Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Tratamentul fiscal aplicabil in cazul corectarii erorilor contabile

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 14 Oct. 2011
Tags: erori contabile, codul fiscal, tva

Tratamentul fiscal-contabil aplicabil in situatia in care se constata lipsa din contabilitate a unor facturi de la furnizori din perioada 2005-2006.

Din punct de vedere contabil, conform pct. 63 din Reglementarile contabile din 29 octombrie 2009 conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene, aprobate prin OMFP nr. 3055 din 2009 , corectarea erorilor (a veniturilor sau cheltuielilor) din anii precedenti se efectueaza pe seama rezultatului reportat, respectiv prin utilizarea contului 1174 "Rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile" - cont bifunctional.
 
Corectarea erorilor se efecteaza la data constatarii lor, indiferent de perioada la care se refera (anul curent sau anii precedenti).

Pentru erorile aferente anului curent, erorile se inregistreaza pe seama contului de profit si pierdere. Pentru erorile aferente anilor precedenti, erorile se corecteaza pe seama rezultatului reportat (cont 1174).

Corectarea erorilor aferente exercitiilor financiare precedente nu determina modificarea situatiilor financiare ale acelor exercitii.
 
factura de la furnizor din 2005 (2006) omisa a se inregistra in contabilitate:
Servicii = 1000 lei
TVA 19% = 190 lei
Total = 1190 lei

•Inregistrare in contabilitate:

                    1174                   =             401   1000 lei
                    4426                   =             401     190 lei
 
De aici poate rezulta o corectie de impozit pe profit al anului 2005 (2006) in minus, respectiv: 1000 lei * 16% = 160 lei, inregistrandu-se:

                   1174                     =            4411 -160 lei

Rezulta sold debitor (pierdere) al contului 1174 de 840 lei.
Conform pct. 249 alin. (2) din Reglementarile Contabile, daca din corectarea erorilor contabile aferente unor ani precedenti rezulta pierdere, aceasta trebuie acoperita cu precadere, inainte de efectuarea oricaror repartizari pron profitul anului in care s-au efectuat corectarile.

Aceasta inseamna ca, daca in 2011 se obtine profit (SFC la contul 121), dupa aprobarea de catre AGA a situatiilor financiare, in care se stipuleza ca se acopera pierderea provenita din corectarea erorilor contabile, se efectueaza inregistrarea repartizarii profitului pentru acoperirea pierderii provenita din corectarea erorilor  contabile astfel:

1171 Rezultatul reportat reprezentand          =  1174              840 lei.
profitul nerepartizat sau pierderea           
neacoperita/profit 2011
 
De asemenea, daca firma nu inregistreaza profit la finele anului 2011, insa are profit nerepartizat din anii precedenti, din acesta se va acoperi pierderea rezultata din corecarea erorilor, prin acelasi articol contabil:

                               1171                  =                          1174   840 lei
 
Din punct de vedere fiscal, conform punctului 13 din Normele la codul fiscal , aferent art. 19 din Codul fiscal - cu modificarile si completarile ulterioare - veniturile sau cheltuielile inregistrate eronat sau omise se corecteaza prin ajustarea profitului impozabil al perioadei fiscale careia ii apartin si depunerea unei declaratii rectificative in conditiile prevazute de Codul de procedura fiscala (art. 84 Cod de procedura fiscala ).

Ceea ce inseamna ca in anul 2005 si/sau 2006 se va recalcula impozitul pe profit, tinindu-se cont de toate implicatiile fiscale, al fiecarei perioade careia ii apartin facturile respective si se vor depune declaratii rectificative 100 aferente trimestrului si 101 aferente anului.

De exemplu, daca o factura omisa este din mai 2005, se va recalcula impozitul pe profit aferent trim. II 2005, se va depune rectificativa la 100 cu noua suma de impozit pe profit aferenta trim. II 2005 si, de asemenea, se va reface si se va depune rectificativa 101 pentru anul 2005.
 
In ceea ce priveste TVA, suma acesteia se va inregistra in contabilitate in luna cind se constata eroarea si se va inscrie in decontul de taxa al acestei luni pe rindurile de regularizari, conform art. 156 indice 1 alin. (3) din Codul fiscal .
 
Mentionam ca, din punct de vedere fiscal, pentru reducerea impozitului pe profit cu sumele omise, acestea trebuie sa fie rezultate din operatiuni care determina cheltuieli deductibile si TVA deductibila (pentru a fi deduse, cheltuielile trebuie sa fie efectuate in scopul realizarii de venituri, conform art. 19 alin. (1) din Codul Fiscal ).

De asemenea, trebuie tinut cont de prevederile art. 147 indice 1 alin. (2) din Codul fiscal , in care se mentioneaza "in situatia in care nu sunt indeplinite conditiile si formalitatile de exercitare a dreptului de deducere in perioada fiscala de declarare sau in cazul in care nu s-au primit documentele de justificare a taxei prevazute la art. 146, persoana impozabila isi poate exercita dreptul de deducere prin decontul perioadei fiscale in care sunt indeplinite aceste conditii si formalitati sau printr-un decont ulterior, dar nu pentru mai mult de 5 ani consecutivi, incepand cu data de 1 ianuarie a anului care urmeaza celui in care a luat nastere dreptul de deducere".

Solutie propusa de specialistii portalfiscalitate.ro.
Solutii personalizate fiscal-contabile gasiti aici
www.portalfiscalitate.ro
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Tratamentul fiscal aplicabil in cazul corectarii erorilor contabile":
Rating:

Nota: 2.5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016