Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Ajustare TVA stocuri | Ce mentiuni sunt obligatorii pe factura?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 01 Mar. 2013 Exclusiv
Tags: tva la incasare 2013, ajustare tva stocuri, neplatitor de tva, mentiune facturi

Vom analiza astazi cazul unei societati care devine platitoare de TVA de la 5.02.2013. Pana la aceasta, societatea s-a aprovizionat cu marfa (en gross si en detail) pe care a receptionat-o ca neplatitor de TVA. La data de 21.02.2013, ca urmare a verificarii Registrului persoanelor aflate in sistemul de TVA la incasare, se constata ca societatea nu apare inca in sistem.



Vom oferi astfel raspuns urmatoarelor intrebari:

- Cum se face ajustare de TVA la stocuri in data de 5.02.2013 cand societatea devine platitoare de TVA?

- Dupa data de 5.02.2013 pe facturi se inscrie mentiunea "TVA la incasare?"

- Cum se trateaza din punct de vedere al TVA-ului la incasare facturile primite de furnizori si cele emise catre clienti?

- Clientii societatii vor trata facturile ca fiind emise de o societate aflata in sistem?


Solutia consultantului:

Normele metodologice pentru art. 145 din Codul fiscal regasite la pct. 45 din HG 44/2004 dau dreptul societatii dvs de a deduce TVA aferent bunurilor si serviciilor neconsumate existente in patrimoniul sociatatii la data inregistrarii in scopuri de TVA.
 
Astfel, sunt posibile urmatoarele situatii:

- pentru stocurile de marfa, deducerea TVA se face la valoarea de achizitie a stocului;
- pentru bunurile de capital, adica bunurile ce au o durata fiscala mai mare de 5 ani,  ajustarea TVA se face conform procedurii stabilita de normele pentru art. 149 din Codul fiscal.
In esenta, se deduce TVA proportional cu perioada ramasa de utilizare in perioada de ajustare de 20 de ani pentru cladiri si de 5 ani pentru celelalte bunuri de capital.
 
Pentru celelalte bunuri, ce nu sunt bunuri de capital, adica au durata de amortizare fiscala mai mica de 5 ani, cunoscute sub denumirea de alte bunuri decat cele de capital, ajustarea TVA se efectueaza la valoarea neamortizata, conform norme de aplicare pentru art. 147 din Codul fiscal.
 
Se poate ajusta TVA numai pentru bunurile care au fost achizitionate cu TVA la achizitie, in baza unor facturi. Legiuitorul a precizat in mod expres ca pe factura nu este necesar sa fie codul de TVA al cumparatorului.

 
La ajustarea TVA se va tine cont de procentul TVA existent la data achizitiei bunurilor. Deducerea TVA se poate exercita in primul decont depus sau intr-un decont ulterior. Pentru a stabilii cu exactitate bunurile la care se ajusteaza TVA, se va efectua un inventar.
 
Exemplu de ajustare a TVA pentru marfuri: Preupunem ca la data inregistrarii in scopuri de TVA, aveti marfuri in stoc de 1240 lei, achizitionate cu procentul de TVA de 24%, platite la furnizori tinand cont de sistemul de TVA la incasare.

Pe factura de achizitie pretul era de 1000 lei plus TVA 24% 240 lei, iar TVA a fost inregistrat in costul de achizitie al marfurilor.
Ajustarea TVA in favoarea societatii se efectueaza prin inregistrarea contabila:
4426 "TVA deductibila" = 371 "Marfuri".
 
In ce priveste a doua sectiune a intrebarii, incepand cu anul 2013, persoanele inregistrate in scopuri de TVA in Romania, sunt inregistrate din oficiu in Registrul operatorilor privind sistemul de TVA la incasare, conform art. 156^3 alin. (13) din Codul fiscal.
 
Daca aceasta situatie nu s-a realizat de fapt, trebuie sa verificati unde s-a produs eroarea, probabil in prelucrarea datelor de catre ANAF si sa solicitati remedierea situatiei.
 
Desigur, dvs veti aplica sistemul de TVA la incasare, inca de la inregistrarea in scopuri de TVA, pana la atingerea plafonului cifrei de afaceri de 2.250.000 lei, plafon definit conform art. 134^2 alin. (3) din Codul fiscal.
 
Consideram ca aveti obligatia sa mentionati pe facturile emise "TVA la incasare", iar clientii dvs trebuie sa tina cont de acest fapt.


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Ajustare TVA stocuri | Ce mentiuni sunt obligatorii pe factura?":
Rating:

Nota: 2.5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016