Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Studiu de caz: Regimul TVA in cazul refacturarii transportului

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Mihaela Pascu la 24 Aug. 2011 Exclusiv
Tags: tva, transport, codul fiscal

Valabil la 25.08.2011 - O societate inregistrata in scop de TVA in Romania exporta marfa catre un alt stat si primeste factura de transport din partea transportatorului, ca operatiune scutita de TVA. In acelasi timp, societatea mama din alta tara este de acord sa suporte aceste costuri si solicita societatii din Romania sa emita o factura pentru ele. Cum va trata astfel societatea romana aceasta factura si care sunt obligatiile declarative din punct de vedere al TVA-ului?


Serviciul de transport din situatia data consta intr-o prestare intracomunitara de servicii, neimpozabila in Romania, dar impozabila in tara straina in care se afla societatea mama, la locul unde este stabilit beneficiarul. Astfel, pentru serviciul respectiv exportatorul din Romania aplica regula generala de taxare reglementata prin articolul 133 alineatul 2 din Codul fiscal al carui echivalent in Directiva CEE nr. 8/2008 este articolul 44.

Practic, firma din Romania, refactureaza costurile de transport a bunurilor exportate din Romania pe teritoriul unui stat tert pe numele firmei straine in calitate de beneficiar. In tranzactia dintre exportatorul din Romania si beneficiarul din cealalta tara, serviciul respectiv nu se incadreaza in categoria prestarilor de servicii scutite cu drept de deducere TVA in baza prevederilor art. 143 alin. 1 lit. c) din Codul fiscal "prestarile de servicii, inclusiv transportul si serviciile accesorii transportului, altele decat cele prevazute la art. 141, legate direct de exportul de bunuri…", ci in categoria operatiunilor neimpozabile in baza prevederilor art. 133 alin. 2.
 
In aceasta situatie, in relatia cu beneficiarul din statul strain, exportatorul are urmatoarele obligatii fiscale:
- sa emita factura in valuta negociata, la data prestarii serviciului, completata cu toate informatiile impuse prin art. 155 alin. (5) din Codul fiscal;
- sa nu colecteze TVA;
- sa inscrie pe factura mentiunea "neimpozabil in Romania" conform obligatiei de la articolul 155, alineatul 5, litera k);
- sa inregistreze factura in jurnalul pentru vanzari;
- sa inregistreze factura in evidenta contabila la cursul valutar din data emiterii;
- sa raporteze operatiunea la randul 3 din decontul de TVA cu reportarea la randul 3.1 deoarece serviciul este impozabil in tara straina;
- sa raporteze operatiunea prin declaratia cod 390 cu simbolul P.
 
Operatiunea este scutita cu drept de deducere TVA doar in relatia comerciala dintre exportator si transportator deoarece tranzactia are loc intre aceste doua persoane impozabile, motiv pentru care transportatorul emite pe numele exportatorului o factura pe care inscrie mentiunea "scutit cu drept de deducere TVA cf. art. 143 alin. 1 lit. c".
Autor: Mihaela Pascu

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Studiu de caz: Regimul TVA in cazul refacturarii transportului":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016