Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Acordare tichete de masa si tichete cadou si societate in pierdere. Cum procedam?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Miruna Petrache la 07 Feb. 2017 Exclusiv
Tags: tichete cadou, salariati, pierdere fiscala, societate in pierdere

In analiza de mai jos, stabilim in ce masura se pot acorda tichete de masa sau de alt tip (vacanta, prime, abonamente medicale, cadou) daca din anul 2015 si 2016 firma a iesit pe pierdere (pana in 2014 a fost profit).

A existat o prevedere in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 79/2001 privind intarirea disciplinei economico-financiare si alte dispozitii cu caracter financiar, la art. 15, potrivit caruia  incepand cu luna in care se inregistrau obligatii bugetare restante (sau se pierdeau inlesnirile la plata acestora) angajatorii nu mai puteau acorda tichete de masa salariatilor pe perioada in care se inregistrau obligatii bugetare restante. Acest act normativ este in prezent abrogat.
 
In ceea ce priveste restrictia acordarii tichetelor de masa in situatia in care societatea realizeaza pierdere, mentionam faptul ca aceasta a existat in anul 1999 in Legea bugetului de stat pe anul 1999 nr. 36/1999 (art. 58), prin care se preciza faptul ca unitatile emitente nu vor elibera tichete de masa angajatorilor care inregistreaza pierderi.
 
In prezent, in conformitate cu prevederile art. 1 alin. (2) din Legea nr. 142/1998 (actualizata conform ultimelor modificari din decembrie 2016) , tichetele de masa se acorda in limita prevederilor bugetului de stat sau, dupa caz, ale bugetelor locale, pentru unitatile din sectorul bugetar, si in limita bugetelor de venituri si cheltuieli aprobate, potrivit legii, pentru celelalte categorii de angajatori. Nu avem cunostinta de o alta prevedere legala care sa interzica angajatorilor, entitati cu capital privat, acordarea tichetelor de masa, a tichetelor cadou, de vacanta, primelor sau a altor beneficii. Desigur ca acordarea acestora ramane la latitudinea societatii, cu respectarea prevederilor legale. Daca societatea intampina dificultati financiare majore sau inregistreaza pierderi, actionarii/asociatii pot decide sa nu acorde aceste facilitati.
 
Alin. (6) al art. 1 din Legea 142/1998 stabileste ca  angajatorul are libertatea de a decide daca acorda tichete de masa si sub ce forma, in urma consultarii cu salariatii, prin organizatiile sindicale legal constituite sau prin reprezentantii salariatilor, dupa caz.

De regula, acordarea tichetelor/primelor/abonamentelor medicale se realizeaza in urma negocierii intre sindicat sau reprezentantii salariatilor si angajator si reprezinta un mod de motivare/stimulare al salariatilor. Acordarea unor asemenea “avantaje” poate reprezenta si un mod de eficientizare fiscala a societatii, insa decizia se ia in urma unei analize in amanunt a situatiei financiare a societatii, iar decizia apartine angajatorului.
 
In cazul in care se decide acordarea de tichete de masa, vacanta, tichete cadou, abonamente medical, va trebui sa tineti cont de regimul fiscal aplicabil fiecarui tip in parte. De exemplu, abonamentele medicale suportate de angajator reprezinta, la nivelul salariatului, venit asimilat salariului asupra caruia se calculeaza toate contributiile (angajat si angajator) si pentru care se datoreaza si impozit pe salarii.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de S.M. Armaselu - Expert contabil

Miruna Petrache de Miruna Petrache
Redactor Contabilul.ro, InfoTva si Fiscalitatea.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Acordare tichete de masa si tichete cadou si societate in pierdere. Cum procedam?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016