Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Achizitie intracomunitara de servicii. Ce trebuie sa stim privind regimul TVA?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 07 Iun. 2017 Exclusiv
Tags: achizitii intracomunitare, codul fiscal, tva, taxare inversa

In cazul urmator, avem ca subiect o firma din Romania, platitoare de TVA, care urmeaza sa achizitioneze servicii de instruire prestate in Romania de catre o firma inregistrata in alt stat UE. Firma straina nu este inregistrata ca platitoare de TVA (nu are cod valid pe VIES). Vom vedea daca serviciile prestate de firma din UK se declara in declaratia 390 si daca firma din Romania trebuie sa-si schimbe perioada fiscala de la trimestru la luna.

Societatea din UK trebuie sa se inregistreze in scop special de TVA, echivalent al prevederilor de la art.317 din Codul nostru fiscal, ianainte de a presta servicii intracomunitare, daca nu este inregistrata in scop de TVA in UK. Astfel, va dobandi un cod valid de TVA, valabil numai pentru operatiuni intracomunitare.
 
Pentru achzitia de servicii din UK, se aplica prevederile de la art. 278 alin. (2) din Codul fiscal, locul prestarii serviciilor fiind in Romania;
 
 Societatea din Romania, in calitate de beneficiar va avea obligatia platii TVA prin masura taxarii inverse  (4426=4427), conform prevederilor de la art. 307 alin. (2) din Codul fiscal,si va declara aceste servicii intracomunitare in Jurnalul pentru cumparari/vanzari pentru TVA si in decontul de TVA (cod 300) aferent lunii in care a fost emisa factura de catre furnizorul din UK la rd.7, 7.1 si rd. 20, 20.1.
 
In acest caz serviciile, sunt  considerate achizitii de  servicii intracomunitare si, se declara in declaratia recapitulativa 390 VIES pentru luna in care au fost achizitionate, potrivit art. 325 alin. (1) lit. e)  din Codul fiscal, cu cod S.
 
 Potrivit art. 322 alin. (1) si (2) Codul fiscal:
 
"(1) Perioada fiscala este luna calendaristica.
 
(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), perioada fiscala este trimestrul calendaristic pentru persoana impozabila care in cursul anului calendaristic precedent a realizat o cifra de afaceri din operatiuni taxabile si/sau scutite cu drept de deducere si/sau neimpozabile in Romania conform art. 275 si 278, dar care dau drept de deducere conformart. 297 alin. (4) lit. b), care nu a depasit plafonul de 100.000 euro al carui echivalent in lei se calculeaza conform normelor metodologice, cu exceptia situatiei in care persoana impozabila a efectuat in cursul anului calendaristic precedent una sau mai multe achizitii intracomunitare de bunuri."
 
Prin urmare, daca ati efectuat o achizitie intracomunitara de servicii nu aveti obligatia schimbarii perioadei fiscale pentru TVA.
 
 
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dana Hristu - Consultant fiscal si expert contabil si auditor financiar
 
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Achizitie intracomunitara de servicii. Ce trebuie sa stim privind regimul TVA?":
Rating:

Nota: 3.72 din 5 din 9 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016