Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

ANAF anunta: formular TVA modificat

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 03 Apr. 2012 Exclusiv
Tags: formular 307, codul fiscal, contract de leasing, ajustare tva, tva

Prin dispozitiile art. I pct. 68 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.125 /2011 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal au fost completate prevederile art. 156^3 din Codul fiscal cu un nou alineat, alin. (9), cu intrare in vigoare incepand cu data de 1 ianuarie 2012.



Astfel, s-a prevazut obligatia persoanelor impozabile pentru care inregistrarea in scopuri de TVA a fost anulata conform art. 153 alin. (9) lit. a) – e) sau lit. g) din Codul fiscal, care nu au efectuat ajustarile de taxa conform art.128 alin.(4), art. 148, 149 sau 161 din Codul fiscal, in ultimul decont depus inaintea scoaterii din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA, sau care au efectuat ajustari incorecte, de a depune o declaratie privind sumele rezultate ca urmare a ajustarilor taxei pe valoarea adaugata.
 

Prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3194/2011 a fost aprobat modelul formularului 307„Declaratie privind sumele rezultate din ajustarea taxei pe valoarea adaugata, in situatia in care beneficiarul transferului de active sau locatarul/utilizatorul activelor corporale fixe achizitionate printr-un contract de leasing nu este persoana inregistrata in scopuri de taxa pe valoarea adaugata”, utilizat pentru declararea sumei rezultate ca urmare a ajustarilor taxei pe valoarea adaugata, conform art. 128 alin. (4), art. 148, 149 sau 161 din Codul fiscal, dupa caz, in situatia in care beneficiarul transferului de active sau locatarul/utilizatorul activelor corporale fixe achizitionate printr-un contract de leasing este o persoana impozabila care nu este inregistrata in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal si nu se va inregistra in scopuri de TVA ca urmare a transferului dreptului de proprietate asupra bunurilor.
 

Avand in vedere noile prevederi legale, a fost propus un nou Proiect de Ordin privind completarea formularului (307) cu noi rubrici necesare ajustarilor de taxa efectuate dupa anularea inregistrarii in scopuri de TVA conform art.153 alin. (9), precum si adaptarea corespunzatoare a instructiunilor de completare.



Proiect de ORDIN
pentru aprobarea modelului si continutului formularului (307) „Declaratie privind sumele rezultate din ajustarea taxei pe valoarea adaugata”
 

In temeiul art. 12 alin. (3) din Hotararea Guvernului nr. 109/2009 privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare

In temeiul art. 5 alin. (4), art. 128 alin. (7), art. 152 alin. (7), art. 1563 alin. (8) si alin. (9) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, al pct. 6 alin. (10), pct. 53 alin. (7) si pct. 61 alin. (9) din Normele metodologice de aplicare a Titlului VI din Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si al art. 228 alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,

presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala emite urmatorul:
 

ORDIN
Art. 1. – Se aproba modelul si continutul formularului (307) „Declaratie privind sumele rezultate din ajustarea taxei pe valoarea adaugata”.
 

Art. 2. – Formularul prevazut la art.1 se completeaza si se depune conform instructiunilor de completare prevazute in anexa nr. 2.
 

Art. 3. – Caracteristicile de tiparire, modul de difuzare, de utilizare si de arhivare a formularului prevazut la art.1 sunt stabilite in anexa nr. 3.
 

Art. 4. – (1) Suma reprezentand taxa pe valoarea adaugata de plata la bugetul de stat rezultata ca urmare a ajustarilor conform art.128 alin.(4), art.148, art.149 sau art.161 din Codul fiscal, dupa caz, va fi achitata la bugetul de stat, potrivit reglementarilor legale in vigoare, in lei, in numerar, prin decontare bancara sau prin mandat postal, in contul 20.10.01.01.05 „TVA de plata la bugetul de stat, rezultata ca urmare a ajustarilor” deschis la unitatea trezoreriei statului din cadrul organului fiscal competent, codificat cu codul de identificare fiscala sau cu codul numeric personal al platitorului, dupa caz.

(2) Sumele negative rezultate ca urmare a ajustarilor de taxa pe valoarea adaugata efectuata de persoanele impozabile a caror inregistrare in scopuri de TVA a fost anulata conform art. 153 alin. (9) lit. g) din Codul fiscal se restituie potrivit procedurii legale aplicabile in materie.
 

Art. 5. – Anexele nr. 1 - 3 fac parte integranta din prezentul ordin.
 

Art. 6. – Referirile la Codul fiscal din cuprinsul prezentului ordin reprezinta trimiteri la titlul VI "Taxa pe valoarea adaugata" al Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, iar referirile la normele metodologice reprezinta trimiteri la Normele Metodologice de aplicare a titlului VI din Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
 

Art. 7 – La data intrarii in vigoare a prezentului ordin se abroga Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3194/2010 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (307) „Declaratie privind sumele rezultate din ajustarea taxei pe valoarea adaugata, in situatia in care beneficiarul transferului de active sau locatarul/utilizatorul activelor corporale achizitionate printrun contract de leasing nu este persoana inregistrata in scopuri de taxa pe valoarea adaugata”, precum si pentru stabilirea modalitatii de plata a acestor sume, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 698 din 3 octombrie 2011.
 

Art. 8. – Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, ParteaI.
 

Art. 9. – Directia generala proceduri pentru administrarea veniturilor, Directia generala de reglementare a colectarii creantelor bugetare, Directia generala de tehnologia informatiei, Directia generala de administrare a marilor contribuabili, precum si directiile generale ale finantelor publice judetene si a municipiului Bucuresti vor lua masuri pentru ducerea la indeplinire a prevederilor prezentului ordin.
 

PRESEDINTE,
SORIN BLEJNAR
 


Anexa 1
Anexa 2
Anexa 3


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "ANAF anunta: formular TVA modificat":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016