Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Achizitie din UE autoturisme second hand si livrarea acestora. Ce conditii exista pentru aplicarea regimului marjei?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 13 Sep. 2017 Exclusiv
Tags: autoturisme second-hand, regimul marjei, taxare inversa, inregistrari contabile

In analiza de mai jos, avem o societate comerciala, platitoare de TVA si cu obiectul de activitate comertul cu autoturisme (CAEN 4511) face achizitii de autoturisme second-hand de la o firma din alt stat UE (cu cod TVA).

Vom raspunde urmatoarelor intrebari:
 
1) Cum se inregistreaza in contabilitate factura de achizitie? Achizitia se inregistreaza drept marfa? Se aplica scutirea de TVA in conformitate cu art. 39 al Codului de TVA din statul strain (Belgia) pentru o livrare intracomunitara?
2) La revanzarea catre o persoana fizica sau juridica din Romania factura se intocmeste cu sau fara TVA? Ce trebuie sa contina factura? Cum se stabileste TVA la revanzare?
3) Cum se facturreaza in situatia revanzarii autoturismului in statul strain sau UE catre o firma platitoare de TVA?
4) Cum se stabileste impozitul pe venit? In situatia in care nu are salariati se aplica procentul de 3%?
 
Iata raspunsul specialistului:
 
1) Furnizorul dvs. strain a aplicat scutirea de taxa in statul sau pentru livrarea de bunuri (auto second hand) efectuata catre dvs, conform art. 138 din Directiva 112/2006, corespondentul din codul fiscal romanesc fiind art. 294 alin. (2).
 
Pentru societatea cumparatoare din Romania, operatiunea reprezinta o achizitie intracomunitara de bunuri, taxabila in Romania, careia i se aplica taxarea inversa, prin formula 4426=4427.
 
Daca masinile sunt achizitionate in vederea revanzarii, atunci acestea reprezinta o marfa, potrivit punctului 276 alin. (1) lit. a) din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014.
 
Inregistrarea facturii se realizeaza astfel:
371 = 401  cu valoarea in valuta * curs BNR valabil la data facturii
4426 = 4427   cu 19%*baza in lei stabilita mai sus.
 
2) Avand in vedere faptul ca livrarea autoturismelor s-a realizat de catre furnizorul din Belgia fara aplicarea regimului special (regimul marjei) pentru bunuri second hand (s-a realizat in regim de scutire, fiind considerata o livrarae intracomunitara de bunuri), atunci dvs, in calitate de cumparator revanzator, nu aveti dreptul de a aplica regimul marjei pentru vanzarile de auto second hand pe care le efectuati in Romania.
 
Acest aspect reiese din art. 312 alin. (2) din codul fiscal romanesc, potrivit caruia persoana impozabila revanzatoare aplica regimul special pentru livraruile de bunuri second hand doar pentru bunuri pe care le-a achizitionat din interiorul UE de la unul dintre urmatorii furnizori:
a) o persoana neimpozabila;
b) o persoana impozabila, in masura in care livrarea efectuata de respectiva persoana impozabila este scutita de taxa, conform art. 292 alin. (2) lit. g);
c) o intreprindere mica, in masura in care achizitia respectiva se refera la bunuri de capital;
d) o persoana impozabila revanzatoare, in masura in care livrarea de catre aceasta a fost supusa taxei in regim special.
 
Furnizorul din Belgia, pentru livrarea efectuata catre dvs, nu se incadreaza in nici una dintre cele patru criterii de mai sus, deoarece:
- nu este o persoana neimpozabila (nu este un ONG sau o persoana fizica)
- probabil ca nu a aplicat vreo scutire de TVA la propria achizitie a masinilor
- nu este o intreprindere mica (adica nu este o societate neinregistrata in scop de TVA, dimpotriva)
- desi este o persoana juridica revanzatoare, la livrarea catre dvs nu a aplicat el insusi regimul marjei, deoarece nu mentioneaza pe factura acest aspect (nu face referire la art. 312 din directiva 112).
 
Asadar, dvs, la livrarea masinilor in Romania, veti aplica regimul normal de taxare, in sensul ca veti intocmi factura cu tva de 19% aplicat la valorea de vanzare fara TVA si veti colecta TVA.
Nu puteti aplica regimul marjei.
 
3) In situatia revanzarii auto in UE, trebuie respectate aceleasi conditii mentionate la art. 312 alin. (2) din codul fiscal pentru aplicarea regimului marjei.
 
Or dvs, in calitate de cumparator revanzator, ati achizitionat masina de la un furnizor - persoana impozabila din UE - care nu a aplicare regimul special (nu este indeplinita conditia de la lit. d)).
Asadar, nu puteti aplica regimul marjei la livrarea masinii in UE, ci veti efectua o livrare intracomunitara de bunuri, scutita de TVA, in conformitate cu art. 294 alin. (2) lit. a) din codul fiscal, evident, in masura in care beneficiarul va comunica un cod vaklid de TVA din statul sau de destinatie a masinii.
 
Pe factura emisa mentionati "scutire de tva conform art. 294 alin. (2) lit. a) din codul fiscal romansc si art. 138 din directiva 112/2006."
 
4) Cum nu puteti aplica regimul marjei, baza de impozitare a veniturilor microintreprinderilor este constituita din valoarea de vanzare fara TVA, la care se aplica procentul de 3% (baza de impozitare pentru impozit micro in cazul livrarilor de masini second handa este valoarea de vanzare stabilita ca la orice vanzare de alte bunuri pe care o efectuati).
 
 
 
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Otilia-Mihaela Roman - Expert contabil si Consultant fiscal
 
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Achizitie din UE autoturisme second hand si livrarea acestora. Ce conditii exista pentru aplicarea regimului marjei?":
Rating:

Nota: 4.42 din 5 din 30 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016