Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Achizitie autoturism si limitarea dreptului de deducere. Ce tratament fiscal se aplica la vanzare?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 10 Iul. 2015 Exclusiv
Tags: achizitie autoturism, tva, cod fiscal, avansul de leasing, bunuri, restrictionare, deducere

Analiza urmatoare are ca subiect deductibilitatea TVA pentru un autoturism achizitionat in leasing financiar in iunie 2012, pentru o perioada de 48 luni. Pentru acest autoturism, folosit exclusiv pentru deplasare la clienti si aprovizionare, s-a dedus TVA la avansul de leasing, precum si la facturile de rate, lunare. In contabilitatea SC nu s-au inregistrat cheltuielile cu combustibilul, insa pentru fiecare factura emisa catre clienti, exista ordin de deplasare semnat de Beneficiar. Cheltuielile cu intretinerea si reparatia, precum si cheltuielile cu Casco aferente contractului de leasing, s-au dedus integral. La fel s-a procedat si pentru TVA.


In 2012 s-a intocmit o Decizie prin care se folosseste exclusiv de catre adminstrator acest autoturism. S-a procedat corect? Daca dupa terminarea leasing-ului acest autoturism se vinde, trebuie facuta asjustarea de TVA?

In lipsa foilor de parcurs, dreptul de deducere al sumei TVA deductibile  aferente achizitiilor efectuate (rate de leasing, intretinere, reparatii) trebuie limitat cu 50%, deoarece nu se poate face dovada faptului ca autoturismul a fost utilizat, exclusiv pentru operatiuni taxabile. Acelasi tratament fiscal trebuia aplicat si cheltuielilor aferente, acestea fiind considerate deductibile, limitat cu 50%. Ordinele de deplasare intocmite de catre locatar, dar si de catre beneficiar nu reprezinta documente recunoscute d.p.d.v. fiscal la exercitarea integrala a dreptului de deducere. In situatia in care din anul 2012 autoturismul respectiv a fost pus la dispozitia administratorului pentru folosinta personala, dreptul de deducere al TVA, dar si al cheltuielilor trebuia limitat integral.

Notiunea de "uz personal" este definita la punctul 45^1 alin. (4) din normele metodologice de aplicare ale art. 145^1  "Utilizarea unui vehicul in folosul propriu de catre angajatii unei persoane impozabile ori pentru a fi pus la dispozitie in vederea utilizarii in mod gratuit altor persoane, pentru alte scopuri decat desfasurarea activitatii sale economice, este denumita in continuare uz personal.".
 
         In concluzie, s-a procedat corect prin emiterea unei decizii cu privire la utilizarea exclusiva a autoturismului de catre director, dar nu s-a procedat corect prin exercitarea dreptului de deducere a TVA, dar si a cheltuielilor aferente autoturismului de catre administrator. Pentru corectarea acestui tratament fiscal aplicat, poate fi efectuata ajustarea sumei TVA deduse, dar si cheltuielilor inregistrate  pana la momentul vanzarii  autoturismul respectiv.  In situatia in care autoturismul nu este incadrat in categoria bunurilor de capital, ajustarea se efectueaza conform prevederilor art. 148 alin. (1) lit. a) "In conditiile in care regulile privind livrarea catre sine sau prestarea catre sine nu se aplica, deducerea initiala se ajusteaza in urmatoarele cazuri:

    a) deducerea este mai mare sau mai mica decat cea pe care persoana impozabila avea dreptul sa o opereze;". Suma TVA ajustata si baza de impozitare a TVA aferenta se evidentiaza cu semnul minus in jurnalul pentru cumparari si se raporteaza prin decontul de TVA cod 300 la randul 30 "Regularizari taxa dedusa".
 
           In situatia in care limitarea sumei TVA  se efectueaza 100%, autoturismul poate fi vandut prin aplicarea regimului de scutire fara drept de deducere reglementat prin art. 141 alin. (2) lit. g) din Codul fiscal
"Urmatoarele operatiuni sunt, de asemenea, scutite de taxa:g) livrarile de bunuri care au fost afectate unei activitati scutite, in temeiul prezentului articol, daca taxa aferenta bunurilor respective nu a fost dedusa, precum si livrarile de bunuri a caror achizitie a facut obiectul excluderii dreptului de deducere conform art. 145 alin. (5) lit. b) sau al limitarii totale a dreptului de deducere conform art. 145^1."

            Aceste prevederi trebuie coroborate cu cele de la pct. 37^1 din normele  metodologice de aplicare ale acestui articol : "In cazul livrarii de bunuri a caror achizitie a facut obiectul limitarilor speciale ale dreptului de deducere conform art. 145^1 din Codul fiscal, scutirea prevazuta la art. 141 alin. (2) lit. g) din Codul fiscal se aplica numai in situatia in care achizitia bunurilor a facut obiectul limitarii totale a dreptului de deducere conform art. 145^1 din Codul fiscal. Scutirea nu se aplica pentru livrarea bunurilor a caror achizitie a facut obiectul restrictionarii la 50% a dreptului de deducere, conform prevederilor art. 145^1 din Codul fiscal..

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Georgeta Serban Matei, consultant fiscal si expert contabil

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Achizitie autoturism si limitarea dreptului de deducere. Ce tratament fiscal se aplica la vanzare?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016