Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Studii de caz: TVA, Plata drepturi de autor

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 26 Nov. 2009
Tags: studii de caz, tva, drepturi de autor

ntrebare:Pentru plata drepturilor de autor in UE (Franta, Italia) respectiv fotografii pentru editarea de catre editura noastra a unui album se plateste TVA ? Mentionam ca pentru achizitii ...

Întrebare:

Pentru plata drepturilor de autor in UE (Franta, Italia) respectiv fotografii pentru editarea de catre editura noastra a unui album se plateste TVA ? Mentionam ca pentru achizitii intracomunitare (Declaratia 390) nu se plateste TVA.

Răspuns:

Sumele plătite de firma dvs. se încadrează la redevenţe aşa cum sunt definite la punctul 28 din cadrul articolului 7 litera a) din Codul fiscal . Astfel, redevenţa reprezintă suma care trebuie plătită în bani sau în natură pentru folosirea ori dreptul de folosinţă al dreptului de autor pentru:

û lucrări literare, artistice sau ştiinţifice;

û filme, benzi pentru emisiunile de radio sau de televiziune;

û efectuarea de înregistrări audio, video;

În România, aceste drepturi sunt guvernate de prevederile legii nr. 8 din 14 martie 1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe. Prin articolul 7, se face precizarea că obiectul dreptului de autor îl reprezintă operele originale de creaţie intelectuală în domeniul literar, artistic sau ştiinţific, oricare ar fi modalitatea de creaţie, modul sau forma de exprimare şi independent de valoarea şi destinaţia lor. Pentru a nu se crea confuzii de interpretare, în continuare textului de lege sunt enumerate operele de creaţie intelectuală, printre care se regăsesc şi “operele fotografice, precum şi orice alte opere exprimate printr-un procedeu analog fotografiei;”.

Deoarece este supusă plăţii drepturilor de autor către persoane fizice sau juridice nerezidente, reproducerea pe teritoriul României a unor fotografii se taxează în baza prevederilor articolului 133 alineatul 2 litera g) la locul în care este stabilit clientul. Acest serviciu este reglementat la punctul 3 care se referă la “transferul şi/sau transmiterea folosinţei drepturilor de autor, brevetelor, licenţelor, mărcilor comerciale şi a altor drepturi similare;”.

Astfel de servicii sunt impozabile în România d.p.d.v. al TVA chiar dacă firma dvs. în calitate de beneficiar a comunicat firmei din Franţa sau Italia codul său valabil de T.V.A. emis de autoritatea fiscală din România.

Faptul că firmele din Franţa sau Italia sunt înregistrate în scopuri de TVA nu are relevanţă asupra regulii de taxare aplicată pentru serviciile de natura celor enumerate, deoarece astfel de servicii se taxează de către beneficiarul serviciilor la locul unde clientul căruia îi sunt prestate serviciile este stabilit sau are un sediu fix, ….”,

Dacă firma dvs. este înregistrată în scopuri de T.V.A., serviciul se impozitează prin aplicarea regimului de taxare inversă

4426 = 4427.

Fiecare factură primită de la partenerul extern se evidenţiază atât în jurnalul pentru vânzări cât şi în jurnalul pentru cumpărări în coloana de operaţiuni supuse taxării inverse. Aceste sume se preiau în decontul de T.V.A. cod 300 reglementat prin O.M.E.F. nr. 1746 din 16 decembrie 2008, la rândul 6 (corespunzător rulajului creditor al contului 4427) şi la rândul 17 (corespunzător rulajului debitor al contului 4426) “Bunuri şi servicii achiziţionate pentru care beneficiarul din România este obligat la plata TVA (taxare inversă)”.

În situaţia în care autorii respectivi nu emit factură pentru înregistrarea veniturilor din drepturile de proprietate intelectuală, în calitate de beneficiar al acestor drepturi, vă recomand să emiteţi autofactura cel mai târziu până în data de 15 a lunii următoare celei în care aţi beneficiat de serviciul respectiv. Drepturile de autor sunt considerate prestări de servicii aşa cum sunt enumerate la titlul VI T.V.A., articolul 129, alineatul 3, litera b transferul şi/sau transmiterea folosinţei drepturilor de autor, brevetelor, licenţelor, mărcilor comerciale şi a altor drepturi similare;”

În acest caz, elementele obligatorii ale unei autofacturi sunt:

- numărul de ordine şi data emiterii;

- denumirea părţilor participante la tranzacţie;

- codul de înregistrare în scopuri de T.V.A. al ambelor părţi;

- data faptului generator (data prestării serviciului);

- cota de TVA, baza de impozitare şi suma taxei datorate;

- numărul de înregistrare în jurnalul de cumpărări;

Dacă firma dvs. nu este înregistrată în scopuri de T.V.A., în baza contractelor încheiate sau a comenzilor transmise, suma TVA aferentă serviciului se achită efectiv la bugetul de stat şi se depune la organul fiscal decontul special cod 301.

În ambele situaţii, cursul valutar utilizat pentru calcularea sumei TVA datorate şi efectuarea înregistrărilor contabile şi fiscale este cursul valutar comunicat de B.N.R. valabil în data în care a fost emisă factura de către autorul din Franţa sau Italia .

Considerate prestări de servicii, drepturile de autor de care beneficiază firma dvs. în anul 2009 nu se raportează prin formularul Declaraţia recapitulativă trimestrială cod 390. Trebuie să aveţi în vedere, că începând cu anul fiscal 2010, prestările de servicii se vor raporta în baza acestei declaraţii.

În baza proiectului de modificare a Codului fiscal, declaraţia cod 390 se va depune lunar, atât pentru achiziţiile intracomunitare de bunuri cât şi pentru prestările de servicii în relaţiile cu partenerii stabiliţi în state membre. De asemenea, în situaţia în care astfel de servicii vor avea loc şi în anul 2010, va trebui reconsiderată regula de taxare în baza modificărilor care vor fi efectuate şi publicate în monitorul oficial.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Studii de caz: TVA, Plata drepturi de autor":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016