Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Studii de caz: Impozitul pe profit, Dividende persoane fizice nerezidente, Plata in euro, Curs valutar

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 17 Nov. 2009
Tags: studii de caz, impozitul pe profit, dividende, persoane fizice nerezidente, curs valutar, euro

Intrebare:Avand in vedere ca profitul contabil a ramas nerepartizat ( se regasesete in contul 117), acum se doreste ca o parte din profitul nerepartizat din anii precedenti sa se repartizeze ...

Intrebare:

Avand in vedere ca profitul contabil a ramas nerepartizat ( se regasesete in contul 117), acum se doreste ca o parte din profitul nerepartizat din anii precedenti sa se repartizeze actionarilor ( persoane juridice straine nerezidende) sub forma de dividende .

S-a intocmit Hotararea AGA , de exemplu septembrie 2009, unde se specifica sa se distribuie pe dividende din profitul primilor doi ani o anumita suma in euro.

Avand in vedere ca profitul a ramas nerepartizat in contul 117 ( s-au cumulat toti anii) si este in lei, la ce curs de referinta se inregistreaza aceasta distribuire de dividende, conform Hotararii AGA, cursul din data Hotararii AGA sau cursul de inchidere a anului din care se face distribuirea?

In data Hotararii AGA:

117=457 suma in euro la ce curs ?

In data platii dividendelor:

457=5124 suma in euro la cursul BNR din data platii ( cu diferentele de curs aferente)

Daca actionarii doresc sa stie care este suma in euro a dividendelor la care au dreptul din toti anii, ce curs de referinta se foloseste?

Avand in vedere ca unul din actionari este persoana juridica nerezidenda si detine mai mult de 10% din titlurile de participare, pe o perioada de 2 ani consecutivi , este scutita de plata impozitului pe dividende , conform legii, mai este nevoie sa se declare pe zero in declaratia 100 si declaratia 205 aceasta tranzactie?

Raspuns:

Dispozitiile art.3 din Legea nr. 82/1991 a contabilitatii, republicata, prevad astfel:

“(1) Contabilitatea se tine in limba romana si in moneda nationala.

(……)

(3) Pentru necesitatile proprii de informare, persoanele prevazute la art. 1 pot opta pentru intocmirea situatiilor financiare si intr-o alta moneda.”

Astfel, angajatorul fiind o persoana juridica romana are obligatia sa tina contabilitatea in limba romana si in moneda nationala. Hotararea AGA trebuie sa contina suma din profitul nerepartizat ce urmeaza a fi distribuita pe dividente, in lei, cu mentiunea ca plata se va face in euro.

In situatia in care, societatea dispune de disponibilitati in valuta in conturi la banci, plata in valuta catre actionarii straini se va inregistra in contabilitate la cursul zilei, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, conform dispozitiilor art. 141 alin. (1) coroborate cu cele ale art. 152 alin.(2) din Ordinul Ministerului Finantelor Publice nr.1752/2005 pentru aprobarea reglementarilor contabile conforme cu directivele europene,. Daca aceasta nu dispune de disponibilitati in valuta, obtinerea valutei necesare achitarii dividendelor catre actionarii straini se va face prin licitatie valutara si se va se inregistra in contabilitate la cursul utilizat de banca comerciala la care se efectueaza licitatia cu valuta, fara ca acestea sa genereze in contabilitate diferente de curs valutar.

In ceea ce priveste informarea actionarilor cu privire la valoarea in euro a dividendelor ce li se cuvin, aceasta nu poate fi facuta cu exactitate decat in momentul platii. Orientativ, conversia in euro se poate face la orice curs, cu mentiunea ca plata se va face la cursul comunicat de Banca Nationala a Romaniei din ziua platii.

Declararea impozitului pe dividende se face prin completarea formularului 100 „Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul general consolidat”. Acest formular se depune la organul fiscal teritorial lunar, pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care s-a platit venitul.

Formularul nu se completeaza cu „0” pentru dividendele scutite de impozit intrucat instructiunile de completare a formularului 100 aprobate prin Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 101/2008 cu modificarile si completarile ulterioare, prevad obligativitatea completarii rubricii "Suma datorata/de plata" cu cifra 0 doar pentru impozitele si taxele cuprinse in vectorul fiscal.

Formularul 205 ”Declaratie informativ a privind impozitul retinut pe veniturile cu regim de retinere la sursa, pe beneficiari de venit” se depune doar in cazul in care beneficiarii dividendelor sunt persoane fizice.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Studii de caz: Impozitul pe profit, Dividende persoane fizice nerezidente, Plata in euro, Curs valutar":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016