Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Vouchere obtinute prin tombola. Ce tratament fiscal aplicam?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 18 Iun. 2014 Exclusiv
Tags: vouchere, cod fiscal, nedeductibila, profit impozabil, tombola, impozitul pe venit

In cadrul unui mall are loc o tombola pentru clienti. Premiile constau si in vouchere cu o valoare mai mare de 600 lei, care se pot folosi la o sala de fitness. Pentru voucherele emise pentru tombola, sala de fitness emite factura cu TVA catre organizatorul concursului.


Vom stabili astfel daca se poate deduce TVA-ul din factura primita pentru vouchere, daca impozitul pe venit se va plati la valoare inclusiv TVA, precum si cine datoreaza impozitul pe venit.

Prin natura sa, organizarea unei tombole  se  incadreaza la "loterie publicitara" definita prin articolul 41, alineatul 1 din O.G. nr. 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata drept " practica de promovare a produselor/serviciilor care tinde sa stimuleze in randul participantilor speranta unui castig prin tragere la sorti.".

          Cumparatorul persoana juridica, respectiv magazinul (mall)  poate exercita deducere a sumei TVA deductibile inscrise in factura primita pentru vouchere in situatia in care, conform regulamentului de organizare, tombola reprezinta, in fapt, o campanie publicitara destinata promovarii produselor sau stimularii vanzarilor.

           Persoana fizica castigatoare datoreaza impozit pe venituri la valoarea integrala a voucher-ului primit in suma totala de  600 lei, chiar daca valoarea acestuia este format din baza de impozitare  (483,88 lei) si TVA (116,12 lei).

Baza legala de calcul si de retinere a impozitului pe veniturile din premii este reprezentata de articolul 77 alin.  (4) lit. a)  din Codul fiscal din care rezulta urmatoarele:

-    veniturile sub forma de premii se impun, prin retinerea la sursa, cu o cota de 16% aplicata asupra venitului net realizat din fiecare premiu;
-    obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului revine platitorilor de venituri.
-    nu sunt impozabile veniturile obtinute din premii si din jocuri de noroc  sub valoarea sumei neimpozabile stabilita in suma de 600 lei;
-    impozitul calculat si retinut in momentul platii este impozit final si  se vireaza la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.

In practica, persoana fizica nu  achita impozitul pe venit deoarece, de cele mai multe ori, nu detine suma respectiva si chiar daca o detine, nu este de acord cu achitarea unei sume de bani aferente unui premiu castigat. Astfel, pentru indeplinirea obligatiei fiscale, platitorul  al impozitului pe venit este societatea comerciala care organizeaza tombola, dar fara a mai se mai considera ca se efectueaza retinerea la sursa.

Impozitul pe venit se determina prin utilizarea  sutei micsorate, caz in care cheltuiala cu  impozitul suportat in numele beneficiarului de venit persoana fizica este nedeductibila d.p.d.v. fiscal la determinarea   profitului impozabil in  conformitate cu prevederile  art. 21 alin. 4 lit. a) din Codul fiscal.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Vouchere obtinute prin tombola. Ce tratament fiscal aplicam?":
Rating:

Nota: 3.9 din 5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016