Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Achizitie intracomunitara produse energetice. Ce tratament fiscal se aplica?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 14 Oct. 2014 Exclusiv
Tags: achizitie intracomunitara, produse energetice, bunuri, achizitie, tva, sume, intracomunitar

In analiza de mai jos, avem cazul in care se face achizitie de bunuri (produse energetice) cu transport din tara UE (conditie de livrare DAP), dar facturata de o tara non-UE. Bunurile sunt deplasate intre tarile UE in regim suspensiv acoperite de DAI. Vom vedea cum trebuie tratata din punct de vedere TVA si cum trebuie trebuie declarata aceasta tranzactie (300, 390).


       Avand in vedere ca produsele sunt  transportate de pe teritoriul comunitar pe teritoriul Romaniei, operatiunea reprezinta o achizitie intracomunitara de bunuri chiar daca factura este emisa de catre un furnizor,  persoana impozabila, care nu este stabilit pe teritoriul comunitar.

       Operatiunea este impozabila in Romania, fiind aplicabile prevederile art. 126 alin. (3) lit. c) "Sunt, de asemenea, operatiuni impozabile si urmatoarele operatiuni efectuate cu plata, pentru care locul este considerat a fi in Romania, potrivit art. 132^1:….c) o achizitie intracomunitara de produse accizabile, efectuata de o persoana impozabila, care actioneaza ca atare, sau de o persoana juridica neimpozabila.".

Conform prevederilor art.  132^1, alin.    (1),  locul achizitiei intracomunitare de bunuri se considera a fi locul unde se gasesc bunurile in momentul in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor.

     Baza de impozitare pentru achizitiile intracomunitare de produse accizabile, cuprinde si accizele datorate sau achitate in Romania de persoana care efectueaza achizitia intracomunitara a unui produs supus accizelor, aspect reglementat in mod exprs prin art.  138^1 alin.  (2)  "Baza de impozitare cuprinde si accizele datorate sau achitate in Romania de persoana care efectueaza achizitia intracomunitara a unui produs supus accizelor. Atunci cand dupa efectuarea achizitiei intracomunitare de bunuri, persoana care a achizitionat bunurile obtine o rambursare a accizelor achitate in statul membru in care a inceput expedierea sau transportul bunurilor, baza de impozitare a achizitiei intracomunitare efectuate in Romania se reduce corespunzator.".
 
       Astfel, pentru aceasta operatiune, cumparatorul din Romania aplica regimul de  taxare inversa prin formula contabila 4426 = 4427, calculand TVA la o baza de impozitare formata din valoarea bunurilor la care se adauga valoarea accizelor.

       Aceasta operatiune se evidentiaza de catre cumparatorul din Romania in jurnalul pentru cumparari si raporteaza prin decontul de TVA cod 300 la randul 5 "Achizitii intracomunitare de bunuri pentru care   cumparatorul este obligat la plata TVA (taxare inversa)" si randul 18, dar fara report la randul 5.1 "Achizitii intracomunitare pentru care cumparatorul este obligat la plata TVA (taxare inversa), iar furnizorul    este inregistrat in scopuri de TVA in statul membru din   care a avut loc livrarea intracomunitara"  si 18.1 daca  furnizorul nu este inregistrat in scopuri de TVA pe teritoriul statului membru din care s-a efectuat expedierea bunurilor.
 
        Valoarea operatiunii astfel efectuate se raporteaza prin   declaratia recapitulativa cod 390 VIES.  In lipsa unui cod de TVA comunicat din partea furnizorului, prin declaratia cod 390 se inscrie denumirea furnizorului si codul statului membru de pe teritoriul caruia s-a efectuat livrarea bunurilor.
 
        Achizitia intracomunitara de produse accizabile este scutita de plata TVA daca bunurile sunt   plasate in regim de antrepozit de TVA, definit conform prevederilor art. 144 alin. (1) pct. 8 din Codul fiscal "pentru produse accizabile, orice locatie situata in Romania, care este definita ca antrepozit fiscal, in sensul art. 4 lit. (b) din Directiva 92/12/CEE, cu modificarile si completarile ulterioare;".
 
        De asemenea, in conformitate cu prevederile art.  1^1 din O.M.F.P. nr. 2218 din 22 decembrie 2006 privind aprobarea Normelor de aplicare a scutirilor de taxa pe valoarea adaugata pentru traficul international de bunuri, prevazute la art. 144 alin. (1) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile ulterioare, sunt scutite de TVA achizitiile intracomunitare de bunuri transportate in zona libera sau intr-un antrepozit liber daca produsele respective  sunt livrate intracomunitar  "In conformitate cu prevederile art. 144 alin. (1) lit. a) pct. 3 din Codul fiscal
in cazul bunurilor comunitare care sunt transportate din alt stat membru in zona libera/antrepozitul liber, este scutita de TVA achizitia intracomunitara de bunuri cu conditia ca persoana care realizeaza achizitia intracomunitara de bunuri sa faca dovada, in termen de maximum 90 de zile de la data la care intervine exigibilitatea achizitiei intracomunitare, ca bunurile respective au fost livrate intracomunitar in regim de scutire de TVA conform art. 143 alin. (2) din Codul fiscal
sau au fost exportate in regim de scutire de TVA conform prevederilor art. 143 alin. (1) lit. a) sau b) din Codul fiscal.


 Operatiunea constand in livrarea intracomunitara a bunurilor sau in exportul bunurilor trebuie realizata de persoana care a achizitionat intracomunitar bunurile respective. Nu se aplica scutirea de TVA pentru alte livrari ulterioare achizitiei intracomunitare ale bunurilor respective decat livrarea intracomunitara sau exportul."

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro



Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Achizitie intracomunitara produse energetice. Ce tratament fiscal se aplica?":
Rating:

Nota: 3.25 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016