Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Studiu de caz: Facturarea in cazul livrarilor in alte tari

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Mihaela Pascu la 24 Aug. 2011 Exclusiv
Tags: tva, omfp 2222/2006, omfp 3419/2009

Valabil la 25.08.2011 - Pentru intocmirea facturilor in cazul livrarilor in alte tari se tine cont de mai multe conditii care difera atunci cand tara in care se afla destinatarul nu mai face parte din Uniunea Europeana. O astfel de situatie poate include insa atat un stat comunitar, cat si un stat non-UE. Astfel, se da ca exemplu o societate care livreaza mai intai produsul in Bulgaria, trimitindu-l, dupa o serie de prelucrari, in Arabia Saudita. Printre condiitile de livrare se specifica si FCA. Va fi FCA suficient pentru a demonstra faptul ca transportul este in responsabilitatea clientului? Declaratia vamala de export va trebui emisa de biroul vamal de export roman sau de catre biroul vamal bulgar? Cum se poate demonstra ca bunul a fost exportat daca nu intocmeste societatea vamuirea?

In ceea ce priveste conditia de livrare FCA, trebuie precizat ca aceasta impune ca marfa, ulterior vanzarii, sa fie predata de exportator primului caraus, numit de cumparator, la locul convenit. Indicat este sa se stipuleze in contract obligatia vanzatorului de a incarca si stivui marfa in containere in mijlocul de transport pe cheltuiala sa, ramanand in sarcina cumparatorului cheltuielile cu transportul si de descarcare.

Se considera ca va fi suficient sa se demonstreze ca marfa a fost livrata din Romania in Bulgaria, iar cumparatorul din Bulgaria sa comunice societatii un cod valabil de TVA dintr-un stat membru, deoarece si livrarea intracomunitara de bunuri este scutita de TVA cand clientul ne comunica un cod valabil de TVA dintr-un alt stat membru, conform art. 143 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal.
 
Ca si documente justificative pentru aceasta livrare intracomunitara se necesita factura ce trebuie sa contina elementele de la art. 155 din Codul fiscal, un cod valabil de TVA emis de autoritatile din alt stat membru si in mod obligatoriu documentul ce atesta ca transportul este in sarcina dvs.(documentul de transport, asigurare), conform actului normativ amintit de dvs., OMFP 2222/2006, actualizat prin OMFP 3419/2009.
 
Din punctul de vedere al exportului, dupa cum se cunoaste, si acesta beneficiaza de scutirea de TVA, conform art. 143 alin. (1) din Codul fiscal.
 
Efectuarea formalitatilor de export poate fi facuta in orice vama a Comunitatii Europene, insa, din documentele de export trebuie sa rezulte ca si societatea dvs. participa la exportul bunurilor in calitate de furnizor.
 
Din punctul de vedere al documentelor justificative, prin modificarea din luna iulie 2011 introdusa de OMFP 2230, documentele ce atesta efectuarea exportului sunt urmatoarele: certificarea incheierii operatiunii de export sau exemplarul nr. 3, certificat pe verso, al documentului administrativ unic de export, in afara de documentul de tranport in seama clientului si factura.
Autor: Mihaela Pascu

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Studiu de caz: Facturarea in cazul livrarilor in alte tari":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016