Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

UE dezbate colectarea TVA de la dezvoltatorii imobiliari

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 15 Mai. 2012 Exclusiv
Tags: baza impozitare, colectare tva, anaf, dezvoltatori imobiliari, curtea de justitie, ue

Curtea de Justitie a Uniunii Europene dezbate in aceasta perioada modul in care Agentia Nationala de Administrare Fiscala trebuie sa colecteze TVA din tranzactiile imobiliare care au avut loc in ultimii ani. Curtea de Justitie a Uniunii a fost sesizata de Inalta Curte de Casatie si Justitie intr-un dosar in care dezvoltatorul imobiliar Corina Hrisi Tulica a contestat controlul facut de organele fiscale.

Magistratii Sectiei de Contencios Administrativ a Curtii Supreme au admis cererea avocatului lui Tulica in legatura cu sesizarea Curtii de Justitie a Uniunii Europene pentru pronuntarea unei hotarari preliminare in legatura cu interpretarea unor dispozitii din Directiva Consiliului 2006/112/CE privind sistemul, comun al TVA (Directiva).

"In temeiul disp. art. 267 T.F.U.E. sesizeaza C.J.U.E cu urmatoarea intrebare preliminara - in cazul reconsiderarii statutului vanzatorului de persoana impozabila in scopuri de TVA, contrapartida (pretul) livrarii bunului imobil fiind stabilita de parti, fara nicio mentiune cu privire la TVA, art. 73 si 78 din directiva 2006/112/CE a Consiliului UE trebuie interpretate in sensul ca baza de impozitare o reprezinta: a) contrapartida (pretul) livrarii bunului stabilita de parti diminuata cu cota de TVA; sau b) contrapartida (pretul) livrarii bunului convenita de parti? Suspenda judecarea recursului pana la pronuntarea de Curtea de Justitie a Uniunii Europene a hotararii preliminare", se arata in dispozitivul deciziei Curtii Supreme.

Astfel, Curtea de la Luxemburg trebuie sa precizeze daca in situatia in care partile stabilesc prin contractul de vanzare-cumparare un pret final si irevocabil, iar ulterior autoritatile fiscale considera operatiunea de vanzare ca fiind taxabila datorita reconsiderarii statutului de persoana impozabila a vanzatorului, taxa pe valoarea adaugata aferenta se considera inclusa in pret sau se adauga peste acest pret.

In cazul de fata, decizia CJUE este obligatorie, instanta europeana fiind sesizata tocmai pentru a lamuri situatia. in functie de hotararea judecatorilor europeni, s-ar putea ajunge chiar la reluarea anumitor inspectii fiscale facute de ANAF cu riscul prescriptiei raspunderii, arata specialistii contactati de RL.

Pe parcursul solutionarii recursului, s-a publicat in Monitorul Oficial al Romaniei din 20 aprilie 2011 Decizia Comisiei fiscale centrale nr. 2/2011, prin care s-a stabilit ca: "In interpretarea si aplicarea unitara a art. 137 alin. (1) lit. a) si art. 140 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, si a pct. 23 alin. (1) si (2) din titlul VI al Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru livrarile taxabile de constructii si de terenuri, taxa pe valoarea adaugata colectata aferenta se determina in functie de vointa partilor rezultata din contracte sau alte mijloace de proba administrate conform Ordonantei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, dupa cum urmeaza: prin aplicarea cotei de TVA la contravaloarea livrarii [conform prevederilor pct. 23 alin. (1) din Normele metodologice de aplicare a titlului VI "Taxa pe valoarea adaugata", aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004, cu modificarile si completarile ulterioare], in cazul in care rezulta ca: partile au convenit ca TVA nu este inclusa in contravaloarea livrarii; sau partile nu au convenit nimic cu privire la TVA; prin aplicarea procedeului sutei marite [prevazut la pct. 23 alin. (2) din Normele metodologice de aplicare a titlului VI "Taxa pe valoarea adaugata", aprobate prin Hotararea Guvernuluinr. 44/2004,cu modificarile si completarile ulterioare], in cazul in care rezulta ca partile au convenit ca TVA este inclusa in contravaloarea livrarii."

Sursa: Romania Libera
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "UE dezbate colectarea TVA de la dezvoltatorii imobiliari":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016