Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Venituri din despagubiri obtinute in urma exproprierii. Cum determinam profitul impozabil?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 03 Ian. 2014 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, exproprierii, venituri despagubiri, profit impozabil, expropriere, profitul impozabil

Analizam mai jos cazul unei societati comerciale care detine un teren si o cladire expropriate pentru construirea unui drum. Valoarea cladirii si a terenului presupunem ca este de 1.000.000, din care diferente din reevaluare inregistrate dupa anul 2004 in suma de 300.000 lei. Ca despagubire se primeste suma de 1.200.000 lei.


Vom vedea care este calculul impozitului pe profit in acest caz, precum si daca veniturile din despagubiri beneficiaza de o eventuala scutire.

Tinand cont de prevederile art. 7 alin. 1 pct. 33 lit. c, art. 19 alin. 1 si art. 22 alin. 51 din Codul fiscal, profitul impozabil se va determina astfel:

- venituri din cedarea activelor (din despagubirea cuvenita in urma exproprierii activelor - constructie si teren): 1.200.000 lei;
- elemente similare veniturilor (din rezervele aferente activelor cedate): 300.000 lei;
- cheltuieli privind activele cedate (prin expropriere): 1.000.000 lei;
- profit impozabil aferent operatiunii: 1.200.000 + 300.000 – 1.000.000 = 500.000 lei.

De mentionat ca in acest caz presupunem ca 1.000.000 reprezinta valoarea ramasa neamortizata a cladirii plus valoarea terenului, iar 300.000 reprezinta rezerva de reevaluare ce nu a fost deja impozitata concomitent cu deducerea amortizarii fiscale a cladirii. De asemenea, impozitul pe profit se determina prin aplicarea cotei de 16% asupra intregului profit impozabil, nu numai asupra profitului generat de o anumita operatiune.

Veniturile neimpozabile la calculul profitului impozabil sunt cele enumerate la art. 20 din Codul fiscal si printre ele nu figureaza veniturile din despagubiri. Ca atare, veniturile obtinute cu titlu de despagubire in urma exproprierii sunt impozabile, nebeneficiind de nicio scutire la calculul impozitului pe profit, in baza regulii generale de la art. 19 alin. 1 din Codul fiscal conform caruia profitul impozabil se determina tinand cont de veniturile din orice sursa.
 
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Venituri din despagubiri obtinute in urma exproprierii. Cum determinam profitul impozabil?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016