Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Transport din comunitate pentru o societate din Romania cu descarcare in comunitate. TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 30 Iul. 2010
Tags: transport din comunitate, descarcare in comunitate, tva

Transport din comunitate pentru o societate din Romania cu descarcare in comunitate. TVA Intrebare: O companie de transport din comunitate (UK), presteaza servicii de transport pentru Compania din ...

Transport din comunitate pentru o societate din Romania cu descarcare in comunitate. TVA

Intrebare: O companie de transport din comunitate (UK), presteaza servicii de transport pentru Compania din Ro. Locul de descarcare este in Comunitate (UK), dar in afara Romaniei. Factura este fara TVA.

Costurile aferente transportului vor fii refacturate de catre Ro unei Companii din Comunitate (UK).
Intrebare:
1. Unde se considera locul prestarii serviciului pentru factura de Transport? Daca locul de prestare al serviciului se considera in Ro, atunci se aplica taxarea inversa?

2. In conditiile refacturarii serviciului de catre Ro catre client din Uk, factura se va emite cu TVA?

Raspuns: In situatia in care firma din Romania nu are unul sau mai multe sedii fixe stabilite intr-un stat membru iar serviciile sunt prestate pentru sediul activitatii economice din Romania, serviciile de transport prestate de catre firma de transport se incadreaza in categoria achizitiilor intracomunitare de servicii pentru care se aplica regula generala de taxare reglementata prin articolul 133 alineatul 2 din Codul fiscal.

Aceiasi regula generala de taxare se aplica si in situatia refacturarii costurilor de transport catre un beneficiar stabilit in UK, firma din Romania fiind considerata un cumparator revanzator al serviciilor respective. Regula generala se aplica numai daca beneficiarul din UK:

• este persoana impozabila, inregistrata in scopuri de TVA intr-un stat membru, altul decat Romania;


• nu are un sediu permanent sau un sediu fix pe teritoriul Romaniei pentru care serviciile sunt prestate.

In calitate de beneficiar al serviciilor intracomunitare, firma dvs. trebuie sa aplice regimul de taxare inversa prin formula contabila 4426 = 4427 asupra valorii serviciilor facturate de catre prestatorul din UK. Serviciile primite se raporteaza prin decontul de TVA cod 300 la urmatoarele randuri:

• randul 7 denumit "Achizitii de bunuri, altele decat cele de la rd. 5 si 6 si achizitii de servicii pentru care beneficiarul din Romania este obligat la plata TVA (taxare inversa), din care:.." , cu preluarea sumei la randul 7.1 si 7.1.1. Suma TVA se preia din rulajul creditor al contului 4427;

• randul 19 denumit "Achizitii de bunuri, altele decat cele de la rd. 5 si 6 si achizitii de servicii pentru care beneficiarul din Romania este obligat la plata TVA (taxare inversa), din care:.." , cu preluarea sumei la randul 19.1 si 19.1.1. Suma TVA se preia din rulajul creditor al contului 4426;

In calitate de prestator al serviciilor intracomunitare firma dvs. are urmatoarele obligatii fiscale:

- sa emita factura in valuta, la data prestarii serviciului, completata cu toate informatiile impuse prin art. 155 alin. (5) din Codul fiscal;
- sa nu colecteze T.V.A.;
- sa inscrie pe factura mentiunea "neimpozabil in Romania" conform obligatiei de la articolul 155, alineatul 5, litera k);
- sa inregistreze factura in jurnalul pentru vanzari;
- sa inregistreze factura in evidenta contabila la cursul valutar din data emiterii;
- sa raporteze operatiunea la randul 3 din decontul de TVA cu reportarea la randul 3.1 deoarece serviciul este impozabil in Belgia;
- sa raporteze operatiunea prin declaratia cod 390 cu simbolul P.

Desi serviciul prestat de catre firma dvs. se incadreaza la operatiuni neimpozabile in Romania, pentru acest gen de operatiuni firma dvs. are dreptul de deducere a TVA aferenta bunurilor si serviciilor achizitionate pentru realizarea activitatii economice.

Acest fapt rezulta din prevederile art. 145, alin. (2), lit. (b) "Orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor, daca acestea sunt destinate utilizarii in folosul urmatoarelor operatiuni:

…… b) operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania;"

In ambele situatii, firma dvs. are obligatia incrierii in Registrul operatorilor intracomunitari.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Transport din comunitate pentru o societate din Romania cu descarcare in comunitate. TVA ":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016