Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Studiu de caz: Regimul TVA in cazul prestarilor de servicii in alta tara

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 05 Sep. 2011 Exclusiv
Tags: tva, codul fiscal, prestarii servicii

Valabil la 6.09.2011 - Daca cele mai multe studii de caz au tratat problema TVA-ului din punct de vedere al operatiunilor intracomunitare, se ia ca exemplu si situatia in care o societate presteaza servicii pe teritoriul altei tari si care emite o factura de servicii catre o societate inregistrata in cealalta tara. Care va fi regimul de TVA la emiterea facturii in cazul in care societatea straina comunica un cod valabil de TVA si care va fi regimul TVA in cazul in care societatea este neplatitoare de TVA? De asemenea, ce declaratii vor fi intocmite in Romania in cele doua situatii?

Potrivit art. 133 alin (2) din Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, locul de prestare a serviciilor catre o persoana impozabila care actioneaza ca atare este locul unde respectiva persoana care primeste serviciile isi are stabilit sediul activitatii sale economice. Avand in vedere cele de mai sus, precum si datele furnizate de problema data se considera locul de prestare a serviciilor ca fiind statul strain, deoarece aceste servicii intelese drept o sedinta de lucru, nu se regesec la exceptiile de la art. 133 alin. (3) - (8) din Codul fiscal.
 
Serviciile pentru care se aplica prevederile art. 133 alin.(2) din Codul fiscal, care sunt prestate de prestatori stabiliti in Romania catre beneficiari persoane impozabile care sunt stabiliti pe teritoriul Comunitatii, se numesc prestari de servicii intracomunitare si se declara in declaratia recapitulativa 390, pana in data de 15 a lunii urmatoare, conform prevederilor art. 156^4 din Codul fiscal. Factura intocmita catre beneficiarul serviciului intracomunitar nu contine TVA, este scutita de TVA in Romania, pentru ca nu indeplineste conditia de la art. 126 alin. (1) de desfasurare pe teritoriul Romaniei, activitatea fiind impozabila in statul membru la beneficiarul respectivului serviciu, in acest caz in cealalta tara. Factura se declara la randul 3 din decontul de TVA.
 
In acest caz, societatea din Romania trebuie sa faca faca dovada ca beneficiarul este o persoana o persoana impozabila si este stabilita in comunitate. Acest lucru se dovedeste prin comunicare de catre beneficiar a unei adrese a sediului activitati economice sau, dupa caz, a unui sediu fix din Comunitate, precum si un cod valabil de TVA atribuit de autoritatile fiscale din alt stat membru, inclusiv in cazul persoanelor juridice neimpozabile care sunt inregistrate in scopuri de TVA.
 
In cazul in care beneficiarul care este stabilit in alt stat membru decat Romania nu comunica un cod valabil de TVA si/sau prestatorul nu obtine confirmarea validitatii codului de TVA al clientului sau, se va considera ca prestarea de servicii este realizata catre o persoana neimpozabila, aplicandu-se celelalte reguli prevazute de art. 133 din Codul fiscal, in functie de natura serviciului.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Studiu de caz: Regimul TVA in cazul prestarilor de servicii in alta tara":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016