Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

TVA - Obligatii - desemnarea unui reprezentant fiscal

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 01 Dec. 2007

Obligatii - desemnarea unui reprezentant fiscal Daca persoana obligata la plata TVA este o persoana impozabila stabilita in Comunitate, dar nu in Romania, respectiva persoana poate, in conditiile ...

Obligatii - desemnarea unui reprezentant fiscal

Daca persoana obligata la plata TVA este o persoana impozabila stabilita in Comunitate, dar nu in Romania, respectiva persoana poate, in conditiile stabilite prin norme, sa desemneze un reprezentant fiscal ca persoana obligata la plata taxei.

Aceasta facilitate se transforma intr-o obligatie, in cazul in care persoana obligata la plata taxei este o persoana impozabila care nu este stabilita in Comunitate.

Persoana stabilita in Romania (conform prevederilor art. 1251 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal) nu mai poate sa isi desemneze un reprezentant fiscal in Romania. Aceasta persoana este obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania, conform art. 153 din Codul fiscal.

Desemnarea unui reprezentant fiscal se face prin depunerea unei cereri, la organele fiscale, de catre persoana impozabila nestabilita in Romania.

La cerere, se vor atasa urmatoarele documente:

  • declaratia de incepere a activitatii, care va cuprinde: data, volumul si natura activitatii pe care o va desfasura in Romania. Ulterior inceperii activitatii, volumul si natura activitatii pot fi modificate potrivit prevederilor contractuale, aceste modificari urmand a-i fi comunicate si organului fiscal competent, la care reprezentantul fiscal este inregistrat ca platitor de impozite si taxe, conform art. 153 din Codul fiscal;
  • copie de pe actul de constituire in strainatate a persoanei impozabile respective;
  • acceptul scris al persoanei propuse ca reprezentant fiscal, prin care aceasta se angajeaza sa indeplineasca obligatiile ce ii revin conform legii si in care aceasta trebuie sa precizeze natura operatiunilor si valoarea estimata a acestora.

Ca regula generala, persoana impozabila nestabilita in Romania poate sa-si desemneze ca reprezentanti fiscali orice persoane impozabile, stabilite in Romania conform art. 1251 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal, si inregistrate in scopuri de TVA, in baza art. 153
din Codul fiscal.

Legislatia fiscala nu admite decat un singur reprezentant fiscal pentru ansamblul operatiunilor taxabile sau scutite cu drept de deducere, desfasurate in Romania de catre persoana impozabila nestabilita in Romania. De asemenea, nu sunt admisi mai multi reprezentanti fiscali cu angajamente limitate.

In termen de 30 de zile, organul fiscal comunica decizia luata cu privire la cererea formulata, atat persoanei impozabile nestabilite in Romania, cat si persoanei propuse ca reprezentant fiscal de catre aceasta, indicand si codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit reprezentantului fiscal.

Reprezentantul fiscal, dupa ce a fost acceptat de organul fiscal competent, este angajat, din punctul de vedere al drepturilor si al obligatiilor privind TVA, pentru toate operatiunile efectuate in Romania de catre persoana impozabila nestabilita in Romania, atat timp cat dureaza mandatul sau.



Reprezentantul fiscal poate sa renunte la angajamentul sau formuland o cerere organelor fiscale unde este inregistrat in calitate de reprezentant.

Cererea trebuie sa cuprinda date despre ultimul decont de TVA pe care il va depune in aceasta calitate. Reprezentantul fiscal trebuie si sa propuna o data, ulterioara depunerii cererii, cand va lua sfarsit mandatul sau. De asemenea, reprezentantul fiscal este obligat sa precizeze, in cerere, daca renuntarea la mandat se datoreaza incetarii activitatii in Romania a persoanei impozabile nestabilite in Romania, sau daca se
datoreaza inregistrarii directe in Romania, fara reprezentant fiscal, a persoanei impozabile stabilite in Comunitate pe care o reprezinta.

In cazul in care calitatea de reprezentant inceteaza inainte de sfarsitul perioadei in care persoana impozabila nestabilita in Romania ar avea obligatia platii TVA, persoana impozabila nestabilita in Romania este obligata fie sa prelungeasca mandatul reprezentantului fiscal, fie sa mandateze alt reprezentant fiscal pe perioada ramasa, ori sa se inregistreze in Romania in scopuri de TVA.

Optiunea este valabila doar pentru persoanele impozabile stabilite in Comunitate

Daca persoana impozabila nestabilita in Romania isi continua operatiunile taxabile in Romania, cererea poate fi acceptata numai daca s-au intocmit toate formalitatile necesare desemnarii unui alt reprezentant fiscal, iar acest nou reprezentant fiscal a fost acceptat ca atare de catre organul fiscal sau opteaza sa se inregistreze in Romania fara sa desemneze un reprezentant fiscal.

Evidenta operatiunilor desfasurate prin reprezentantul fiscal se tine separat de evidenta contabila a acestuia.

Reprezentantul fiscal emite factura pentru livrarile de bunuri si/sau prestarile de servicii efectuate de catre persoana impozabila nestabilita in Romania, aplicand regimul de taxa corespunzator operatiunilor respective, pe care o transmite beneficiarului. Factura emisa trebuie sa contina toate elementele minimale prevazute la art. 155 alin. (5) din Codul fiscal.

Obligatiile reprezentantului fiscal vizeaza si depunerea decontului de TVA, in termenul stabilit de lege. In situatia in care reprezentantul fiscal este mandatat de mai multe
persoane impozabile stabilite in strainatate, trebuie sa depuna cate un decont de taxa pentru fiecare persoana impozabila nestabilita in Romania pe care o reprezinta.

Ii este interzis reprezentantului fiscal sa evidentieze in decontul de taxa depus pentru activitatea proprie operatiunile desfasurate in numele persoanei impozabile nestabilite in Romania, pentru care depune un decont de taxa separat.

Exercitarea dreptului de deducere a taxei aferente achizitiilor efectuate in numele persoanei impozabile nestabilite in Romania se face in baza documentelor prevazute de lege, pe care reprezentantul fiscal trebuie sa le detina.

Persoana nestabilita in Romania se va inregistra in scopuri de TVA, prin preluarea codului de inregistrare in scopuri de TVA atribuit reprezentantului fiscal, daca, prin activitatea pe care o deruleaza, se considera ca aceasta este stabilita in Romania, conform art. 1251 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal.

Obligatiile de plata sau cele privind rambursarile de TVA, de la momentul inregistrarii, vor fi preluate de catre persoana impozabila care a devenit stabilita in Romania.

Daca o persoana juridica nerezidenta desfasoara in Romania activitati care genereaza unul sau mai multe sedii permanente, conform art. 8 din Codul fiscal, aceasta poate sa inregistreze ca platitor de taxa pe valoarea adaugata, in conditiile prevazute de lege,
numai sediul permanent desemnat in acest scop de catre persoana juridica nerezidenta, care va indeplini toate obligatiile privind TVA ale sediilor permanente din Romania ale respectivei persoane juridice nerezidente.

Decizia de a desemna un singur sediu permanent, pentru a reprezenta in scopuri de taxa pe valoarea adaugata toate sediile permanente ale aceleiasi persoane juridice nerezidente, se comunica tuturor organelor fiscale in raza carora isi desfasoara activitatea sediile permanente

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "TVA - Obligatii - desemnarea unui reprezentant fiscal":
Rating:

Nota: 3.9 din 5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016