Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Subinchiriere camera si refacturare chirie si utilitati. Cum facturam?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 19 Iul. 2013 Exclusiv
Tags: tva, refacturare chirie, utilitati, tva, subinchiriere, regim de scutire

Vom analiza mai jos cazul unei societati din Romania, platitoare de TVA, care a subinchiriat pentru 3 luni, o camera din spatiul inchiriat cu destinatia birouri unei societati dintr-un alt stat membru UE. Societatea straina este inregistrata in scopuri de TVA in statul respectiv. Vom stabili astfel daca operatiunea de refacturare chirie si utilitati se va face cu TVA.



Solutia consultantului:

Regimul TVA al chiriei este cel stipulat in contract: in regim de scutire, caz in care nu se factureaza cu TVA potrivit art. 141 alin. (2) lit. e din Codul fiscal sau in regim de taxare TVA - caz in care trebuie sa existe notificarea depusa la administratie, atit de catre proprietar, cit si de dvs, conform art. 141 alin. (3) din Codul fiscal, indiferent de calitatea chiriasului, persoana juridica rezidenta sau nerezidenta avand in vedere ca bunul imobil este situat in Romania.
 
In ceea ce priveste utilitatile, societatea dvs. este considerata cumparator-revinzator, deoarece primiti factura de utilitati pe numele dvs (ca si consumator real al acestora) de la proprietar si refacturati, parte din ele, catre chriasul dvs, respectiv sint aplicabile prevederile punctului 19 alin. (4) din normele date in aplicarea art. 137 din "Codul fiscal, conform caruia:

"(4) In cazul in care se refactureaza cheltuieli efectuate pentru alta persoana, respectiv atunci cind o persoana impozabila primeste o factura sau alt document pe numele sau pentru livrari de bunuri/prestari de servicii/importuri efectuate in beneficiul altei persoane si refactureaza contravaloarea respectivelor livrari/prestari/importuri, se aplica structura de comisionar conform prevederilor pct. 6 alin. (3) şi (4) sau, dupa caz, ale pct. 7 alin. (2).

Totusi, structura de comisionar nu se aplica in situatia in care se aplica prevederile pct. 18 alin. (8). Persoana care refactureaza cheltuieli nu este obligata sa aiba inscrisa in obiectul de activitate realizarea livrarilor/prestarilor pe care le refactureaza. Spre deosebire de situaţia prezentata la alin. (3), in cazul structurii de comisionar persoana impozabila are dreptul la deducerea taxei aferente achizitiilor de bunuri/servicii care vor fi refacturate, in conditiile legii, si are obligatia de a colecta taxa pe valoarea adaugata pentru operatiunile taxabile.
 
In aplicarea acestui alineat este dat exemplul nr. 3:

O societate care deruleaza operatiuni imobiliare are incheiate contracte de inchiriere pentru diverse spatii dintr-un bun imobil. Pentru utilitatile necesare, printre care electricitatea, apa, telefonul, sint incheiate contracte pe numele societatii imobiliare, dar acestea sint furnizate in beneficiul direct al chiriasilor. In cazul in care prin contractul de inchiriere se stipuleaza distinct ca plata utilitatilor nu este inclusa in pretul chiriei, societatea imobiliara poate aplica structura de comisionar pentru refacturarea acestor cheltuieli catre chiriasi", ale carui prevederi se pot extrapola si in cazul dvs.
 
Asadar, in ceea ce priveste utilitatile, acestea reprezinta servicii efectuate in beneficiul dvs (in calitate de chirias), caz in care se vor inregistra drept cheltuieli, dar si in beneficiul subchiriasului dvs, caz in care nu se vor inregistra pe venituri, chiar daca, din punctul de vedere al TVA, veti inregistra TVA deductibila si TVA colectata.


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Subinchiriere camera si refacturare chirie si utilitati. Cum facturam?":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016