Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Un drept intarziat de deducere a TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 27 Mar. 2009
Tags: tva, codul fiscal, reducere tva, codul fiscal, rambursare tva, legea contabilitatii

Este firesc sa neglijam unele informatii incomplete sau eronate inscrise de furnizori pe facturile emise! La fel de bine se poate intampla sa primim de la colegii care se ocupa de aprovizionare ...

Este firesc sa neglijam unele informatii incomplete sau eronate inscrise de furnizori pe facturile emise!

La fel de bine se poate intampla sa primim de la colegii care se ocupa de aprovizionare facturi la care observam deficientele, dar ne grabim sa le inscriem in jurnalul pentru cumparari fiindca se apropie termenul de depunere a decontului de TVA sau a declaratiei informative privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national!

Sau pur si simplu ne-am saturat sa le spunem acelorasi colegi ca o factura trebuie verificata inainte de primirea acesteia de la furnizor!

De ce ?
Fiindca prin norme se face trimitere directa la prevederile art. 159 alin. (1) lit. b) Codul fiscal cu privire la corectarea documentelor care au fost deja transmise beneficiarului. Acest articol de lege impune emitentului una din cele doua variante:

 sa emita un nou document care trebuie sa cuprinda, pe de o parte, informatiile din documentul initial, numarul si data documentului corectat, valorile cu semnul minus, iar pe de alta parte, informatiile si valorile corecte;

 sa emita un nou document cu informatiile si valorile corecte, dar storneaza imediat factura initiala, eronata si inscrie pe factura de stornare numarul si data documentului corectat.

Practic, la cererea beneficiarului care se afla in control, furnizorul poate corecta documentele emise eronat, dar data documentelor corectate nu poate fi identica cu data documentului eronat. Este si firesc, deoarece furnizorul emite factura noua la data in care se constata eroarea.

In baza O.M.E.F. nr. 2.226 din 27 decembrie 2006 privind utilizarea unor formulare financiarcontabile de catre persoanele prevazute la art. 1 din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, furnizorul emite facturile in ordine cronologica in baza numerelor alocate in baza deciziei emise de conducatorul firmei. Normele privind regimul intern de numerotare a facturii impun ca facturile sa aiba anual un numar de ordine, secvential, in baza uneia sau mai multor serii.

De exemplu, firma Tonicfruct, stabilita pe teritoriul Romaniei, inregistrata in scopuri de TVA, pe baza cererii de rambursare TVA depuse pentru luna aprilie 2008, beneficiaza de rambursare de TVA cu control ulterior pentru suma de 235.490 lei aferenta investitiilor efectuate pentru extinderea activitatii de productie a sucurilor de fructe. In luna ianuarie 2009, o echipa de inspectie fiscala din cadrul D.G.F.P. Iasi incepe efectuarea verificarilor privind modul de determinare corecta a sumelor solicitate la rambursare pentru perioada 01.08.2007 -30.04.2008.

Din verificarea efectuata, rezulta faptul ca factura nr. 943568, emisa de firma Colos in data de 25 martie 2008, in valoare totala de 41.712 lei, din care baza de impozitare 34.884 lei si TVA 6.828 lei, cuprinde informatii eronate privind codul de inregistrare in scopuri de TVA ale furnizorului si suma TVA colectata. Firma Tonicfruct isi exercita dreptul de deducere a TVA pentru suma de 6.828 lei. Din verificarea efectuata rezulta ca suma TVA colectata corecta este 6.628 lei, aferenta lucrarilor efectuate pe baza de deviz in suma de 34.884 lei.

Teoretic, legea nu ii permite organului de control sa diminueze suma TVA solicitata la rambursare nici cu suma de 6.828 lei, dar nici cu suma de 200 lei (6.828 lei -6.628 lei). Tocmai de aceea dispune firmei Tonicfruct corectarea facturii de catre furnizor in termen de 10 zile.

La momentul solicitarii, constructorul procedeaza astfel:
 storneaza factura eronata emisa in data de 25 martie 2008 pentru suma de 41.712 lei, din care baza de impozitare 34.884 lei si TVA 6.828 lei;

 emite o factura corecta in data de 30.01.2009 pentru suma de 41.512 lei, din care baza de impozitare 34.884 lei si TVA 6.628 lei;

 transmite beneficiarului factura stornata si factura corectata.

Practic, organul de inspectie fiscala nu poate sa accepte rambursarea sumei de 6.628 lei deoarece:
- factura initiala emisa in data de 25 martie 2008 este eronata;
- factura stornata si factura corectata este emisa de furnizor in luna ianuarie 2009, iar perioada supusa verificarii este 01.08.2007 - 30.04.2008;
- nu exista concordanta intre declaratia informativa, cod 394 depusa atat de furnizor, cat si de cumparator.

In baza verificarilor efectuate, organul de inspectie fiscala diminueaza suma TVA solicitata la rambursare cu suma de 6.628 lei.

Cele doua parti participante la tranzactie inregistreaza in evidenta contabila si fiscala a lunii ianuarie 2009 factura stornata si factura corecta, raportand operatiunea in decontul lunii ianuarie 2009 si in declaratia informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national, aferenta semestrului I 2009.

De abia in cadrul urmatoarei inspectii fiscale privind TVA care va cuprinde si luna ianuarie 2009, echipa de control este obligata sa ia in considerare masurile dispuse si concluziile cuprinse in Raportul de inspectie fiscala incheiat anterior si accepta exercitarea dreptului de deducere inscrisa in factura emisa corect.

Articol preluat din Revista Romana de TVA nr. 3/ martie 2009.

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul infotva.ro" si link catre www.infotva.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Un drept intarziat de deducere a TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016