Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

SRL. Cu ce cota de TVA trebuie facuta factura finala?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 11 Oct. 2010
Tags: cota de tva, facturi, servicii

Intrebare: Un SRL a emis in decembrie 2009 o factura de avans pe care nu a incasat-o, iar in ianuarie 2010 a fost stornata, chiar daca prestarea de servicii s-a efectuat in decembrie 2009. In iunie ...

Intrebare:  
    
Un SRL a emis in decembrie 2009 o factura de avans pe care nu a incasat-o, iar in ianuarie 2010 a fost stornata, chiar daca prestarea de servicii s-a efectuat in decembrie 2009. In iunie 2010 a fost emisa din nou aceeasi factura din care s-a incasat in iulie 2010 doar partial. Cu ce cota de TVA trebuie facuta factura finala?

Raspuns:

Incasarea sau neincasarea unei facturi are la baza o relatie contractuala intre doi parteneri de afaceri care nu trebuie sa afecteze modul de emitere al facturilor de catre prestator. O factura se emite la data faptului generator sau la data exigibilitatii TVA, in functie de fiecare situatie existenta, fara a conditiona emiterea facturii de incasarea sau neincasarea valorii acesteia. Astfel, faptul generator reprezinta data prestarii unui serviciu. Exigibilitatea TVA reprezinta data la care suma TVA de plata rezultata din decontul de TVA trebuie virata bugetului de stat. De cele mai multe ori, faptul generator corespunde cu exigibilitatea TVA. Totusi, in anumite situatii reglementate in mod expres prin lege, exigibilitatea taxei poate in-terveni:
  • inainte de data la care intervine faptul generator. Acest fapt este posibil in situatia in care se emite o factura fara ca serviciul sa fie prestat;
  • la data la care se incaseaza un avans pentru o prestare de servicii.

Cele doua situatii posibile sunt reglementate in mod expres prin articolul 1342 alin. (2) lit. a) si b), deci aceste prevederi legale trebuie respectate, indiferent de faptul ca operatiunea este o livrare de bun sau o prestare de servicii.

Asa cum se poate constata, o factura poate fi emisa chiar daca nu s-a incasat un avans sau nu s-a prestat un serviciu.  

Ar fi fost foarte util daca ati fi precizat natura serviciilor prestate pentru a determina corect data faptului generator si al exigibilitatii TVA.

De exemplu, anumite prestari de servicii determina decontari sau plati succesive, cum ar fi, de exemplu:  
  • serviciile de constructii-montaj;
  • serviciile consultanta;
  • serviciile de cercetare;
  • serviciile de expertiza; etc.
Astfel de servicii se efectueaza pe baza de contract, pe o perioada bine determinata, stabilita printr-un grafic de executie si de predare a lucrarilor. In functie de clauzele contractuale, astfel de servicii se considera a fi efectuate:
  • fie la  data la care sunt emise situatii de lucrari, rapoarte de lucru sau alte documente similare pe baza carora se stabilesc serviciile efectuate;
  • fie la data acceptarii de catre beneficiari a situatiilor de lucrari, a rapoartelor de lucru, etc.

Prin intrebarea formulata nu ati precizat daca lucrarea efectuata in luna decembrie 2009 a trebuit acceptata de catre beneficiar. In situatia in care acesta lucrare ar fi trebuit acceptata, dar acest fapt nu a a-vut loc in luna decembrie 2009, se considera ca in luna decembrie 2009 nu a avut loc faptul generator al prestarii de servicii. In acest caz, nu ar fi trebuit emisa factura de lucrari in decembrie 2009 ci in luna ac-ceptarii acesteia de catre beneficiar.  

In situatia in care prin contract nu se prevede obligatia acceptarii situatiei de lucrari, dar prestarea de servicii a fost efectuata in luna decembrie 2009, factura de avans emisa in luna decembrie 2009 ar fi trebuit regularizata in aceiasi luna, respectiv in decembrie 2009 prin stornarea acesteia si emiterea unei facturi de prestari de servicii. Inteleg ca in iunie 2010 a fost emisa o alta factura care se refera la aceleasi servicii prestate in luna decembrie 2009. Faptul ca valoarea facturii emsie nu s-a incasat in totalitate, nu va obliga sa efectuati stornarea partiala a acesteia pentru suma neincasata. De exemplu, valoarea lucrarilor efectuate este de 25.000 lei, inclusiv TVA cu cota standard TVA 19% pentru care s-a emis factura nr. 3.437/24.06.2010. Factura este inregistrata in evidenta contabila dupa cum urmeaza:

     411      =           %           25.000
„Clienti”                 704          21.008

                „
Venituri din servicii prestate”
                            4427            3.992

                „TVA colectata”


In luna iunie 2010, se incaseaza 80% din valoarea facturii emise, operatiunea fiind inregistrata dupa cum urmeaza:
           5121           =      411      20.000
"Conturi la banci in lei"        "Clienti"

In acest caz, la data de 30.06.2010, clientul respectiv figureaza cu un sold debitor de 5.000 lei. Acest fapt nu impune stornarea facturii pentru suma de 5.000 lei si refacturarea acesteia in luna iulie 2010 la momentul incasarii.

In alta ordine de idei, daca este vorba despre lucrari de constructii - montaj efectuate in baza unui contract prin care se prevede ca faptul generator intervine la data acceptarii situatiilor de lucrari de catre beneficiar, daca prestarile respective s-au efectuat in luna iunie 2010 (perioada fiscala in care cota standard TVA este de 19%), dar sunt acceptate in luna iulie 2010, prestatorul trebuie sa emita factura cu cota standard TVA de 24%.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "SRL. Cu ce cota de TVA trebuie facuta factura finala? ":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016