Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

TVA pentru amenajare cladire in contract de comodat

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 10 Oct. 2011 Exclusiv
Tags: tva, operatiuni taxabile, codul fiscal, drept de deducere

In privinta exercitarii dreptului de deducere a TVA, relevant este faptul ca investitiile sunt efectuate pentru desfasurarea activitatii economice a firmei cu scopul realizarii de operatiuni taxabile, scutite cu drept de deducere sau neimpozabile. In situatia in care facturile de materiale si lucrari sunt emise pe numele firmei, se poate exercita dreptul de deducere TVA sub rezerva respectarii conditiilor impuse prin art. 145 alin. 2 lit. a, b si c) din Codul fiscal .


Regula generala prevede ca suma TVA aferenta unei achizitii de bunuri este deductibila numai in situatia in care bunul respectiv este destinat realizarii de:
 
- operatiuni taxabile, aspect reglementat prin art. 145 alin. 2 lit. a). in categoria operatiunilor taxabile se incadreaza livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate catre parteneri stabiliti pe teritoriul Romaniei.
 
- operatiuni neimpozabile , aspect reglementat prin art. 145 alin. 2 lit. b). in categoria operatiunilor neimpozabile se incadreaza prestarile de servicii efectuate catre parteneri stabiliti in afara teritoriului Romaniei.
 
- operatiuni scutite cu drept de deducere, aspect reglementat prin art. 145 alin. 2 lit. c). in categoria operatiunilor scutite cu drept de deducere se incadreaza exporturile si livrarile intracomunitare de bunuri.
 
Exercitarea dreptului de deducere se efectueaza sub rezerva respectarii conditiei impuse prin art. 146 alin. (1) litera a) conform careia pentru exercitarea dreptului de deducere a taxei datorate sau achitate, persoana impozabila cumparatoare trebuie sa detina o factura emisa in baza prevederilor art. 155. in acest context, prin normele de aplicare ale art. 146 alin. (1), la punctul 46 se impune justificarea deducerii taxei numai pe baza exemplarului original al facturii care trebuie sa cuprinda toate informatiile obligatorii reglementate prin art. 155 alin. (5) din Codul fiscal .
 
Valoarea investitiilor efectuate trebuie inscrise in registrul bunurilor de capital reglementat prin punctul 54 alineatul (11) din normele de aplicare ale articolului 149 alineatului (6) din Codul fiscal . Acest registru trebuie sa cuprinda cel putin urmatoarele informatii obligatorii:
 
• data modernizarii si transformarii bunului imobil;
• valoarea lucrarilor de investitii. Aceasta valoare se compune din valoarea materialelor si a lucrarilor, exclusiv TVA;
• taxa deductibila inscrisa in facturile emise pe numele firmei care a achizitionat bunurile;
• taxa dedusa;
• ajustarile efectuate.
 
Atat pentru exercitarea dreptului de deducere a TVA cat si pentru deducerea cheltuielilor cu amortizarea investitiilor efectuate asupra bunului imobil preluat in comodat, este recomandabil ca respectivul contract de comodat incheiat intre o persoana fizica in calitate de comodant si o societate comerciala in calitate de comodatar sa fie incheiat in forma autentica in fata unui notar public sau in fata unui avocat in baza prevederilor articolului 3 alin 1 lit. c din Legea nr. 51 / 1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Prin aceasta procedura se atesta identitatea partilor, continutului actului si data certa a incheierii acestuia. Trebuie sa aveti in vedere faptul ca d.p.d.v. al TVA, investitia efectuata se incadreaza in categoria bunurilor imobile iar incetarea contractului de comodat inainte de expirarea perioadei de 20 de ani va conduce implicit la ajustarea dreptului de deducere TVA exercitat pe parcursul efectuarii lucrarilor. Dreptul de deducere se ajusteaza pe perioada ramasa din cadrul perioadei de ajustare de 20 de ani. Ajustarea se efectueaza in situatia in care la momentul rezilierii contractului de comodat persoana fizica proprietara a bunului imobil nu este de acord sa "cumpere" investitia efectuata de firma dvs..
 
D.p.d.v. al impozitului pe profit, in baza prevederilor art. 24 alin. (3) lit. a) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal sunt considerate mijloace fixe amortizabile investitiile efectuate la mijloacele fixe care fac obiectul unor contracte de inchiriere, concesiune, locatie de gestiune sau altele asemenea. Contractul de comodat poate fi incadrat la "altele asemenea". La punctul 70^2, din Normele metodologica de aplicare a articolului 24 alin. 11 litera c), amortizarea fiscala a cheltuielilor cu investitiile efectuate la astfel de mijloace fixe se calculeaza pe baza perioadei contractului incepand cu luna urmatoare finalizarii si punerii in functiune a investitiei. Astfel, investitia efectuata este considerata mijloc fix amortizabil. Valoarea investitiei se recupereaza treptat, prin inregistrarea pe cheltuieli de exploatare a amortizarii investitiei.
 
Nu uitati faptul ca preluarea cladirii pe baza de proces verbal de predare-primire se inregistreaza in debitul contului extrabilantier 8031 „Imobilizari corporale luate cu chirie”
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "TVA pentru amenajare cladire in contract de comodat":
Rating:

Nota: 3.33 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016