Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Vanzare fier vechi. Decont de TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 05 Oct. 2011 Exclusiv
Tags: fier vechi, factura, decont de tva, taxare inversa

Problema: La vanzare de fier vechi inregistram 4111=703, 4426=4427. In decontul de TVA unde inregistram vanzarea de fier vechi?

Solutie:
 
In calitate de vanzator al deseurilor de fier nu trebuie sa efectuati inregistrarea contabila 4426 = 4427 pentru aplicarea masurilor de simplificare in baza prevederilor art. 160 alin. 2 lit. a). Aceasta inregistrare contabila trebuie efectuata doar de catre cumparatorul bunurilor. Pentru inregistrarea facturii emise este suficienta si obligatorie doar inregistrarea contabila 411 = 703.
 
Pentru aplicarea masurilor de simplificare trebuie sa aveti in vedere ca acest regim de taxare se aplica obligatoriu numai daca:
 
• bunurile vandute se incadreaza in categoria deseurilor metalice feroase si neferoase definite prin OUG 16/2001;
• livrarea deseurilor se efectueaza in interiorul tarii;
• cumparatorul bunurilor este o persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA pe teritoriul Romaniei.
 
Astfel, in tranzactiile cu persoanele impozabile  inregistrate in scopuri de TVA, aplicarea masurilor de simplificare (regim cunoscut si sub denumirea taxare inversa)  se concretizeaza  prin colectarea taxei pe valoarea adaugata la nivelul taxei deductibile, procedura  aplicata  doar de catre cumparator in baza  formulei contabile  4426 "TVA deductibila" = 4427 "TVA colectata".  Aceasta procedura reprezinta pentru cumparator autolichidarea taxei pe valoarea adaugata, operatiune echivalenta cu plata taxei catre furnizor. 
 
Raspunzatori pentru  aplicarea corecta a regimului de taxare  sunt  atat furnizorul cat si cumparatorul,  asa cum rezulta din prevederile articolului 160 alineatul 5 
 
"De aplicarea prevederilor prezentului articol sunt responsabili atat furnizorii/prestatorii, cat si beneficiarii. In situatia in care furnizorul/prestatorul nu a mentionat "taxare inversa" in facturile emise pentru bunurile/serviciile care se incadreaza la alin. (2), beneficiarul este obligat sa aplice taxare inversa, sa nu faca plata taxei catre furnizor/prestator"
 
Pentru vanzarea deseurilor feroase prin aplicarea masurilor de simplificare, aveti urmatoarele obligatii fiscale:
 
• referitor la evidenta fiscala:
- sa inregistrati factura emisa in jurnalul pentru vanzari. Baza de impozitare a bunurilor livrate si a serviciilor prestate trebuie inscrisa fie in coloana 10 din jurnalul al carui model orientativ este reglementat prin OMEF 1372 din 6 mai 2008 publicat in MOf 364 din 13 mai 2008., fie intr-o alta coloana, creata in mod expres si denumita “operatiuni supuse masurilor de simplificare”;
 
• referitor la raportarea operatiunii prin decontul de TVA reglementat prin O.M.F.P. nr. 183 din 31 ianuarie 2011:
 
- sa preluati operatiunea evidentiata in jurnalul de vanzari si sa declarati valoarea acesteia in decontul de TVA la sectiunea “livrari de bunuri/prestari de servicii in interiorul tarii……” , randul 13 denumit “Livrari de bunuri si prestari de servicii scutite cu drept de deducere, altele decat cele de la rd. 1 - 3, si operatiuni supuse masurilor de simplificare”.
 
• alte obligatii declarative:
 
Factura emisa prin aplicarea acestui regim de taxare prin aplicarea masurilor de simplificare nu se raporteaza prin formularul “Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national” cod 394 reglementat prin OMFP 702 din 14 mai 2007.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Vanzare fier vechi. Decont de TVA":
Rating:

Nota: 3.87 din 5 din 15 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016