Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Analiza consultant. Proiect de lege privind anularea unor obligatii fiscale

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 18 Mai. 2015 Exclusiv
Tags: obligatii fiscale accesorii, anul fiscal 2015, anularea obligatiilor, proiect, mfp

Va aducem la cunostinta ca pe site-ul Ministerului Finantelor Publice a fost publicat un proiect de lege privind privind anularea unor obligatii fiscale.


Proiectul propune anularea urmatoarelor obligatii fiscale:

-    diferentele de obligatii fiscale principale, precum si obligatiile fiscale accesorii aferente acestora, stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emisa si comunicata contribuabilului, ca urmare a reconsiderarii/reincadrarii unei activitati ca activitate dependenta,  pentru perioadele fiscale de pana la 1 iunie 2015 si neachitate pana la data intrarii in vigoare a legii. De asemenea, proiectul prevede ca organele fiscale nu reconsidera/reincadreaza o activitate ca activitate dependenta si nu emite o decizie de impunere in legatura cu o astfel de reconsiderare/reincadrare, pentru perioadele anterioare datei de 1 iunie 2015.

-    diferentele de obligatii fiscale principale si/sau obligatiile fiscale accesorii stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emisa si comunicata contribuabilului, ca urmare a recalificarii sumelor reprezentand indemnizatie primita pe perioada delegarii si detasarii de catre angajatii care efectueaza transport international, precum si a celor platite de catre agentii de munca temporara,  aferente perioadelor fiscale de pana la 1 iunie 2015 si neachitate pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi. Organul fiscal nu recalifica sumele de aceasta natura si nu emite o decizie de impunere in legatura cu o astfel de recalificare, pentru perioadele anterioare datei de 1 iunie 2015.

-    diferentelor de taxa pe valoarea adaugata aferenta veniturilor realizate din drepturi de proprietate intelectuala, precum si obligatiile fiscale accesorii aferente, stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emisa si comunicata contribuabilului ca urmare a depasirii plafonului si neinregistrarii ca platitor de taxa pe valoarea adaugata, pentru perioadele anterioare datei de 1 iunie 2015 si neachitate pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi. Organul fiscal nu emite decizie de impunere pentru obligatiile fiscale si accesoriile de aceasta natura pentru perioadele anterioare datei de 1 iunie 2015. In cazul in care contribuabilul si-a exercitat dreptul de deducere, potrivit legii, in primul decont de taxa pe valoarea adaugata depus dupa emiterea deciziei de impunere organul fiscal nu anuleaza diferentele de taxa pe valoarea adaugata. In acest caz, organul fiscal anuleaza doar obligatiile fiscale accesorii aferente diferentelor de taxa pe valoarea adaugata.

-    contributia de asigurari sociale de sanatate stabilita prin decizie de impunere emisa si comunicata contribuabilului, datorata de persoanele pentru care baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale de sanatate este mai mica decat salariul de baza minim brut pe tara aferenta perioadelor fiscale cuprinse intre 1 ianuarie 2012 si 31 decembrie 2014 si neachitata pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi. Organul fiscal nu emite decizie de impunere pentru obligatiile fiscale si accesoriile de aceasta natura pentru perioadele fiscale cuprinse intre 1 ianuarie 2012 si 31 decembrie 2014. Aceste prevederi sunt aplicabile si pentru anul fiscal 2015. Prevederile sunt aplicabile si persoanelor care nu realizeaza venituri si pentru care baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale de sanatate este salariul de baza minim brut pe tara. Contribuabilii care beneficiaza de aceste scutiri isi pastreaza calitatea de asigurat in sistemul asigurarilor sociale de sanatate.

Proiectul prevede ca anularea obligatiilor fiscale sa se efectueze din oficiu, de catre organul fiscal competent, prin emiterea unei decizii de anulare a obligatiilor fiscale care se comunica contribuabilului.

Procedura de aplicare a a acestor prevederi se va aproba prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Autor: Irina Dumitrescu
Economist
Experienta:
- 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale
Expert contabil, CECCAR BUCURESTI
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Analiza consultant. Proiect de lege privind anularea unor obligatii fiscale":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016