Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

TVA - Reglementarea prin barfe...!!! - martie 2008

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 12 Mar. 2008
Tags: tva, tranzactiile mascate cu imobile, impozit

In ultima vreme apare tot mai insistent pe piata zvonul potrivit caruia urmeaza ca persoanele fizice sa plateasca TVA la instrainarea imobilelor proprietate personala.Sursele acestui zvon sunt ...

In ultima vreme apare tot mai insistent pe piata zvonul potrivit caruia urmeaza ca persoanele fizice sa plateasca TVA la instrainarea imobilelor proprietate personala.

Sursele acestui zvon sunt multiple, pe de-o parte modificarile intervenite la impozitarea veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, unde la un numar de peste cinci astfel de tranzactii anuale (inchirieri etc...), persoana fizica devine subiect impozabil, dar si din surse apropiate MEF, deoarece este putin probabil sa rateze fiscul ocazia de a impozita un moment de varf in afacerile imobiliare (cu privire la acest ultim motiv consideram ca va trebui avut in vedere un fapt contrar, si anume ca tocmai ne gasim intr-un an electoral...).

In opinia noastra, este nevoie doar de un semnal verde, deoarece pe actualele reglementari in materie de TVA, oricand tranzactiile mascate cu imobile realizate de "intreprinzatorii" particulari pot fi supuse impozitarii.

Fara a intra profund in analiza dispozitiilor fiscale din domeniul TVA, ne argumentam opinia pe cateva din textele legale existente in Codul fiscal.

Art. 127 alin. (1) identifica drept persoana impozabila orice persoana care desfasoara, de o maniera independenta si indiferent de loc, activitati economice de natura celor prevazute la alin. (2), oricare ar fi scopul sau rezultatul acestei activitati.

Suntem de acord ca, inainte de a deveni contribuabil din perspectiva TVA, persoana fizica trebuie sa devina persoana impozabila, insa nu trebuie sa uitam faptul ca art. 153 Cod fiscal obliga persoana care realizeaza activitati economice in sensul art. 127 alin. (1) sa se inregistreze in scopuri de TVA, inainte (prin estimare) sau dupa depasirea plafonului de 35.000 euro/an, cifra de afaceri.

Calea de scapare ar fi aplicarea dispozitiilor art. 141 al. (2) lit. f) din Codul fiscal, potrivit carora livrarea imobilelor, cu exceptia celor noi, este scutita de TVA. Conform acestui text de lege, imobil nou inseamna acele imobile pentru care livrarea a avut loc cel tarziu pana la 31 decembrie a anului urmator anului primei ocupari ori utilizari.

Putem crede ca am reusi sa ocolim aceasta dispozitie fiscala, transferand dreptul de proprietate dupa implinirea termenului aratat, avand in vedere ca TVA la transferul de imobile devine exigibilala data transferului dreptului de proprietate? Raspunsul este NU, daca Fiscul este vigilent si "sta cu ochii pe minge".

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "TVA - Reglementarea prin barfe...!!! - martie 2008":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016