Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Achizitie intracomunitara de bunuri efectuata de o persoana inregistrata in scop special de TVA. Ce scutiri se aplica?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ioana Andreea Pavel la 12 Mai. 2016 Exclusiv
Tags: achizitii intracomunitare, tva, codul fiscal, roi, codul special de tva, registrul operatorilor intracomunitari

In analiza de mai jos, avem ca exemplu o societate comerciala infiintata in 2016, neplatitoare de TVA si cu cod CAEN 4511, care a cumparat din UE un autorurism second-hand in valoare de 5.000 euro, prin licitatie publica, in regim de TVA normal deoarece inainte de achizitie furnizorul a solicitat inscrierea societatii in Registrul Operatorilor Intracomunitari si obtinerea codului de TVA special.


Societatea insista sa beneficieze de scutirea de TVA pentru achizitii de bunuri de pana la 10.000 euro desi s-a inscris in VIES. Vom vedea daca este posibil sa se aplice scutirea in conditiile in care furnizorul a intocmit factura fara TVA, precum si daca firma trebuie sa comunice codul de TVA special.

Iata raspunsul dat de specialist:


Nu este posibil. La pct. 3 alin. (8) din Normele metodologice, date in aplicare pentru art. 268 din Codul fiscal, se prevede ca:

"(8)In cazul in care plafonul pentru achizitii intracomunitare de bunuri este depasit, persoana prevazuta la art. 268 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal, care nu este inregistrata in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal, trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA conform art. 317 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal. Inregistrarea va ramane valabila pentru perioada pana la sfarsitul anului calendaristic in care a fost depasit plafonul de achizitii si cel putin pentru anul calendaristic urmator sau, dupa caz, pana la data la care persoana respectiva se inregistreaza in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal, daca aceasta data este anterioara acestui termen."

Daca societatea nu se inregistra in scop special de TVA conform art. 317 din Codul fiscal
si nu comunica codul valid de TVA, furnizorului din UE, acesta  trebuia sa intocmeasca factura cu TVA din tara sa, iar operatiunea nu era impozabila din punct de vedere al TVA in Romania, ci in tara UE respectiva.

Ca urmare a faptului ca ati comunicat un cod valid de TVA, ati transformat operatiunea in una impozabila in Romania, iar furnizorul a efectuat (facturat) o livrare intracomunitara de bunuri.
Intrucat societatea nu este inregistrata in scop normal de TVA, conform art. 316 din Codul fiscal, nu se poate efectua  plata TVA prin masura taxarii inverse (4426=4427), care nu reprezinta o scutire de TVA ci o masura de simplificare a TVA.

Asadar, societatea are urmatarele obligatii fiscale:

1) sa taxeze serviciul primit in Romania la o baza de impozitare formata din aplicarea cursului valutar in vigoare la data emiterii facturii de catre de la furnizorul intracomunitar asupra sumei in valuta inscrisa de catre prestator in factura emisa;

2) sa achite efectiv bugetului de stat suma TVA rezultata din aplicarea cotei de TVA de 20% asupra bazei de impozitare calculate conform punctului 1, pana pe data de 25 a lunii urmatoare emiterii facturii de catre furnizorului din UE;

3 )sa evidentieze factura primita in jurnalul pentru cumparari intocmit pentru luna taxarii bunului. Acest document de evidenta fiscala trebuie intocmit de catre beneficiarul din Romania chiar daca nu este inregistrat in regim normal in scopuri de TVA;

4) sa raporteze fiscal operatiunea utilizand codul de inregistrare special de TVA, prin formularul cod 390 VIES denumit "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare"Raportarea serviciului achizitionat se efectueaza cu simbolul A care reprezinta"achizitii intracomunitare de  bunuri". Pentru achizitii de bunuri, exigibilitatea de taxa intervine la data emiterii facturii de catre furnizorul  din UE. Raportarea prin formularul cod 390 VIES se va face pana pe data de 25 a lunii urmatoare emiterii facturii de catre furnizorului din UE;

5) sa raporteze serviciul achizitionat prin decontul de TVA cod 301 "Decont special de taxa pe valoarea adaugata". Raportarea se efectueaza in baza informatiilor preluate din jurnalul pentru cumparari, pana pe data de 25 a lunii urmatoare emiterii facturii de catre furnizorului din UE. Tot pana la acest termen se va face si plata TVA  la bugetul de stat.Codul de TVA utilizat, in acest caz, tot codul de inregistrare in scop special de TVA conform art. 317 din Codul fiscal.
 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dana Hristu - Consultant fiscal si expert contabil si auditor financiar


Ioana Andreea Pavel de Ioana Andreea Pavel
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Achizitie intracomunitara de bunuri efectuata de o persoana inregistrata in scop special de TVA. Ce scutiri se aplica?":
Rating:

Nota: 4.17 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016