Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

TVA - persoane impozabile eligibile

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Adrian Benta la 07 Mar. 2013 Exclusiv
Tags: tva, persoana impozabila, persoana impozabila tva

Una dintre cele mai importante notiuni din punctul de vedere al legislatiei TVA este calitatea de persoana impozabila, iar importanta acestei persoane conduce inclusiv la situatia de a factura cu sau fara TVA.

Definitia persoanei impozabile este data de art. 127 din Codul fiscal, ce stabileste ca este o persoana impozabila orice persoana ce desfasoara activitati economice de o maniera independenta, indiferent de loc si de rezultatul activitatii acestora.

Activitatile economice cuprind activitatile comerciantilor, producatorilor de bunuri si prestatorilor de servicii, activitati agricole, activitati extractive, exploatarea bunurilor corporale si necorporale, activitati desfasurate de profesii libere si asimilate.

De aici, sunt cateva aspecte pe care trebuie sa le analizam cu foarte mare atentie si daca intuitiv intelegem ca notiunea de societate comerciala corespunde notiunii de persoana impozabila, se pune intrebarea ce caracter poate avea o persoana fizica, este o persoana impozabila din punctul de vedere al TVA?

In viata de zi cu zi, persoana este de obicei consumator final si persoana ce suporta TVA–ul. Insa, daca o persoana fizica ridica o constructie de locuinte pe mai multe nivele si urmeaza sa vanda acel imobil prin vanzarea individuala a fiecarui apartament, atunci persoana fizica are calitatea de persoana impozabila, din punctul de vedere al TVA.

Poate o persoana din afara Comunitatii sa fie o persoana impozabila?
Cu siguranta, raspunsul este da, toate persoanele fizice sau juridice din afara Comunitatii, ce desfasoara activitati economice de o maniera independenta si continuata afirmam noi, vor fi considerate de contribuabilii romani ca persoane impozabile din punctul de vedere al TVA, deoarece legea a prezentat sintagma „indiferent de loc si de rezultatul activitatii”.

Desigur, trebuie sa reamintim ca aceste prevederi sunt de mult timp reglementate de Directiva 112/2006 privind sistemul comun al TVA si transpuse in legislatia nationala.


Adrian Benta

Consultant Fiscal inscris in registrul Camerei Consultantilor Fiscali, optiune expertiza fiscala.

Experienta relevanta: 12 ani in domeniul taxelor si impozitelor, conducerea contabilitatii unei societati comerciale.
Autor: Adrian Benta

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "TVA - persoane impozabile eligibile":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016