Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Un membru al Guvernului spune ca reducerea TVA la alimente ar trebui discutata

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 06 Feb. 2012 Exclusiv
Tags: tva, reducerea tva, tva 10% alimente, evaziune fiscala

Reducerea TVA sub 10% la produse alimentare de baza trebuie discutata in perioada urmatoare la nivelul Guvernului si la negocierile cu Fondul Monetar International, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Valeriu Tabara.


"Trebuie discutat foarte serios in perioada urmatoare despre reducerea Taxei pe Valoarea Adaugata la alimente si produse agroalimentare, nu neaparat pe produse finite, ci pe intreg lantul. Daca reusim sa rezolvam aceasta chestiune lovim dur evaziunea fiscala. Ceea ce am facut la cereale, pe o anumita perioada, respectiv taxarea inversa, nu va rezolva problema de fond pentru ca discutam aici de miliarde de euro. E o chestiune de abordat cu FMI: daca acoperim cu un TVA foarte mare o evaziune fiscala de miliarde de euro sa gasim caile prin care acesti bani raman in circulatie si revin bugetului statului”, a precizat Valeriu Tabara.

Acesta a precizat ca va incerca in aceste zile sa abordeze tematica intr-o discutie cu reprezentantii FMI care se afla zilele acestea la Bucuresti, desi nu exista programata nicio intalnire cu oficialii institutiilor internationale si Ministerul Agriculturii.

Valeriu Tabara este primul membru al actualului guvern care spune ca reducerea TVA ar trebui luata in discutie si aplicata, dupa ce, ani de-a randul, actualul executiv a respins aceasta idee.

In octombrie 2010, Camera Deputatilor a aprobat, in unanimitate, reducerea TVA la 5% pentru paine, carne proaspata, lapte de consum, ulei vegetal, zahar si produse expandate din cereale, chiar daca punctul de vedere al Guvernului fusese de respingere a unei asemenea initiative.

Legea a ajuns la promulgare, insa presedintele Traian Basescu a refuzat sa o promulge, restituind-o Parlamentului, in data de 2 noiembrie, facand un apel catre parlamentarii Puterii sa-si reconsidere atitudinea fata de aceasta initiativa, ceea ce s-a si intamplat.

Presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara, Dragos Frumosu, arata, la inceputul acestei saptamani, ca reducerea la 9% a TVA la alimentele de baza, corelata cu o masura de impozitare progresiva a adaosului comercial ar putea regla piata produselor alimentare din Romania.

In Europa, aproape jumatate dintre statele blocului comunitar aplica o cota redusa de TVA la alimente de baza, cuprinsa in general intre 5% si 13%. De exemplu, Finlanda, care are TVA general de 23%, aplica o cota de 9-13% la unele alimente. In Polonia, cota redusa este cuprinsa intre 5 si 8%, iar in Germania, care are un TVA de 19%, unele alimente au o cota redusa de doar 7%. In Italia, pentru unele categorii de produse alimentare, TVA scade si pana la 4%, de la un TVA general de 21%.


sursa: finantistii.ro
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Un membru al Guvernului spune ca reducerea TVA la alimente ar trebui discutata":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016