Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Studiu de caz: Regimul TVA aplicat in cazul livrarii unui autoturism

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Mihaela Pascu la 19 Aug. 2011 Exclusiv
Tags: tva, codul fiscal, livrare autoturism, regim tva autoturism

Valabil la 22.08.2011 - Regimul TVA in cazul livrarii unui autoturism va fi partial exemplificat prin cazul unei societati care achizitioneaza in 2010 un autoturism pentru care nu are drept de deducere a TVA. Prin urmare, nu se deduce TVA (TVA-ul a intrat in valoarea de achizitie a masinii). In luna august 2011, autoturismul este vandut, iar factura se intocmeste cu TVA (societate platitoare de TVA). Poate ajusta astfel societatea TVA de la achizitie?


In ceea ce priveste situatia prezentata mai sus, trebuie amintit ca, potrivit art. 141 alin (2) lit. g) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, sunt scutite de TVA urmatoarele operatiuni:

"livrarile de bunuri care au fost afectate unei activitati scutite, in temeiul prezentului articol, daca taxa aferenta bunurilor respective nu a fost dedusa, precum si livrarile de bunuri a caror achizitie a facut obiectul excluderii dreptului de deducere, conform art. 145 (5) lit. b) si art. 145 1 .
 
In continuare, dat fiind faptul ca achizitia autoturismului intocmita de societate a facut obiectul excluderii dreptului de deducere a taxei pe valoarea adaugata conform art 145 1 alin (1) din Codul fiscal (" In cazul vehiculelor rutiere motorizate care sunt destinate exclusiv pentru transportul rutier de persoane, cu o greutate maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kg si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, nu se deduce TVA aferenta achizitiilor acestor vehicule si nici taxa aferenta achizitiilor de combustibil destinat utilizarii pentru vehiculele care au aceleasi caracteristici, aflate in proprietatea sau in folosinta persoanei impozabile, cu exceptia vehiculelor care se inscriu in oricare dintre urmatoarele categorii"), potrivit prevederilor art. 141 alin. (2) lit. g) din Codul fiscal, livrarea autoturismului va fi scutita de TVA, drept urmare factura se va intocmi fara TVA.
Autor: Mihaela Pascu

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul " Studiu de caz: Regimul TVA aplicat in cazul livrarii unui autoturism":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016