Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Achizitie bunuri din UE. Care e tratamentul fiscal?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 09 Iun. 2015 Exclusiv
Tags: achizitie bunuri, tratament fiscal, ue, cod caen, restaurant, bunuri, tva, persoana impozabila, furnizor

O societate cumpara materie prima pentru restaurant dintr-un alt stat UE si plateste TVA in tara straina, solicitand rambursarea TVA-ului achitat, prin completarea formularului 318.



Aceste bunuri achizitionate se declara in declaratia 390 si in 300? Cum se va reflecta in evidenta contabila valoarea TVA-ului de rambursat?

Firma nu a declarat aceste bunuri in Declaratia 390, iar in Declaratia 300 au fost declarate in randul 24, ca scutite, baza fara TVA cerut la rambursare. Vom stabili daca s-a procedat corect.

          Avand in vedere faptul ca  bunurile respective sunt cumparate direct de pe teritoriul comunitar, fara a fi expediate de catre un furnizor stabilit pe teritoriul unui stat membru, pe teritoriul Romaniei, operatiunea nu reprezinta pentru cumparatorul din Romania o achizitie intracomunitara de bunuri pe teritoriul Romaniei impozabila in Romania, ci o achizitie de bunuri pe teritoriul national al Bulgariei , taxabila in Bulgaria , la furnizor. In situatia prezentata, nu se respecta definitia unei A.I.C. asa cum este  reglementata  prin   art. 130^1, alineatul 1 din Codul fiscal conform careia  achizitiile intracomunitare se refera la  "bunuri mobile corporale expediate sau transportate la destinatia indicata de cumparator, de catre furnizor, de catre cumparator sau de catre alta persoana, in contul furnizorului sau al cumparatorului, catre un stat membru, altul decat cel de plecare a transportului sau de expediere a bunurilor.".

Valoarea  achizitiilor astfel efectuate de pe teritoriul comunitar,  de la un magazin specializat  situat pe teritoriul Bulgariei , de exemplu  in timpul deplasarii unui salariat sau a unui administrator/asociat, nu este impozabila  pe teritoriul Romaniei, deoarece vanzarea bunurilor a fost  impozitata  pe teritoriul comunitar, in Bulgaria , acolo  unde este situat magazinul.

Practic, furnizorul din Bulgaria  (magazinul) efectueaza o operatiune taxabila pe teritoriul Bulgariei, fara a considera ca efectueaza o livrare intracomunitara scutita cu drept de deducere. In acest caz,  pentru bunul achizitionat, cumparatorul din Romania nu  aplica regimul de taxare inversa  deoarece nu efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri impozabila in Romania. Din acest motiv,  nu trebuie sa:

-    raporteze operatiunea prin declaratia recapitulativa cod 390 VIES (prin aceasta declaratie se raporteaza doar operatiunile intracomunitare de achizitii bunuri si servicii impozabile in Romania);
-    se inscrie in Registrul operatorilor intracomunitari.

 
Valoarea achizitiei astfel efectuate, determinate in lei, la cursul valutar din data emiterii facturii de catre furnizor sau din data decontarii contravalorii bunului la revenirea din deplasarea externa, se evidentiaza intr-o coloana distincta din jurnalul pentru cumparari si ser raporteaza doar prin decontul de TVA cod 300 la randul  26 "Achizitii de bunuri si servicii scutite de taxa sau  neimpozabile…". Suma TVA deductibila inscrisa in factura emisa de magazinul din Bulgaria  nu poate fi dedusa in Romania prin decontul de TVA cod 300, caz in care valoarea acesteia  reintregeste costul de achizitie al bunurilor daca nu se doreste recuperarea acesteia  de la autoritatea fiscala din Bulgaria   prin formularul cod 318 Cerere de rambursare a taxei pe valoarea adaugata pentru persoanele impozabile stabilite in Romania, depusa potrivit art. 147^2 alin. (2) din Codul fiscal", reglementat prin O.M.F.P. nr. 3 din  4 ianuarie 2010.  
 
Suma TVA deductibila, inscrisa in factura furnizorului din Bulgaria   care nu poate fi dedusa, este considerata cheltuiala nerecuperabila d.p.d.v. fiscal.  Avand in vedere ca bunurile respective sunt  utilizate pentru realizarea de operatiuni taxabile d.p.d.v. al TVA si venituri impozabile d.p.d.v. al impozitului pe profit,  cheltuiala inregistrata cu costul bunurilor este  deductibila integral  la determinarea profitului impozabile conform prevederilor  pct. 23 lit. g)  "23. In sensul art. 21 alin. (1) din Codul fiscal, sunt cheltuieli efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile si urmatoarele: ....  g) cheltuielile cu taxa pe valoarea adaugata platita intr-un stat membru aferenta unor bunuri sau servicii achizitionate in scopul realizarii de venituri impozabile;".
 
In situatia in care suma TVA care nu poate fi dedusa urmeaza a fi recuperata prin solicitarea adresata  autoritatii fiscale din Bulgaria , valoarea acesteia nu mai reintregeste costul de achizitie al bunurilor, caz in care se inregistreaza intr-un cont distinct, de exemplu in debitul contului 461 "Debitori diversi" analitic distinct.
 
Astfel, pentru recuperarea sumei TVA achitate pe teritoriul Bulgariei , aveti doua posibilitati:

-    o posibilitate "directa" , prin recuperarea sumei  TVA de la autoritatea fiscala din Bulgaria  prin formularul cod 318;
-    o posibilitate "indirecta" prin recuperarea sumei de la autoritatea fiscala din Romania, prin inregistrarea sumei TVA pe cheltuieli deductibile d.p.d.v. fiscal la determinarea profitului impozabil.

 
In concluzie, ati procedat corect daca ati raportat valoarea bunurilor prin decontul de TVA cod 300 la randul 26 denumit  "Achizitii de bunuri si servicii scutite de taxa sau  neimpozabile…".     
 
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Amelia Dumitras, consultant fiscal
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Achizitie bunuri din UE. Care e tratamentul fiscal?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016