Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Un nou proiect aduce scutiri in domeniul TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ioana Andreea Pavel la 01 Iun. 2016 Exclusiv
Tags: proiect scutire tva, codul fiscal, livrarea de nave, antrepozit de tva, antrepozitele fiscale

In prezentarea unui nou proiect publicat recent de Ministerul de Finante, se mentioneaza ca in vederea unei mai bune intelegeri a legislatiei fiscale secundare, eliminarii unor disfunctionalitati si, implicit, pentru abordarea mai facila a prevederilor legale atat de catre contribuabili, cat si de catre organele fiscale, este necesara clarificarea anumitor dispozitii cuprinse in unele ordine ale ministrului finantelor publice.


In acest context, a fost elaborat prezentul proiect de ordin pentru pentru modificarea si completarea unor ordine ale ministrului finantelor publice, care se refera in principal la:

- Scutirea de TVA in cazul navelor atribuite navigatiei in largul marii si care sunt utilizate pentru transportul de calatori/bunuri cu plata sau pentru activitati comerciale, industriale sau de pescuit Pentru a facilita aplicarea prevederilor legale este necesara clarificarea unor dispozitii ale Instructiunilor de aplicare a scutirii de taxa pe valoarea adaugata pentru operatiunile prevazute la art. 294 alin. (1) lit.
a) - i), art. 294 alin. (2) si art. 296 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 103/2016.

Modificarile propuse in acest context au ca scop simplificarea actualelor reglementari in vederea eliminarii unor dificultati de natura practica ce deriva din aplicarea dispozitiilor legale, pentru o abordare unitara a scutirilor de TVA in cazul navelor atribuite navigatiei in largul marii, precum si adaptarea la jurisprudenta relevanta a Curtii de Justitie a Uniunii Europene, si se refera in principal la urmatoarele aspecte:

- Intervalul de timp avut in vedere din perspectiva indeplinirii conditiei ca o nava sa fie efectiv si preponderent utilizata pentru navigatie in largul marii, in cazul aplicarii scutirii prevazute la art. 294 alin. (1) lit. h) din Codul fiscal pentru livrarea de nave care nu sunt noi, respectiv de nave care au mai navigat;

- in cazul livrarilor de nave noi, respectiv de nave care nu au fost utilizate, pentru aplicarea scutirii prevazute la art. 294 alin. (1) lit. h) din Codul fiscal sunt avute in vedere criteriile obiective, cum ar fi lungimea sau tonajul navei, care le face capabile pentru a fi utilizate in largul marii;
- in cazul prestarii de servicii si/sau a livrarii de bunuri efectuate pentru nevoile directe ale navelor si/sau pentru incarcatura acestora, prestatorul/furnizorul si, dupa caz, agentul de nava si/sau intermediarii care intervin in livrare/prestare, trebuie sa justifice aplicarea scutirii cu declaratia pe propria raspundere a proprietarului/operatorului navei sau, dupa caz, cu o copie a acestei declaratii, din care sa rezulte ca nava respectiva a fost efectiv si preponderent utilizata in largul marii in perioada in care a fost detinuta sau operata de catre acesta, pentru cel mult ultimii 5 ani anteriori datei livrarii bunurilor /prestarii serviciilor respective.

- Conditiile de autorizare a antrepozitului de taxa pe valoarea adaugata:

Se clarifica faptul ca in vederea autorizarii persoanei impozabile ca antrepozit de TVA este necesar ca aceasta sa fie inregistrata in scopuri de TVA.


- Autorizarea antrepozitelor fiscale pentru productia exclusiva de vinuri realizata de catre contribuabili, altii decat contribuabilii mari si mijlocii, micile distilerii precum si micile fabrici de bere independente prin intermediul Comisiilor teritoriale.

In cadrul Anexei 2 "REGULAMENT de organizare si functionare a comisiilor teritoriale pentru autorizarea operatorilor de produse supuse accizelor armonizate” la Ordinul ministrului finantelor publice nr. 220/2016, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 136 din 22 februarie 2016, privind instituirea comisiilor teritoriale pentru autorizarea operatorilor de produse supuse accizelor armonizate si a  Regulamentului de organizare si functionare a acestora, se au in vedere modificari si completari care se refera la urmatoarele aspecte:
- completarea Anexei 2 la Ordinul ministrului finantelor publice nr. 220/2016, prin mentionarea expresa a faptului ca, in temeiul art. 359 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, autorizarea micilor fabrici de bere independente intra in competenta comisiilor teritoriale prevazute la art. 361 din Codul fiscal.

- actualizarea unor denumiri generice ale structurilor teritoriale din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, respectiv inlocuirea in cuprinsul Anexei 2 la Ordinul ministrului finantelor publice nr. 220/2016 a sintagmei "directiilor judetene pentru accize si operatiuni vamale” cu sintagma "birourilor vamale de interior si/sau frontiera" astfel incat aceasta sa fie in concordanta cu actuala structura organizatorica a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Fata de cele de mai sus, va rugam sa aprobati prezentul proiect de ordin pentru pentru modificarea si completarea unor ordine ale ministrului finantelor publice.

Proiectul poate fi consultat AICI.
Ioana Andreea Pavel de Ioana Andreea Pavel
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Un nou proiect aduce scutiri in domeniul TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016