Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Venituri din inchiriere fundatie. Sunt obligatorii casa de marcat fiscala si plata TVA?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 21 Mai. 2014 Exclusiv
Tags: venituri inchiriere, fundatie, casa de marcat, tva, inchiriere imobil, plafonul, oug 28/1999

In analiza de azi, obiectul principal il constituie o fundatie nonprofit care obtine venituri din inchirierea unui imobil catre persoane fizice. Imobilul nu este inchiriat in regim hotelier.



Vom vedea astfel daca e obligata fundatia sa se doteze si sa utilizeze casa de marcat pentru aceasta activitate, precum si daca operatiunea este scutita de TVA chiar daca se depaseste plafonul de 65.000 euro anual.


1) In opinia noastra, pentru incasarile de la persoane fizice, societatea trebuie sa emita bon fiscal, deoarece activitatea de inchiriere nu se regaseste la exceptiile prevazute la art. 2  din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
2) Daca fundatia desfasoara operatiuni taxabile, scutite de taxa pe valoarea adaugata cu drept de deducere si/sau operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania, organizatia trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA daca in cursul unui an calendaristic atinge sau depaseste plafonul de scutire de 65.000 euro, in termen de 10 zile de la sfarsitul lunii in care a atins sau a depasit acest plafon. Cifra de afaceri care serveste drept referinta se determina conform art. 152 din Codul fiscal.

Astfel, in cazul in care fundatia realizeaza venituri atat cu drept de deducere, cat si fara drept de deducere trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA dupa depasirea plafonului de scutire de 220.000 lei (65.000 x 3,3817).
 
Daca fundatia desfasoara doar operatiuni scutite de TVA fara drept de deducere (operatiuni prevazute la art. 141 din Codul fiscal: ex. cotizatii, sponsorizare, inchiriere ) organizatia nu are obligatia de a se inregistra in scopuri de TVA, indiferent de cifra de afaceri realizata.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Venituri din inchiriere fundatie. Sunt obligatorii casa de marcat fiscala si plata TVA?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016