Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

TVA pe tranzactii imobiliare: piata asteapta raspunsul UE

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 22 Mai. 2012 Exclusiv
Tags: deducere tva, tva tranzactii imobiliare, directiva ue, livrare bunuri, cota tva

Inalta Curte de Casatie si Justitie a cerut Curtii de Justitie a Uniunii Europene sa clarifice modul in care se pot interpreta normele UE in ce priveste baza impozabila in tranzactiile imobiliare efectuate de persoane fizice pentru a stabili daca TVA-ul in cazul acestor tranzactii este inclus in pret sau daca se adauga peste acest pret.

In functie de raspunsul pe care il va da instanta europeana vor fi rezolvate toate proceselor cu acest obiect. Pana la pronuntarea interpretarii, toate cauzele cu acest obiect se pot suspenda la cerere sau din oficiu

Mai multe controverse s-au iscat in ultima vreme in jurul acestei taxe, ultima dintre acestea fiind  solutionata prin anularea de catre instanta a normelor prin care Sorin Blejnar, fostul sef ANAF, a impus plata retroactiva a TVA pentru drepturile de autor. Contribuabilii castiga tot mai frecvent impotriva statului care trebuie sa-si plateasca greselile, fiind obligat sa returneze banii luati cu japca, plus penalitati, cheltuieli de judecata si uneori despagubiri.

Intrebari preliminare la CJUE

Procedura intrebarilor preliminare reprezinta un mecanism in baza caruia instantele din tarile membre pot adresa Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) intrebari privind modul de interpretare al reglementarilor europene transpuse in dreptul intern. De raspunsul la aceste intrebari depinde rezolvarea tuturor cauzelor in care este necesara interpretarea respectivei reglementari, care devine obligatorie pentru toate instantele. In perioada cuprinsa intre momentul adresarii intrebarii preliminare si pana la pronuntarea hotararii de interpretare (aproximativ un an) si alte cauze a caror solutionare depinde de acest raspuns se pot suspenda.

Intrebarea preliminara a fost pusa de Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) este urmatoarea: "In temeiul dispozitiilor art. 267 din TFUE, in cazul reconsiderarii statutului vanzatorului de persoana impozabila in scopuri de TVA, contrapartida (pretul) livrarii bunului imobil fiind stabilita de parti, fara nicio mentiune cu privire la TVA, art. 73 si 78 din directiva 2006/112/CE a Consiliului UE trebuie interpretate in sensul ca baza de impozitare o reprezinta:

a) contrapartida (pretul) livrarii bunului stabilita de parti diminuata cu cota de TVA; sau
b) contrapartida (pretul) livrarii bunului convenita de parti."

Cu alte cuvinte, instanta romana cere lamuriri daca articolele 73 si 78 din Directiva trebuie interpretate in sensul ca, in situatia in care partile stabilesc prin contractul de vanzare-cumparare un pret final si irevocabil, iar ulterior autoritatile fiscale considera operatiunea de vanzare ca fiind taxabila datorita reconsiderarii statutului de persoana impozabila a vanzatorului, taxa pe valoarea adaugata aferenta se considera inclusa in pret sau se adauga peste acest pret.

Sursa: Finantistii.ro
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "TVA pe tranzactii imobiliare: piata asteapta raspunsul UE":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016