Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Tranzactii. Inregistrare in scopuri de TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 02 Mar. 2011
Tags: codul fiscal, tva, tranzactii

Intrebare: 1. Daca vand in acest an doua parcele de teren cu doua acte notariale valoarea tranzactiei (act 1+ act 2) = cu 34.000 euro platesc TVA? Daca da, la ce suma?2. Daca obtin venituri din ...

Intrebare:

1. Daca vand in acest an doua parcele de teren cu doua acte notariale valoarea tranzactiei (act 1+ act 2) = cu 34.000 euro platesc TVA? Daca da, la ce suma?

2. Daca obtin venituri din cedarea bunurilor respectiv din chirii intr-un  an in valoare de, sa zicem, 100.000. euro, ca persoana fizica ce mai platesc in afara de impozitul de 12% din valoare?
 
Raspuns:

Indiferent de natura tranzactiilor efectuate, livrare de bun sau prestare de servicii orice persoana impozabila are obligatia sa se inregistreze in scopuri de TVA numai dupa realizarea unei cifre de afaceri de 35.000 euro a carei valoare in lei se stabileste prin aplicarea cursului valutar in vigoare la data aderarii.

Ca regula generala este obligatorie inscrierea in scopuri de TVA pentru realizarea unei cifre de afaceri egale sau mai mari de 35.000 euro al carui echivalent in lei se stabileste la cursul valutar din data aderarii, fapt care  rezulta din textul  articolului 152, alineatul 1 din Codul fiscal asa cum a fost modificat si completat la punctul 75 din O.U.G. nr. 117 din 23 decembrie 2010 publicat in M.Of. nr. 891 din 30 decembrie 2010:
 
,,Persoana impozabila stabilita in România conform art. 125^1 alin. (2) lit. a), a carei cifra de afaceri anuala, declarata sau realizata, este inferioara plafonului de 35.000 euro, al carui echivalent in lei se stabileste la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a României la data aderarii si se rotunjeste la urmatoarea mie, poate aplica scutirea de taxa, numita in continuare regim special de scutire, pentru operatiunile prevazute la art. 126 alin. (1)…….,,

Inregistrarea in scopuri de TVA trebuie solicitata in termen de 10 zile  de la data atingerii sau depasirii acestui plafon. Aceasta data se considera a fi  prima zi a lunii calendaristice urmatoare celei in care plafonul a fost atins sau depasit. 

In sensul TVA, d.p.d.v. fiscal, cifra de afaceri anuala este constituita din valoarea totala, exclusiv taxa, a urmatoarelor tipuri de livrari de bunuri si  prestari de servicii:
  • taxabile;
  • scutite cu drept de deducere, cum ar fi,  de exemplu operatiuni de export si  livrari intracomunitare de bunuri;
  • neimpozabile, cum ar fi, de exemplu prestarile de servicii pentru care locul prestarii se considera in afara teritoriului României in baza prevederilor articolului 133 alineatul 2 din Codul fiscal ;
  • scutite fara drept de deducere reglementate prin art. 141 alin. (2) lit. a), b), e) si f).

Pentru stabilirea cifrei de afaceri nu se ia in calcul:

  • valoarea livrarilor de active fixe corporale sau necorporale  definite prin  art. 125^1 alin. (1) pct. 3:   ,,active corporale fixe reprezinta orice activ detinut pentru a fi utilizat in productia sau livrarea de bunuri ori in prestarea de servicii, pentru a fi inchiriat tertilor sau pentru scopuri administrative, daca acest activ are durata normala de utilizare mai mare de un an si valoare mai mare decât limita prevazuta prin hotarare a Guvernului sau prin prezentul titlu;,,
  •  livrarile intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. b).

Spre deosebire de legislatia fiscala in vigoare pentru anul 2010, la determinarea cifrei de afaceri pentru anul 2011 nu  se  mai cuprind nici facturile emise pentru avansuri incasate sau neincasate si alte facturi emise inainte de data livrarii/prestarii pentru operatiunile prevazute la art. 152 alin. (2) din Codul fiscal, dar nici facturile emise pentru livrarea de active fixe corporale sau necorporale.

In acest sens, trebuie sa analizati daca terenurile respective se incadreaza in categoria activelor sau reprezinta active neutilizate in activitatea economica, detinute doar pentru comercializarea acestora. De asemenea, trebuie sa analizati daca terenurile respective sunt construibile sau sunt terenuri agricole. In concluzie, daca vânzarea bunului imobil reprezinta operatiune economica taxabila,  trebuie sa va inregistrati in scopuri de TVA numai dupa depasirea cifrei de 35.000 euro. Pana la realizarea acestei cifre,  vânzarea terenurilor in valoare totala de 34.000 poate fi efectuata prin aplicarea regimului special de scutire reglementat prin art. 152 din Codul fiscal.

Din intrebarea formulata rezulta totusi faptul ca sunteti persoana fizica, caz in care  trebuie sa aveti in vedere si prevederile cuprinse in normele  metodologice de aplicare ale art. 127 de la punctul  3 alineatul 5, inclusiv  exemplele numerotate de la 1 la 4. Aceste reglementari   sunt aplicabile si pentru operatiunile economice realizate in anul fiscal 2011, daca in viitor,  aceste norme nu vor fi modificate ca urmare a prevederilor cuprinse in O.U.G. nr. 117/2010.

Iata doua exemple care pot fi aplicabile situatiei prezentate de dvs.:

Exemplul nr. 1: O persoana fizica, care nu a mai realizat tranzactii cu bunuri imobile in anii precedenti, a livrat in cursul anului 2010 doua terenuri care nu sunt construibile. Desi persoana fizica a devenit persoana impozabila pentru aceste livrari, totusi livrarile respective fiind scutite de taxa conform art. 141 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal, persoana fizica nu are obligatia inregistrarii in scopuri de taxa conform art. 153 din Codul fiscal. Daca aceeasi persoana fizica livreaza in cursul anului 2010 o constructie noua in sensul art. 141 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal, va avea obligatia sa se inregistreze in scopuri de taxa daca livrarea respectiva cumulata cu livrarile anterioare depaseste plafonul de scutire prevazut la art. 152 din Codul fiscal.

Exemplul nr. 2: O persoana fizica realizeaza in cursul anului 2010 doua livrari care ar fi scutite conform art. 141 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal. Daca nu mai realizeaza nicio operatiune in anul 2010, iar in anul 2011 va livra o constructie noua sau un teren construibil in sensul art. 141 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal, va avea obligatia sa se inregistreze in scopuri de taxa in anul 2011 numai daca va depasi plafonul de scutire prevazut la art. 152 din Codul fiscal.

In situatia in care  obtineti  venituri din cedarea folosintei bunurilor (chirii), daca ati incheiat un contract de asigurare cu o casa de sanatate  trebuie sa depuneti  la aceasta casa  declaratia privind obligatia de plata a acestui fond.  

Obligatia este reglementata prin art. 215 alin. (3) din  Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii ,,Persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente, venituri din agricultura si silvicultura, venituri din cedarea folosintei bunurilor, din dividende si dobânzi, din drepturi de proprietate intelectuala sau alte venituri care se supun impozitului pe venit sunt obligate sa depuna la casele de asigurari de sanatate cu care au incheiat contractul de asigurare declaratii privind obligatiile fata de fond." asa cum  a fost modificata la art. VIII din O.U.G. nr. 117/2010.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Tranzactii. Inregistrare in scopuri de TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016