Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

TVA transport rutier marfuri client UE si non UE. Inscriem in ROI?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 08 Mar. 2013 Exclusiv
Tags: tva, declaratia 095, transport rutier, client ue, roi, registrul operatorilor

Vom analiza cazul unei firme nou-infiintate in Romania care efectueaza transporturi rutiere de marfuri dintr-un stat UE, pe teritoriul Uniunii, cat si in afara UE.



Se va stabili astfel daca, in ce priveste TVA-ul, se va inscrie optiunea de TVA si modul de emitere a facturilor pentru ambele categorii de clienti. In plus, se va vedea in ce masura e obligatorie inscrierea in Registrul Operatorilor Intracomunitari (ROI) si daca e necesar sa se obtina EORI.

Solutia consultantului:

Pana la atingerea plafonului de 220.000 lei, reprezentand cifra de afaceri a societatii, nu aveti obligatia sa deveniti platitori de TVA, in intelesul clasic al acestei notiuni, beneficiind de plafonul de scutire de TVA, conform art. 152 din Codul fiscal.

Daca aveti clienti din Comunitate, persoane impozabile, inainte de efectuarea serviciilor, aveti obligatia sa solicitati obtinerea unui cod special de TVA, conform art. 153^1 din Codul fiscal. Acest cod de TVA nu va confera calitatea de platitor de TVA. Codul special de TVA se utilizeaza numai pentru a fi comunicat clientilor din Comunitate, respectiv pentru depunerea declaratiilor cu privire la TVA.

Societatea dvs va solicita inregistrarea in Registrul operatorilor intracomunitari, conform art. 158^2 din Codul fiscal, concomitent cu obtinerea codului special de TVA, prin depunerea declaratiei 095, iar pana pe data de 25 a lunii urmatoare, veti depune declaratia recapitulativa 390 privind achizitiile si livrarile intracomunitare.

Aveti obligatia sa obtineti codul EORI numai daca efectuati importuri de bunuri din alte state terte, iar acest numar va atribuie o caracteristica de identificare unica la nivelul comunitatii, similar codului de TVA. Pentru prestarile de servicii, nu se necesita detinerea codului EORI.

Va recomandam sa va inregistrati in scopuri normale de TVA, conform art. 153 din Codul fiscal, deoarece prestarile de servicii, transport intracomunitar de marfa, catre clienti persoane impozabile ce va comunica un cod de TVA din Comunitate, sunt scutite de TVA cu drept de deducere, fapt pentru care eventualul TVA de la achizitia combustibililor, pieselor de schimb etc, este o suma deductibila.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "TVA transport rutier marfuri client UE si non UE. Inscriem in ROI?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016