Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Studii de caz: Impozit pe venit, Aplicarea prevederilor OUG 28 pe 2009

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 02 Dec. 2009
Tags: impozit pe venit

Intrebare:Prevederile ordonantei nr. 28/2009 privind scutirea de la plata cotizatiilor de asigurari sociale datorate pe perioada intreruperii temporare a activitatii se pot aplica si pentru ...

Intrebare:

Prevederile ordonantei nr. 28/2009 privind scutirea de la plata cotizatiilor de asigurari sociale datorate pe perioada intreruperii temporare a activitatii se pot aplica si pentru societatile din agricultura care in perioada de iarna nu desfasoara activitatatea?

 

 

 

Raspuns:

In baza dispozitiilor art. 2 alin. (1) din Ordonanta de urgenta nr. 28/2009 privind reglementarea unor masuri de protectie sociala, cu modificarile si completarile ulterioare, in anul 2009, pe perioada suspendarii contractului individual de munca din initiativa angajatorului, in cazul intreruperii temporare a activitatii potrivit art. 52 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, salariatii ale caror contracte sunt astfel suspendate si care beneficiaza de indemnizatia de minimum 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, prevazuta la art. 53 alin. (1) din Legea nr. 53/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si angajatorii, pentru salariatii respectivi, sunt scutiti de plata contributiilor de asigurari sociale datorate potrivit legii, dar nu pentru mai mult de 90 de zile.

Prin urmare, prevederile O.U.G. nr.28/2009 se aplica si angajatorilor societati din agricultura daca contractele individuale de munca ale salariatilor acestora sunt suspendate in baza art. 52 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare

Potrivit art. 52 alin. (1) lit. d) din Codul muncii, contractul individual de munca poate fi suspendat in cazul intreruperii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, in special pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare.

Intreruperea temporara a activitatii trebuie aprobata de organul competent potrivit statutului societatii (Adunarea Generala, Consiliul de Administratie, etc.).

Dupa aprobarea intreruperii temporare a activitatii, suspendarea contractelor individuale de munca trebuie dispusa printr-o decizie individuala care trebuie sa contina cel putin urmatoarele elemente:

- antetul unitatii;

- numarul si data emiterii;

- numele si prenumele reprezentantului legal;

- motivarea suspendarii contractului;

- temeiul legal atat din Codul muncii cat si din O.U.G. nr. 28/2009;

- data la care se dispune masura;

- perioada pentru care se dispune;

- numele si prenumele salariatului si locul sau de munca;

- modul in care se comunica reluarea activitatii;

- termenul in care trebuie sa se prezinte salariatul pentru inceperea lucrului;

- instanta la care poate fi atacata decizia.

Conform art. 2 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 130/1999 privind unele masuri de protectie a persoanelor incadrate in munca, republicata, decizia de suspendare a contractelor individuale de munca trebuie sa fie individuala si sa fie inregistrata la Inspectoratul Teritorial de Munca in cel mult 5 zile de la emitere, sub sanctiunea amenzii contraventionale de la 3.000 lei la 6.000 lei, prevazuta de art. 7 din aceeasi lege. Decizia trebuie sa fie comunicata salariatilor in cel mult 5 zile de la emitere.

In situatia in care conditiile de mai sus sunt indeplinite societatea va beneficia de prevederile O.U.G. nr.28/2009.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Studii de caz: Impozit pe venit, Aplicarea prevederilor OUG 28 pe 2009":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016