Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

TVA la tranzactiile imobiliare efectuate de persoanele fizice

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Irina Dumitrescu la 06 Sep. 2013 Exclusiv
Tags: sfera de aplicare a tva, persoana impozabila, depasirea plafonului de scutire

Din punctul de vedere al TVA, este considerata persoana impozabila orice persoana care desfasoara, de o maniera independenta si indiferent de loc, activitati economice, oricare ar fi scopul sau rezultatul acestei activitati. Constituie activitate economica si exploatarea bunurilor corporale sau necorporale in scopul obtinerii de venituri cu caracter de continuitate.

Situatiile in care persoanele fizice care efectueaza tranzactii cu bunuri imobile devin persoane impozabile sunt explicitate prin normele metodologice date in aplicarea Titlului VI din Codul fiscal.
 
In principiu, o persoana fizica, care nu a devenit deja persoana impozabila pentru alte activitati, se considera ca realizeaza o activitate economica din exploatarea bunurilor corporale sau necorporale, daca actioneaza ca atare, de o maniera independenta, si activitatea respectiva este desfasurata in scopul obtinerii de venituri cu caracter de continuitate. Nu se considera ca realizeaza o activitate economica in sfera de aplicare a TVA  atunci cand persoanele fizice obtin venituri din vanzarea locuintelor proprietate personala sau a altor bunuri care au fost folosite de catre acestea pentru scopuri personale.  
 
Asadar, daca o persoana fizica obtine venituri din exploatarea bunurilor corporale cu caracter de continuitate, aceasta este persoana impozabila din punctul de vedere al TVA. In acest caz, la depasirea plafonului de scutire (65.000 euro/220.000 lei) persoana fizica are obligatia sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA daca realizeaza in Romania operatiuni taxabile, scutite de taxa pe valoarea adaugata cu drept de deducere si/sau operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania. In plafonul de 65.000 euro se iau in considerare si operatiunile de inchiriere/livrari scutite fara drept de deducere conform art. 141 alin. (2) lit. e) si f) din Codul fiscal, daca acestea nu sunt accesorii activitatii principale.
 
Daca insa o persoana fizica realizeaza doar operatiuni de inchiriere/livrari de constructii vechi, scutite de TVA fara drept de deducere si nu opteaza pentru taxarea acestora, acesteia nu ii revine obligatia de a solicita inregistrarea in scopuri de TVA indiferent de cifra de afaceri realizata din aceste operatiuni. Aceasta deoarece, desi depaseste plafonul de scutire, nu realizeaza operatiuni dintre cele mentionate la art. 153 alin. (1) din Codul fiscal (operatiuni taxabile, scutite de taxa pe valoarea adaugata cu drept de deducere si/sau operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania conform art. 145 alin. (2) lit. b)). In situatia in care realizeaza si operatiuni taxabile (vanzarea unei constructii noi sau a unui teren construibil, spre exemplu), aceasta este obligata sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA la depasirea plafonului de scutire.
 
Irina Dumitrescu de Irina Dumitrescu
Economist Experienta: - 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale Expert contabil, CECCAR BUCURESTI

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "TVA la tranzactiile imobiliare efectuate de persoanele fizice":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016