Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

TVA prestari servicii reparatii auto catre un beneficiar din UE

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 27 Sep. 2012 Exclusiv
Tags: tva, prestari servicii, reparatii auto, codul fiscal

Intrebare: Suntem o unitate de service. Am efectuat o reparatie unei masini venite din Belgia (factura cuprinde piese + manopera). Persoana doreste factura pe persoana juridica (mentionez ca are cod valid de TVA). Cum trebuie sa intocmesc factura, cu sau fara TVA?


Raspuns: Conform prevederilor art. 133 alin. (2) din Codul fiscal , serviciile de reparatii auto efectiv prestate in Romania se considera ca au locul prestarii din punct de vedere al taxei pe valoare adaugata acolo unde beneficiarul are stabilit sediul activitatii sale economice, in cazul in care acesta furnizeaza prestatorului un cod valid de inregistrare in scopuri de TVA din statul unde acesta isi are stabilit sediul activitatii economice. In acest sens, operatiunea de prestari servicii reparatii se considera a fi neimpozabila in Romania factura fiind emisa fara TVA cu mentiunea „servicii neimpozabile in Romania conform art. 133 alin. (2) din Codul fiscal ”.

In cazul serviciilor pentru care se aplica prevederile art. 133 alin. (2) din Codul fiscal , prestate de persoane impozabile stabilite in Romania, atunci cand beneficiarul este o persoana impozabila stabilita in alt stat membru si serviciul este prestat catre sediul activitatii economice sau un sediu fix aflat in alt stat membru decat România, prestatorul trebuie sa faca dovada ca beneficiarul este o persoană impozabila si ca este stabilit in Comunitate. Se considera ca aceasta conditie este indeplinita atunci cand beneficiarul comunica prestatorului o adresa a sediului activitatii economice precum si un cod valabil de TVA atribuit de autoritatile fiscale din alt stat membru, inclusiv in cazul persoanelor juridice neimpozabile care sunt inregistrate in scopuri de TVA.

Daca nu dispuneti de informatii contrare, puteti considera ca clientul stabilit in Comunitate are statutul de persoana impozabila atunci cand acesta v-a comunicat codul sau individual de inregistrare in scopuri de TVA si daca obtineti confirmarea validitatii codului de inregistrare respectiv, precum si a numelui/denumirii si adresei aferente acestuia in conformitate cu articolul 31 din Regulamentul (CE) nr. 904/2010 al Consiliului din 7 octombrie 2010 privind cooperarea administrativa si combaterea fraudei in domeniul taxei pe valoare adaugata.

Referitor la vanzarea pieselor de schimb, daca acestea au servit realizarii serviciilor de reparatii (fiind incluse in reparatia efectuata), aceste livrari sunt auxiliare prestarii de servicii, fiind incluse in acesta si, prin urmare in baza devizului de reparatii intocmit, factura privind prestarea serviciului se va face fara TVA in baza art 133 alin. (2) din Codul fiscal.

In cazul in care piesele de schimb nu sunt aferente serviciului prestat, atunci avem de-a face cu o livrare locala de bunuri, in acest caz neputandu-se face dovada transportului pieselor dintr-un stat membru intr-alt stat membru, chiar daca beneficiarul va comunica un cod valabil de TVA. In acest caz factura de vanzare a pieselor de schimb se va face cu TVA 24%.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "TVA prestari servicii reparatii auto catre un beneficiar din UE":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016