 2010, dar nu mai tarziu de data de 15 a lunii urmatoare prestarii . In acest caz, chiar daca suma respectiva s-a incasat in anul 2011, veniturile se considera realizate in anul 2010, caz in care trebuie efectuata si rectificarea veniturilor aferente anului 2010. Corectarea acestei erori se efectueaza prin depunerea unei declaratii rectificative cod 101 aferenta impozitului pe profit pentru anul fiscal 2010.

Trebuie sa aveti in vedere faptul ca o sponsorizare poate fi suportata numai prin efortul propriu al firmei care are calitatea de sponsor in baza contractului de sponsorizare, fara ca suma sponsorizata sa fie suportata total sau partial de alte persoane impozabile sau neimpozabile. Fiecare sponsor se identifica printr-un contract de sponsorizare.  

In situatia in care operatiunea nu poate fi considerata o prestare de serviciu in beneficiul firmei din Ungaria, plata sumei achitate drept sponsorizare poate fi considerata o plata in numele clientului din Ungaria daca o astfel de prevedere rezulta din clauzele contractuale. Aceasta operatiune nu mai are efecte d.p.d.v. al TVA deoarece firma din Romania nu mai are obligatia de a emite factura, dar nici obligatia de a raporta suma respectiva prin decontul de TVA cod 300 si declaratia recapitulativa cod 390. In acest context, trebuie efectuata regularizarea sumei achitate drept sponsorizare prin diminuarea acesteia din contul 658 si reconsiderarea creditului fiscal de care a beneficiat firma din Romania pentru anul 2010. De exemplu, daca prin contractul de sponsorizare s-a prevazut suma de 4.000 euro, din care 3.000 euro a fost suportata prin efortul propriu al firmei din Romania iar suma de 1.000 euro trebuia suportata de catre firma din Ungaria, se procedeaza la depunerea unei declaratii rectificative cod 101 pentru anul 2010 prin care se diminueaza atat valoarea cheltuielilor nedeductibile din sponsorizare de la 4.000 euro la 3.000 euro cat si suma creditului fiscal de la 200 euro la 180 euro (ipotetic).
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Sponsorizare. Tratament TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016