Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

TVA inregistrat la data achizitiei auto, ca nedeductibil, devine deductibil cu ocazia vanzarii?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 12 Oct. 2010
Tags: tva, prorata

de Georgeta Serban Matei, valabil la 12-Oct-2010Intrebare: O societate achizitioneaza un autoturism in luna decembrie 2009 care se incadreaza la limitari speciale ale dreptului de deducere conform ...

de Georgeta Serban Matei, valabil la 12-Oct-2010

Intrebare:

O societate achizitioneaza un autoturism in luna decembrie 2009 care se incadreaza la limitari speciale ale dreptului de deducere conform art. 145.1, alin (1). Prin urmare TVA aferent acestei achizitii este inregistrat nedeductibil. In luna septembrie 2010 societatea vinde acest autoturism la care colecteaza TVA. Va rog sa precizati daca, in aceasta situatie, TVA inregistrat la data achizitiei ca nedeductibil devine deductibil cu ocazia vanzarii.

Raspuns:

Deoarece dreptul de deducere a TVA a fost limitat la momentul achizitiei in anul 2009, autoturismul se putea vinde in anul 2010 prin aplicarea regimului de scutire fara drept de deducere a TVA. Aceasta posibilitate este reglementata prin articolul  articolului 141 alineatul 2 litera g) prin care se precizeaza faptul ca sunt operatiuni scutite in interiorul tarii  livrarile de bunuri a caror achizitie a facut obiectul excluderii dreptului de deducere in baza  prevederilor art. 145^1.  in conditiile in care autoturismul a fost vandut cu TVA consider ca se poate efectua regularizare, astfel incat sa exercitati dreptul de deducere in baza prevederilor cuprinse la articolul 145^1 alineatul (1) litera d) conform caruia se incadreaza la exceptii  "vehiculele utilizate in scop comercial, respectiv in vederea revanzarii."
 
Totusi, trebuie sa aveti in vedere faptul ca suma TVA pentru care s-a limitat dreptul de deducere a reintregit costul autoturismului si s-a recuperat partial prin amortizare pe o perioada de 8 luni.  Astfel, in conditiile in care amortizarea s-a calculat pentru o perioada de 60 luni, ajustarea TVA se efectueaza in baza prevederilor articolului 149 din Codul fiscal in beneficiul firmei dvs. pentru o perioada de 52 luni. De asemenea, la scoaterea din gestiune a mijlocului fix prin formula contabila 658 = 213 trebuie sa considerati drept un element similar veniturilor suma TVA care a fost inclusa in costul mijlocului fix pentru care se exercita dreptul de deducere la schimbarea destinatiei autoturismului.
 
Ajustarea are loc in baza prevederilor articolului 149 alin. (4) litera c) conform caruia ajustarea taxei deductibile prevazute la alin. (1) lit. d) se efectueaza  in situatia in care un bun de capital al carui drept de deducere a fost integral sau partial limitat face obiectul oricarei operatiuni pentru care taxa este deductibila.

Suma TVA ajustata se raporteaza prin decontul de TVA la  randul  29 denumit  "Ajustari conform pro-rata/ajustari pentru bunurile de capital".
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "TVA inregistrat la data achizitiei auto, ca nedeductibil, devine deductibil cu ocazia vanzarii?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016