Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Transport marfa si inregistrare in scop de TVA. Ce declaratii se depun si cum factureaza societatea?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 09 Nov. 2016 Exclusiv
Tags: mijloc transport, inregistrare roi, tva, codul fiscal, codul special de tva, factura

In randurile de mai jos, subiectul analizei noastre il reprezinta o societate A cu domeniul de activitate 4941 "Transport marfa intern si international" cu sediul in Romania, neplatitoare de TVA dar inscrisa in ROI. Firma detine un camion si a incheiat un contract de prestari de servicii cu o societate B din Spania. Camionul face transport de marfa din Spania in Franta. Pentru serviciile prestate societatea A trebuie sa factureze numarul de kilometri. Vom vedea ce declaratii trebuie sa depuna societatea A, cum emite facturile tinand cont ca societatea beneficiara are un cod valid de TVA si este inregistrata in ROI, precum si cum va factura in cazul in care societatea depaseste plafonul si se inregistreaza ca platitoare de TVA.

In primul rand dvs. sunteti inregistrat in scopuri de TVA in baza art.317 lit. b)  din Codul fiscal, potrivit caruia are obligatia sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA, conform prezentului articol persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania, neinregistrata si care nu are obligatia sa se inregistreze conform art. 316 si care nu este deja inregistrata conform lit. a) sau c) ori a alin. (2), daca presteaza servicii care au locul in alt stat membru, pentru care beneficiarul serviciului este persoana obligata la plata taxei conform echivalentului din legislatia altui stat membru al art. 307 alin. (2), inainte de prestarea serviciului.
 
Nu va inregistra  in ROI daca nu erati inregistrat in scopuri de TVA , asa dupa cum arata la art.329 alin. (8)  lit. a) din Codul fiscal respectiv , Nu pot fi inscrise in Registrul operatorilor intracomunitari   persoanele impozabile si persoanele juridice neimpozabile care nu sunt inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316 sau 317.
 
Potrivit prevederilor art. 278 alin. (2)  din Codul fiscal, locul de prestare a serviciilor catre o persoana impozabila care actioneaza ca atare este locul unde respectiva persoana care primeste serviciile isi are stabilit sediul activitatii sale economice. Daca serviciile sunt furnizate catre un sediu fix al persoanei impozabile, aflat in alt loc decat cel in care persoana isi are sediul activitatii sale economice, locul de prestare a serviciilor este locul unde se afla respectivul sediu fix al persoanei care primeste serviciile.
 
Conform acestui articol , operatiunile de transport vor fi taxabile la beneficiarul transportului respectiv  in Spania, indiferent de ruta de transport  efectuata,  criteriul principal fiind locul unde este stabilit beneficiarul serviciului  neavand relevanta  locul unde se efectueaza transportul bunurilor.
 
Aceste prestari de servicii se vor inregistra in declaratia recapitulativa formular 390 la  cod „P” , in conformitate cu prevederile  art. 325 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal, potrivit caruia orice persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA conform art. 316 sau 317 trebuie sa intocmeasca si sa depuna la organele fiscale competente, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare unei luni calendaristice, o declaratie recapitulativa in care mentioneaza prestarile de servicii prevazute la art. 278 alin. (2) efectuate in beneficiul unor persoane impozabile nestabilite in Romania, dar stabilite in Uniunea Europeana, altele decat cele scutite de TVA in statul membru in care acestea sunt impozabile, pentru care exigibilitatea de taxa a luat nastere in luna calendaristica respectiva;

Intrucat operatiunile respective vor fi taxabile la beneficiar , factura se va emite fara TVA. In factura va trebui sa inscrieti codul special  de TVA  atribuit, pentru operatiuni intracomunitare,  potrivit prevederilor art.317.
 
In situatia in care veti depasi plafonul si va inregistrati normal in scopuri de TVA , potrivit prevederilor art. 316 , aceste operatiuni vor fi neimpozabile pe teritoriul Romaniei iar factura se va emite fara TVA. In aceasta situatie pe langa declaratia recapitulative 390  veti intocmi si depune si decontul de taxa pe valoarea adaugata formular 300.



Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Elena Garofil - Consultant fiscal

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Transport marfa si inregistrare in scop de TVA. Ce declaratii se depun si cum factureaza societatea?":
Rating:

Nota: 3.33 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016