Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Analiza: Sotia/sotul PFA va putea beneficia de concedii si indemnizatii medicale

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Irina Dumitrescu la 22 Dec. 2014 Exclusiv
Tags: oug 68/2014, sotia pfa, oug 158/2005, intreprindere individuala, declaratia de asigurare

OUG 158/2005 a fost modificata recent prin OUG 68/2014 privind modificarea si completarea unor acte normative publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 803 din data de 4 noiembrie 2014.

Una dintre modificarile aduse ordonantei se refera la posibilitatea sotiei/sotului titularului intreprinderii individuale/persoanei fizice autorizate care, fara a fi inregistrata/inregistrat in registrul comertului si autorizata/autorizat sa functioneze ea insasi/el insusi ca titular a/al intreprinderii individuale/persoana fizica autorizata sau fara a fi salariata/salariat, participa in mod obisnuit la activitatea intreprinderii individuale/persoanei fizice autorizate, indeplinind fie aceleasi sarcini, fie sarcini complementare.

Modificarea asigura transpunerea, in regim de urgenta, a dispozitiilor Directivei 2010/41/UE privind principiului egalitatii de tratament intre barbatii si femeile care desfasoara o activitate independenta.

Astfel, sotia/sotul titularului intreprinderii individuale/persoanei fizice autorizate care indeplineste aceleasi sarcini sau sarcini complementare va avea posibilitatea sa se asigure in sistemul asigurarilor pentru concedii si indemnizatii si sa beneficieze de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate cum ar fi: indemnizatie de maternitate, indemnizatie de incapacitate temporara de munca, indemnizatie pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani, etc.
Sotia/sotul titularului intreprinderii individuale/persoanei fizice autorizate trebuie sa fie inregistrata/inregistrat, in aceasta calitate, in Registrul Comertului pentru a se putea asigura pentru concedii si indemnizatii.

Obligatia de a solicita inscrierea in registrul comertului a mentiunilor privind participarea in mod obisnuit a sotiei/sotului la activitatea desfasurata revine PFA. Inscrierea se efectueaza pe baza declaratiei pe propria raspundere  a PFA si a certificatului de casatorie.

Stagiul de cotizare necesar pentru acordarea concediilor si indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate este de o luna realizata in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical astfel cum prevede art. 7 din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate.

In cazul in care nu exista luni intregi lucrate in cele 12 luni luate in calcul anterior lunii de acordare a certificatului medical, Normele de aplicare ale OUG 158/2005, stabilesc un stagiu minim.
Astfel,  potrivit art. 12 din aceste norme, se considera o luna de stagiu de cotizare realizat in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical situatia in care sunt realizate cel putin 22 de zile de stagiu de cotizare.
Sotul/sotia titularului intreprinderii individuale/persoanei fizice autorizate va beneficia de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate fara conditii de stagiu de cotizare, in cazul:
- urgentelor medico-chirurgicale,
- tuberculozei,
- bolilor infectocontagioase din grupa A,
- neoplaziilor si
- SIDA.

Prevederile enuntate instituie dreptul, nu obligatia sotiei/sotului titularului intreprinderii individuale/persoanei fizice autorizate, de a se asigura in sistemul asigurarilor pentru concedii si indemnizatii.

Daca doresc sa beneficieze de concedii si indemnizatii, sotul/sotia titularului intreprinderii individuale/persoanei fizice autorizate este obligat sa depuna declaratia de asigurare pentru concedii si indemnizatii la Casa de asigurari de sanatate la care acestia sunt luati in evidenta ca platitori de contributie de asigurari sociale de sanatate.  

Declaratia de asigurare pentru concedii si indemnizatii se intocmeste in forma scrisa, conform modelului prezentat in anexa nr. 4 la Norma din 27 ianuarie 2006 de aplicare a prevederilor OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, si se depune personal sau de catre persoana imputernicita de titularul declaratiei.



Autor: Irina Dumitrescu


Irina Dumitrescu de Irina Dumitrescu
Economist Experienta: - 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale Expert contabil, CECCAR BUCURESTI

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Analiza: Sotia/sotul PFA va putea beneficia de concedii si indemnizatii medicale":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016