Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Taxa reziliere contract de leasing. Deducere TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 21 Iun. 2011
Tags: tva, og 51/1997, codul fiscal, contract de leasing, leasing, contracte de leasing, taxe de reziliere, taxa de reziliere

ProblemaO firma se afla in procedura de faliment. La momentul declansarii acestei proceduri, cele 3 contracte de leasing aflate in derulare au fost reziliate, firma fiind obligata la plata unei taxe ...

Problema
O firma se afla in procedura de faliment. La momentul declansarii acestei proceduri, cele 3 contracte de leasing aflate in derulare au fost reziliate, firma fiind obligata la plata unei taxe de reziliere de 15% din valoarea contractelor. Cu aceasta suma, firma de leasing, s-a inscris in tabelul definitiv de creante al firmei declarate in faliment. In contabilitatea firmei aflate in procedura de faliment cum se inregistreaza aceasta datorie catre firma de leasing? Se poate deduce TVA aferenta?
 Fac precizarea ca firma de leasing nu a emis factura pentru aceasta suma, iar firma aflata in insolventa nu are posibilitatea sa achite nici o datorie fata de creditorii inscrisi in tabel, inclusiv fata de firma de leasing.

Solutie
La art. 13 alin (1) si (2) din OG 51/1997 se prevede:
Drepturile locatorului/finantatorului asupra bunului utilizat in baza unui contract de leasing sunt opozabile judecatorului-sindic, in situatia in care locatarul/utilizatorul se afla in reorganizare judiciara si/sau faliment, in conformitate cu prevederile

Daca locatarul/utilizatorul se afla in dizolvare si/sau lichidare, dispozitiile alin. (1) se aplica si lichidatorului numit potrivit Legii 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile ulterioare.
 
Potrivit art. 14 si 15 din OG 51/1997 in cazul in care locatarul/utilizatorul refuza sa primeasca bunul la termenul agreat cu furnizorul si/sau in contractul de leasing ori daca se afla in stare de reorganizare judiciara si/sau faliment, locatorul/finantatorul are dreptul de a rezilia contractul de leasing cu daune-interese.
 
Daca in contract nu se prevede altfel, in cazul in care locatarul/utilizatorul nu executa obligatia de plata integrala a ratei de leasing timp de doua luni consecutive, calculate de la scadenta prevazuta in contractul de leasing, locatorul/finantatorul are dreptul de a rezilia contractul de leasing, iar locatarul/utilizatorul este obligat sa restituie bunul si sa plateasca toate sumele datorate, pana la data restituirii in temeiul contractului de leasing.
 
Pct 180 din OMEF 3055/2009 prevede:
In contabilitatea furnizorilor si clientilor se inregistreaza operatiunile privind cumpararile, respectiv livrarile de marfuri si produse, serviciile prestate, precum si alte operatiuni similare efectuate.
 
Datoriile catre furnizorii de bunuri, respectiv prestatorii de servicii, de la care, pana la finele lunii, nu s-au primit facturile se evidentiaza distinct in contabilitate (contul 408 "Furnizori - facturi nesosite"), pe baza documentelor care atesta primirea bunurilor, respectiv a serviciilor.
 
(2) in baza contabilitatii de angajamente, entitatile trebuie sa evidentieze in contabilitate toate veniturile si cheltuielile, respectiv creantele si datoriile rezultate ca urmare a unor prevederi legale sau contractuale.
(3) in conturile de furnizori si clienti se evidentiaza distinct datoriile, respectiv creantele din penalitati stabilite conform clauzelor contractuale, despagubiri datorate pentru contracte intrerupte inainte de termen si alte elemente de natura similara.
 
Avand in vedere aceste precizari, trebuie sa evidentiati in contabilitate datoria rezultata din prevederile contractuale (658=408).
Cheltuiala inregistrata cu acesta taxa nu va fi deductibila fiscal deoarece nu detineti un document justificativ conform art. 21 alin (3) lit. f ) din Codul fiscal .
 
Din punct de vedere al TVA
La art. 145 alin 2 lit a) din Codul fiscal se precizeaza:
Orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor, daca acestea sunt destinate utilizarii in folosul operatiunilor sale taxabile;
 
Potrivit art. 146 alin (1) lit a) din Codul fiscal , pentru exercitarea dreptului de deducere a taxei, persoana impozabila trebuie sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 155 din acelasi act normativ;
 
Pe cale de consecinta nu aveti voie sa deduceti TVA aferenta acestei taxe, deoarece nu indepliniti conditiile mai sus mentionate.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Taxa reziliere contract de leasing. Deducere TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016