Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Topul judetelor cu cele mai mari restante la credite

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 11 Nov. 2009
Tags: credite, restante

Din cauza cresterii alarmante a imprumuturilor restante contractate de populatie si firme, agentiile din anumite judete au devenit unitati-problema pentru bancheri. Zonele cu cele mai mari ...

Din cauza cresterii alarmante a imprumuturilor restante contractate de populatie si firme, agentiile din anumite judete au devenit „unitati-problema“ pentru bancheri.

Zonele cu cele mai mari probleme sunt cele in care somajul a crescut puternic, dar si regiuni dezvoltate economic, in care entuziasmul imobiliar din ultimii ani a creat asteptari spulberate dupa izbucnirea crizei. Daca in urma cu un an ponderea creditelor restante in total portofoliu credite era de numai 1,1%, conform datelor BNR, anul acesta s-au inregistrat, la finele lunii septembrie, credite restante in valoare de 6,51 miliarde de lei, adica 3,25% din totalul de 200,2 miliarde de lei al im­pru­­muturilor. Cele mai afectate au fost imprumuturile in lei, la care s-au adunat mai mult de jumatate din restante.

Judetele Bistrita-Nasaud, Suceava, Salaj, Arad si Olt au avut cele mai mari rate ale imprumuturilor restante - peste 5%, in Bistrita-Nasaud ajungand chiar pana la 8,74%. Somajul ridicat a fost una din principalele cauze in special in Salaj, Alba, Hunedoara si Teleorman.

Ierarhia  judetelor cu probleme se schimba insa daca analizam viteza cu care avanseaza restantele. Fata de aceeasi luna din 2008, restantele in Galati au crescut, in septembrie, de peste cinci ori, economia judetului si locurile de munca depinzand in mare masura de activitatea combinatului Sidex, care si-a redus exporturile si a fost nevoit sa faca disponibilizari. La polul opus, cele mai mici probleme cu restantele le au  judetele in care s-au si acordat, de altfel, mai putine imprumuturi: Tulcea (2,13% in total credite), Gorj (2,12%), Satu-Mare (2,09%).

„Evolutia creditelor restante pe anumite judete este in directa si stransa core­latie cu volumul de credite acordate. Atat in cazul Raiffeisen, cat si in datele generale din Biroul de Credit, Bucuresti, Constanta, Iasi, Timis conduc in topul volumului de credite acordate, dar si in al celor restante“, spune Mihai Rauta, director consumer risk la Raiffeisen. El precizeaza ca exista si zone in care cresterea de acum a restantelor se explica prin cresterea gradului de indatorare permisa in trecut de nivelul mai mare al salariilor, disponibilitatea garantiilor si cresterea valorii lor sau accesul usor la unitati bancare.

De asemenea, in alte zone  industrializarea a crescut puternic pe segmente precum industria auto in zona Timis, Arad. S-au deschis fabrici in zone rurale, relativ izolate de alte zone industriale, unde costurile au fost reduse, atragand forta de munca, salarii de un nivel superior zonei; ulterior, din cauza scaderii cererii, aceste fabrici au fost nevoite sa isi reduca personalul. „Pentru acestia, posibilitatea de a gasi un alt loc de munca in zona este limitata; totusi, este interesant ca nu intotdeauna nivelul restantelor dintr-un judet e corelat direct cu rata somajului“, spune Rauta.
Sursa: Capital

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Topul judetelor cu cele mai mari restante la credite":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016