Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
Atentie contabili!

Modificari privind TVA in Noul Cod Fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat actualizat in 2017.

Unde s-a simtit cel mai bine reducerea TVA?

de InfoTva.ro la 11 Mai. 2016 Exclusiv
Tags: reducerea tva, mugur isarescu, inflatia, scaderea preturilor, cota standard

Preturi mai mici si un consum mai mare? Nu in mod obligatoriu. Cele mai noi rapoarte pe tema cresterii economice arata decalaje care nu sprijina stratul social cu venituri mici si medii. Consumul in crestere este sustinut de cei cu venituri mari, iar discrepanta economica intre cei cu venituri mari si populatia saraca e in crestere.

Reducerea cotei standard de TVA de la 24% la 20% de la 1 ianuarie 2016 s-a transmis in proportie de peste 70% in preturi, insa procentul este mai mic decat in cazul scaderii TVA la paine si produse de panificatie, cand coeficientul de transmisie a fost de 93%, sau la scaderea TVA la alimente in general, care s-a reflectat 80% in preturi, potrivit declaratiei facute de guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, in cadrul conferintei de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflatiei, citate de Agerpres.

"Am facut o analiza a modului in care reducerile succesive de TVA au afectat si afecteaza in continuare indicele preturilor de consum. Conform acestor calcule cele trei runde (s-a inceput cu painea si produsele de panificatie, s-a extins la toate produsele agroalimentare si apoi, de la 1 ianuarie, la toate produsele) au afectat mai mult de 80% din cosul de consum. in ianuarie 2016, reducerea cotei standard a vizat circa jumatate din cosul de consum. Avem un coeficient estimat de transmisie de circa 70%. Ceva mai mult de doua treimi din reducere s-a transmis in preturi. El este inferior celorlalte etape de reducere. La paine, coeficientul de transmisie a fost de 93%, iar la alimente in general de 80%", a precizat Mugur Isarescu, potrivit aceleiasi surse.

In ce priveste factorii care au influentat scaderea preturilor, Isarescu a amintit, informeaza Agerpres, si de diminuarea tarifelor la energie, care au sanse sa se mentina la acelasi nivel in 2016.
Capcanele comertului online
Capcanele comertului online

Vezi detalii

Examenul CECCAR 2017 - 100 de Subiecte rezolvate
Examenul CECCAR 2017 - 100 de Subiecte rezolvate

Vezi detalii

Agricultura. Monografii contabile specifice
Agricultura. Monografii contabile specifice

Vezi detalii



Inflatia de baza va trece insa in teritoriu pozitiv la jumatatea acestui an, dupa epuizarea efectelor de runda I ale reducerilor succesive de TVA, urmand ca in partea a doua a anului sa revina presiunile inflationiste date de politica fiscala expansionista, avand in vedere anul electoral, si de cresterea treptata a preturilor de import, se arata in Raportul trimestrial asupra inflatiei, citat de Agerpres.
Autor:

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul "Unde s-a simtit cel mai bine reducerea TVA?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi





Atentie contabili!
Modificari privind TVA in Noul Cod Fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat actualizat in 2017

"Decontul de TVA - Erori majore care trebuie evitate"!
Club Contabilitate

MonitorulJuridic.ro - Cel mai bun serviciu de monitorizare a actelor publicate in Monitorul Oficial
Atentie contabili!
TVA-ul s-a schimbat in 2017!

Cititi si respectati noile reguli din Noul Cod Fiscal

Descarcati GRATUIT Raportul Special actualizat in 2017

"Decontul de TVA - Erori majore care trebuie evitate"!
Da, doresc sa descarc GRATUIT cadoul si sa primesc informatii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton