Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

AIC autoturism second-hand. Ce obligatii revin cumparatorului neinregistrat in regim normal?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 18 Iul. 2014 Exclusiv
Tags: achizitie intracomunitara, second-hand, autoturism, prestari servicii, achizitie de bunuri

In analiza de mai jos, pornim de la o societate infiintata ca neplatitoare de TVA in Romania si inregistrata ca platitoare de TVA numai in scopul realizarii de achizitii intracomunitare prestari de servicii intracomunitare.


1. In luna X realizeaza o achizitie de bunuri (un autoturism second-hand) de la un partener din UE (care a furnizat un cod valid de TVA) in suma de 3.908 euro (factura fiind emisa fara TVA - cu mentiunea TVA la incasare).

Vom vedea ce obligatii legale are societatea romana si daca depunerea decontului special D301 (impreuna cu plata TVA-ului aferent) este obligatorie in aceste conditii. De asemenea, stabilim daca operatiunea se declara in D390.

2. In urmatoarea luna, societatea realizeaza o alta achizitie de bunuri ( materiale IT) de la un partener din UE (care a furnizat un cod valid de TVA) in suma de 8.310 euro (factura fiind emisa fara TVA - cu mentiunea TVA la incasare).

Stabili care sunt obligatiile societatii si daca, la fel ca mai sus, sunt obligatorii depunerea decontului special D301 si plata TVA-ului aferent. Vom vedea si daca operatiunea se declara in D390.

In primul rand, trebuie retinut faptul ca inregistrarea in scopuri de TVA doar pentru realizarea de operatiuni intracomunitare cu bunuri in conformitate cu   prevederile  articolului  153^1 alineatul 1 litera a) din Codul fiscal este obligatorie numai  daca, intr-un an calendaristic, s-a depasit plafonul de 10.000 euro, exclusiv TVA. Echivalentul in lei al plafonului de 10.000 euro este de 34.000 lei.

    In al doilea rand, trebuie retinut faptul ca persoana impozabila din Romania trebuie sa comunice furnizorului intracomunitar codul de TVA obtinut ca urmare a inregistrarii TVA in Romania, asumandu-si astfel responsabilitatea platii TVA pentru achizitiile intracomunitare de bunuri efectuate pe teritoriul Romaniei.  

    Referitor la prima intrebare, in situatia in care vanzatorul din Comunitate  nu a inscris pe factura mentiunea "regim special, TVA inclusa",  achizitia intracomunitara a autoturismului   este impozabila in Romania chiar daca autoturismul nu mai este nou.  In acest caz, deoarece nu este inregistrat TVA in regim normal astfel incat sa aplice regimul de taxare inversa,  cumparatorul din Romania inregistrat doar pentru achizitii intracomunitare de bunuri,  este obligat sa  achite efectiv TVA pentru achizitia intracomunitara efectuata  si sa raporteze valoarea operatiunii  prin decontul special de TVA cod 301 reglementat prin O.M.F.P. nr. 75  din 21 ianuarie 2010 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (301) "Decont special de taxa pe valoarea adaugata".  
Suma TVA datorata  pentru achizitia astfel efectuata se calculeaza prin aplicarea cotei  TVA de 24%  la o baza de impozitare determinata in lei prin utilizarea cursului valutar al B.N.R. in vigoare la data emiterii facturii de catre  furnizor si se vireaza bugetului de stat pana pe data de 25 a lunii urmatoare efectuarii achizitiei.  

Formularul cod 301 se descarca gratuit de pe site www. anaf.ro. Prin decontul cod 301, operatiunea   se raporteaza la sectiunea  1 " Achizitii intracomunitare de bunuri taxabile - altele decat  mijloacele de transport noi si produsele accizabile"  care cuprinde urmatoarele coloane:

-    numar document/data. In aceasta coloana  se inscrie factura furnizorului intracomunitar;
-    valoarea in valuta. In aceasta coloana  se inscrie valoarea facturii emise de catre prestator;
-    tipul valutei (euro, chf, u.s.d., etc.);
-    cursul de schimb valutar utilizat;  
-    baza de impozitare a TVA. In aceasta coloana  se inscrie suma in lei rezultata din aplicarea cursului valutar asupra valorii in valuta facturate de furnizor.
-    TVA datorata.

Formularul cod 301 se depune sau se transmite electronic la organul fiscal competent  pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care ia nastere exigibilitatea operatiunilor.  

 Pana la aceiasi data se efectueaza si plata efectiva a sumei TVA datorate bugetului de stat.
           De asemenea, cumparatorul are si obligatia raportarii prin declaratia cod 390 VIES "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare"  a achizitiei intracomunitare astfel efectuate.

Pentru suma TVA achitata bugetului de stat, cumparatorul  nu are drept de deducere deoarece nu este  inregistrat TVA  in regim normal (la depasirea cifrei de afaceri de 220.000 lei), ci doar pentru efectuarea unei A.I.C., la depasirea plafonului de 34.000 lei pentru A.I.C. Practic, prin aceasta inregistrare fiscala, cumparatorul din Romania  nu dobandeste calitatea de platitor de TVA in regim normal astfel incat sa exercite dreptul de deducere prin decontul de TVA cod 300 conform prevederilor art. 145 alin. (2) din Codul fiscal.

Cu suma TVA achitata pentru care nu isi poate exercita dreptul de deducere, raportata prin decontul special cod 301, cumparatorul trebuie sa reintregeasca  costul marfurilor deoarece suma respectiva, nerecuperabila de la buget,  este considerata o cheltuiala aferenta autoturismului astfel achizitionat.  
 

    Tratamentul fiscal mentionat anterior se aplica numai daca:
-    beneficiarul din Romania este inregistrat TVA pentru depasirea plafonului de 10.000 euro;
-    vanzatorul a considerat ca efectueaza o livrare intracomunitara de bunuri, scutita in statul sau. Acest tratament fiscal nu se aplica daca furnizorul este un revanzator de autoturisme care a aplicat regimul special second-hand, colectand TVA la marja sa de profit. In acest caz, operatiunea nu mai reprezinta o achizitie intracomunitara impozabila in Romania, deoarece a fost impozitata de furnizorul intracomunitar.

            In situatia in care prima achizitie efectuata in anul 2014, de exemplu in luna mai 2014,  este de 3.908 euro, cumparatorul din Romania nu trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA pentru efectuarea A.I.C. deoarece valoarea achizitiei este sub plafonul de 10.000 euro, exclusiv TVA. In acest caz, vanzatorul trebuie sa taxeze operatiunea de livrare in statul sau, fie prin aplicarea regimului normal de taxare, fie prin aplicarea regimului special (marja de profit).

            Referitor la cea de a doua intrebare, cumparatorul din Romania trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA deoarece prin cea de a doua achizitie depaseste plafonul de 10.000 euro, cu un echivalent de 34.000 lei. Astfel, la a doua achizitie, cumparatorul din Romania trebuie sa aplice tratamentul fiscal mentionat anterior. Sintetic, cumparatorul are urmatoarele obligatii dupa inregistrarea TVA pentru efectuarea A.I.C., obligatii precizate chiar de dvs. prin intrebarea formulata:  

-    sa achite efectiv TVA bugetului general consolidat;
-    sa raporteze A.I.C. prin decontul special cod 301;
-    sa raporteze A.I.C. prin declaratia cod 390 VIES.

    Mentiunea "TVA la incasare" inscrisa pe factura emisa de catre partenerul intracomunitar nu trebuie sa afecteze tratamentul fiscal aplicat de catre cumparatorul din Romania deoarece acest regim aplicat pe teritoriul unui stat membru, altul decat Romania, nu este opozabil unei persoane impozabile din Romania.  
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "AIC autoturism second-hand. Ce obligatii revin cumparatorului neinregistrat in regim normal?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016