Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

UE impune reguli noi pentru producerea vinului bio

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 10 Feb. 2012 Exclusiv
Tags: comisia europeana, vin bio, agricultura organica, vinificatie, reguli ue vin bio

Comitetul permanent pentru agricultura ecologica (SCOF) a elaborat noi norme UE pentru vinul organic, care vor fi publicate in Jurnalul Oficial in saptamanile ce urmeaza. Noul regulament, care se va aplica incepand cu recolta din 2012, permite producatorilor de vin organic sa foloseasca termenul de "vin bio" pe etichetele lor. Etichetele trebuie sa poarte de asemenea logo-ul pentru agricultura organica utilizat in UE, precum si codul organismului de certificare, si trebuie sa respecte totodata ?i celelalte norme de etichetare a vinului. Desi exista deja norme pentru "vinul produs din struguri organici", acestea nu vizeaza si practicile de vinificatie, adica intregul proces de transformare a strugurilor in vin. Sectorul vinicol ramasese singurul nereglementat in intregime de normele UE privind agricultura organica in temeiul Regulamentului 834/2007 .


Dupa votul exprimat in cadrul comitetului permanent, comisarul UE pentru agricultura si dezvoltare rurala, Dacian Ciolos, a afirmat: "Sunt incantat ca am cazut de acord asupra acestui dosar, deoarece este important sa stabilim norme armonizate care sa garanteze o stacheta clara pentru consumatorii care sunt din ce in ce mai interesati de produsele organice. Ma declar multumit ca am elaborat o serie de norme care permit o diferentiere clara intre vinul obtinut prin metode conventionale si cel obtinut prin metode organice, intocmai ca ?i in cazul altor produse agricole. Prin urmare, consumatorii pot fi siguri ca "vinul bio" este produs conform unor norme mai stricte".

Noile norme sunt mai transparente si faciliteaza recunoasterea produsului de catre consumatori.  Ele vor contribui la o mai buna functionare a pietei interne si la consolidarea pozitiei "vinurilor bio" din UE pe piata internationala, unde multi alti producatori (din SUA, Chile, Australia, Africa de Sud) au deja norme stabilite pentru acest tip de vinuri. Acest regulament finalizeaza pachetul legislativ referitor la agricultura organica in UE, care acopera de acum toate produsele agricole.  

Noul regulament prevede un subansamblu de practici oenologice (vinicole) si stabileste substantele permise pentru obtinerea vinurilor organice, a?a cum sunt definite in Regulamentul (CE) nr. 606/2009 privind organizarea pietei comune (OPC) vitivinicole. De exemplu, acidul sorbic si desulfitarea nu vor fi permise, nivelul sulfitilor din vinul organic trebuind sa fie cu cel putin 30-50 mg/l mai mic decat la vinul obtinut prin metode conventionale (in functie de continutul de zahar rezidual). in afara acestui subansamblu de specificatii, se aplica si normele vinicole generale definite in regulamentul OPC pentru sectorul vitivinicol. Pe langa respectarea acestor practici, "vinul bio" trebuie desigur sa fie obtinut din struguri organici - conform definitiei din Regulamentul (CE) nr. 834/2007.
    
Context

Nu exista norme sau definitii la nivelul UE care sa aiba ca obiect "vinul bio". Numai strugurii pot fi in prezent certificati ca produse organice, singura mentiune permisa fiind cea de "vin obtinut din struguri organici".  

In 2004, prin planul de actiune european pentru o alimentatie si o agricultura organice,  Comisia s-a angajat sa instituie norme specifice care sa se aplice tuturor proceselor de productie agricola, inclusiv vinificatiei. in acest context, proiectul de cercetare "OrWine" a fost finantat prin intermediul celui de-al saselea Program-Cadru. in iunie 2009, pe baza concluziilor acestui proiect, au fost inaintate propuneri legislative in cadrul Comitetul Permanent pentru Agricultura Ecologica (SCOF), insa ele au fost blocate si in cele din urma retrase in iunie 2010. Lucrarile s-au reluat in 2011 si proiectul a primit aviz favorabil din partea SCOF in data de 8 februarie 2012.

Componentele de baza ale propunerii

Noile norme aplicabile procesului de vinificatie organic introduc o definitie tehnica a "vinului bio", care respecta obiectivele si principiile agriculturii organice, astfel cum au fost ele stabilite prin Regulamentul (CE) nr. 834/2007 al Consiliului UE privind productia organica. Regulamentul identifica tehnicile oenologice si substantele autorizate pentru obtinerea "vinului bio".

Printre acestea se numara: continutul maxim de sulfiti de 100 mg/l la vinul rosu (150 mg/l pentru vinul produs in mod conventional) si 150 mg/l la vinul alb/rozé (200 mg/l in cazul vinului produs in mod conventional), cu o diferenta de 30 mg/l in cazul in care continutul de zahar rezidual depaseste 2g/l.


Sursa: Comisia Europeana
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "UE impune reguli noi pentru producerea vinului bio":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016