Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

TVA. Transport intracomunitar

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 25 Feb. 2010
Tags: tva, tva colectata, achizitie de carti, cod valabil de tva

Intrebare: O societate din Romania inregistrata in scopuri de TVA achizitioneaza carti de pe internet de la o societate din Luxemburg care este inregistrata in Romania ca platitoare de TVA (a ...

Intrebare: O societate din Romania inregistrata in scopuri de TVA achizitioneaza carti de pe internet de la o societate din Luxemburg care este inregistrata in Romania ca platitoare de TVA (a prezentat un cod valabil de TVA). Societatea din Luxemburg a emis factura cu TVA 9%.

Mentionez ca avem documentul de transport din Luxemburg in Romania. Cum trebuie sa procedez in privinta TVA? Pot sa deduc TVA din factura primita (4426=401)? Trebuie sa declar aceasta achizitie intracomunitara in declaratia 390 VIES?

Acest articol este preluat din Portal Contabilitate.ro
Singurul loc unde toate intrebarile isi gasesc raspuns.
Convinge-te CLICK AICI

Raspuns: Avand in vedere faptul ca serviciul prestat de firma dvs. este utilizat de catre firma din Danemarca pe teritoriul Romaniei, prin sediul fix deschis pe teritoriul Romaniei, serviciul se considera impozabil in Romania.

Faptul ca s-a deschis o sucursala in Romania este dovada faptului ca firma din Danemarca dispune de suficiente resurse tehnice si umane pentru a efectua "sistematic" livrari de bunuri si prestari de servicii impozabile de pe teritoriul Romaniei, prin acest sediu fix.

Din acest motiv, consider ca factura trebuie emisa cu TVA colectata la cota standard de 19%. Faptul ca beneficiarul a comunicat firmei dvs. un cod valid de TVA nu va este de ajutor deoarece, pentru aplicarea regimului de taxare, este prioritar stabilirea locului de consum al serviciului respectiv.

Deoarece pentru acest serviciu nu se aplica regula generala de taxare reglementata prin articolul 133 alineatul 2 conform caruia serviciul prestat sa fie neimpozabil in Romania, dar impozabil la beneficiar, in situatia prezentata de dvs., serviciul nu poate fi considerat "intracomunitar" astfel incat sa fie declarat prin decontul de TVA la randul 3 si raportat prin declaratia cod 390.

Totusi, in anumite conditii se poate aplica regula generala de taxare de la articolul 133 alineatul 2 astfel incat sa considerati serviciul neimpozabil in Romania.

Desi a deschis o sucursala in Romania, pentru a se incadra la serviciu neimpozabil in Romania, beneficiarul trebuie sa prezinte firmei dvs. in calitate de prestator dovezi prin care sa demonstreze ca serviciile respective nu au fost utilizate de catre acest sediu fix din Romania.

Astfel de dovezi pot fi :

- prevederile contractuale sau solicitarile din comanda transmisa prestatorului;
- achitarea valorii serviciilor de catre sediul activitatii economice din Danemarca sau de catre un alt sediul fix din afara Romaniei;
- natura serviciului si destinatia acestuia;
- alte informatii.

In concluzie, daca se poate demonstra ca serviciul nu a fost utilizat pe teritoriul Romaniei, acesta poate fi considerat un serviciu intracomunitar, neimpozabil in Romania.

Articol adaugat la 25 februarie 2010

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "TVA. Transport intracomunitar ":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016